КМІС: Більшість українців довіряють одночасно і Володимиру Зеленському, і Валерію Залужному

КМІС: Більшість українців довіряють одночасно і Володимиру Зеленському, і Валерію Залужному

18 Грудня 2023
1293
18 Грудня 2023
14:02

КМІС: Більшість українців довіряють одночасно і Володимиру Зеленському, і Валерію Залужному

1293
Хоча щодо глави держави спостерігається низхідна динаміка, він зберігає переважну довіру в українському суспільстві, наголошують соціологи.
КМІС: Більшість українців довіряють одночасно і Володимиру Зеленському, і Валерію Залужному
КМІС: Більшість українців довіряють одночасно і Володимиру Зеленському, і Валерію Залужному

Довіра громадян України до президента Володимира Зеленського у грудні 2023 року в порівнянні з груднем 2022-го знизилась на 22% і становить 62%. Такі дані отримав Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) у результаті дослідження, яке провів з 29 листопада по 9 грудня 2023 року.

Довіра до ЗСУ і головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного у грудні цього року залишилася на тому ж рівні, що була торік — 96% і 88% відповідно.  

«При цьому більшість українців — 59% — одночасно довіряють і Президенту, і Головнокомандувачу. Частка українців, які мають поляризовані погляди, є невеликою. Так, лише 14% довіряють Валерію Залужному і при цьому не довіряють Президенту. І лише 1% довіряють Президенту, але не довіряють Залужному», — коментують результати опитування в КМІС. 

Щодо глави держави спостерігається низхідна динаміка, проте він зберігає переважну довіру серед української громадськості, наголошують соціологи. Так, про довіру до президента наприкінці цього року заявили 62% респондентів, про недовіру — 18%. У грудні 2022 року 84% довіряли президенту, не довіряли — 5%. Відповідно, якщо баланс довіри-недовіри у грудні 2022 року для президента становив +80%, то зараз він становить +42%.

«Тобто, з одного боку, бачимо суттєве зниження, але, з іншого боку, він лишається однозначно позитивним із значним переважанням тих, хто довіряє Президенту, порівняно з тими, хто йому не довіряє», — вказують соціологи.

За їхніми спостереженнями, зростає критика органів влади. Зокрема, частка тих, хто довіряє Верховній Раді, знизилася з 35% у минулому році до 15% у нинішньому, а частка тих, хто не довіряє, — зросла з 34% до 61%. Довіра до уряду знизилася з 52% до 26%, недовіра зросла з 19% до 44%.

Опитування було проведено КМІС у період з 29 листопада по 9 грудня 2023 року методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Усього було опитано 1031 респондента, що проживають у всіх регіонах України (крім АР Крим). Опитування проводилося з дорослими (у віці 18 років і старше) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України (у межах, які контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року). До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року (АР Крим, м. Севастополь, окремі райони Донецької та Луганської областей), а також опитування не проводилося з громадянами за кордоном.Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з урахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 3,4% для показників, близьких до 50%, 3,0% для показників, близьких до 25%, 2,1% — для показників, близьких до 10%, 1,5% — для показників, близьких до 5%.

Раніше повідомлялось, що, згідно з опитуванням Центру Разумкова, українці найбільше довіряють ЗСУ та Зеленському, найменше — судам, партіям і Тимошенко.

А відповідно до результатів дослідження КМІС, проведеного у жовтні 2023 року, 70% респондентів вважають за доцільне критикувати дії влади в умовах війни. У травні 2022-го так вважали 26%.

Фото: president.gov.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1293
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду