Центр Разумкова: Майже половина опитаних довіряє українським медіа

Центр Разумкова: Майже половина опитаних довіряє українським медіа

11 Жовтня 2023
1581
11 Жовтня 2023
21:37

Центр Разумкова: Майже половина опитаних довіряє українським медіа

1581
За рівнем довіри серед соціальних інституцій ЗМІ опинилися на 15-му місці після ради міста (селища, села), в якому живуть респонденти. Найбільше опитані довіряють ЗСУ, добровольцям, волонтерам, нацгвардійцям і рятувальникам.
Центр Разумкова: Майже половина опитаних довіряє українським медіа
Центр Разумкова: Майже половина опитаних довіряє українським медіа

47% опитаних українців довіряють засобам масової інформації. За рівнем довіри ЗМІ опинилися на 15-му місці після ради міста (селища, села), в якому живуть респонденти. Про це свідчать результати соціологічного опитування, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова  з 21 по 27 вересня. 

43% опитаних не довіряють українським медіа, а 9,9% — ще не визначилися. 

Найбільшу довіру громадян мають Збройні сили України. За час повномасштабної війни довіра до армії зросла: у липні-серпні 2021 року довіра до ЗСУ була 68%, а зараз — 93%.

Після ЗСУ найбільшу довіру висловлюють добровольчим загонам (85%), волонтерським організаціям (84%), Державній службі з надзвичайних ситуацій (83%), Національній гвардії (81%), Державній прикордонній службі (76,5%), президентові (72%), Міністерству оборони (71%), Службі безпеки України (66%), громадським організаціям (60,5%), церкві (59%), Національній поліції України (57%), головам міста (селища, села), в якому живуть респонденти (54%).

Окрім цього, частіше висловлюють довіру, ніж недовіру, до ради міста (селища, села), в якому живе респондент (відповідно 49% і 41%), до Національного банку (відповідно 46% і 42%) та до уповноваженого Верховної Ради з прав людини (відповідно 44% і 31%).

Найменше довіряють чиновникам (19,1%), судовій системі (17.7%) та політичним партіям (14,1%).

Крім того, негативний баланс довіри (не довіряють більше, ніж довіряють) зафіксували щодо Верховної Ради, прокуратури, уряду, комерційних банків, НАБУ, САП, а також профспілок.

Рейтинг довіри до громадських лідерів (політиків, посадовців, громадських діячів, журналістів) очолює Володимир Зеленський (75%). Водночас Центр Разумкова розділяє особистість та соціальний інститут: президентові України, за даними опитування, довіряють на 3% менше (72%). 

Найбільшу довіру також висловлюють до Віталія Кіма (64%) та Сергія Притули (51%).

Здебільшого довіряють, ніж навпаки, Михайлу Подоляку (відповідно 45% і 30%), Віталію Кличку (відповідно 44% і 39,5%), Олексію Данілову (відповідно 42% і 35,5%), Василю Малюку (відповідно 34% і 21%), Юрію Бутусову (відповідно 31% і 25%), Сергію Стерненку (відповідно 28,5% і 26%), Ігорю Клименку (відповідно 26% і 22%) та Рустему Умєрову (відповідно 25% і 21%).

За даними Центру Разумкова, більшість опитаних не довіряють Юрію Бойку (82%), Юлії Тимошенко (82%), Петру Порошенку (73%), Олексію Арестовичу (71%), Дмитру Гордону (58%), Давиду Арахамії (54%) та Андрію Єрмаку (53%).

Частіше висловлювали недовіру, ніж довіру, до Руслана Стефанчука, Дениса Шмигаля та Данили Гетманцева.

Соціологічна служба Центру Разумкова проводила опитування  з 21 по 27 вересня 2023 року методом face-to-face. Опитування проводилося у всіх областях, крім Донеччини, Луганщини та Криму. У  Запорізькій, Миколаївській, Харківській, Херсонській областях — лише на тих територіях, що контролюються урядом України та на яких не ведуться бойові дії.

Опитано 2016 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками російської агресії, зокрема, вимушеною евакуацією мільйонів громадян.

Нагадаємо, згідно з результатами соціологічного опитування, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова у лютому-березні 2023 року, 65,1% опитаних українців висловлювали довіру до засобів масової інформації. 

За даними КМІС, українські ЗМІ за 2022 рік зуміли переламати негативний баланс довіри серед українців

Фото: zn.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1581
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду