КМІС: 61% українців негативно ставляться до Сталіна, 4% — позитивно, 26% — байдуже

КМІС: 61% українців негативно ставляться до Сталіна, 4% — позитивно, 26% — байдуже

3 Серпня 2023
862
3 Серпня 2023
13:08

КМІС: 61% українців негативно ставляться до Сталіна, 4% — позитивно, 26% — байдуже

862
За даними Київського міжнародного інституту соціології, у 2012 році позитивне ставлення до радянського диктатора мали 23% українців.
КМІС: 61% українців негативно ставляться до Сталіна, 4% — позитивно, 26% — байдуже
КМІС: 61% українців негативно ставляться до Сталіна, 4% — позитивно, 26% — байдуже

Станом на 2023 рік 61% українців негативно ставляться до радянського диктатора Йосипа Сталіна, позитивно — 4% і 26% — байдуже. Такими є результати чергового дослідження, яке з 25 травня до 5 червня 2023 року провів Київський міжнародний інститут соціології.

КМІС зазначає, що регулярно проводить дослідження щодо ставлення населення України до Сталіна, що дає змогу побачити динаміку настроїв. За даними соціологів, у 2012 році негативно ставилися до цієї історичної постаті 37% українців, 23% — позитивно і 27% — байдуже.

Результати нинішнього дослідження демонструють й регіональні відмінності у цьому питанні: негативне ставлення однозначно переважає лише на заході (73%) і в центрі (67%) України, там же про позитивне ставлення заявили лише 1 і 3% опитаних відповідно. На сході та півдні країни про негативне ставлення до Сталіна сказала лише відносна більшість опитаних (49% і 47% відповідно), а про позитивне — 8 і 6% відповідно. Крім цього, у південних та східних регіонах більше тих, хто байдуже ставиться до Сталіна.

Лише 3% серед українськомовних респондентів позитивно ставляться до цієї фігури, серед двомовних — 6%, серед російськомовних — 5%.

Серед тих, хто молодший за 29 років, дослідники не виявили тих, хто схвально сприймає Сталіна. Однак серед людей, старших за 70 років, симпатиків диктатора 7%. Крім цього, зазначають експерти, з віком знижується байдуже ставлення до Сталіна.

КМІС також наводить результати аналогічного дослідження російського «Левада-Центру». У 2012 році 28% громадян РФ заявляли про своє позитивне ставлення до диктатора, у 2023 році таких уже 63%.

«Ставлення до Сталіна — яскравий ціннісний маркер, який демонструє різницю (прірву) між українцями і росіянами. Насправді, навіть коли 10 років тому ставлення до Сталіна не було рельєфним, він зазнавав однозначного осуду в українському суспільстві... Теза про "ефективного менеджера" в Україні не працювала і не витісняла у суспільній свідомості всі ті злочини радянського диктатора. Водночас ця теза успішно працювала (і досі працює) в Росії, де позитивне ставлення до Сталіна зросло просто карколомно», — зазначив у своєму коментарі заступник директора КМІС Антон Грушецький.

За його словами, реакція українського суспільства на інформацію про злочини Сталіна була нормальною і здоровою, а росіяни у цьому питанні демонстрували ознаки моральної деградації, нездатності до критичного погляду, перебуваючи під тиском пропаганди, яка формувала позитивний імідж диктатора.

КМІС провів опитування серед 984 респондентів віком від 18 років із підконтрольних українській владі регіонів методом телефонних інтерв'ю з використанням комп'ютера (CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. За звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з урахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 3,4% для показників, близьких до 50%, і 1,5% — для показників, близьких до 5%. В умовах війни, окрім зазначеної формальної похибки, додається певне систематичне відхилення, проте отримані результати все одно зберігають високу репрезентативність, зазначають у КМІС.

Нагадаємо, у квітні цього року в Росії член комітету Державної думи з оборони Андрій Гурульов виступив із пропозицією відродити поняття «ворог народу», як за Йосипа Сталіна, запровадити військово-польові трибунали і вершити суд безпосередньо на фронті.

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
862
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду