КМІС: 70% респондентів вважають за доцільне критикувати дії влади в умовах війни. У травні 2022-го так вважали 26%

КМІС: 70% респондентів вважають за доцільне критикувати дії влади в умовах війни. У травні 2022-го так вважали 26%

2 Листопада 2023
582
2 Листопада 2023
14:44

КМІС: 70% респондентів вважають за доцільне критикувати дії влади в умовах війни. У травні 2022-го так вважали 26%

582
В Україні наростає критика дій парламенту та уряду при збереженні високої підтримки і довіри президенту, зазначають соціологи.
КМІС: 70% респондентів вважають за доцільне критикувати дії влади в умовах війни. У травні 2022-го так вважали 26%
КМІС: 70% респондентів вважають за доцільне критикувати дії влади в умовах війни. У травні 2022-го так вважали 26%

За результатами опитування громадської думки, яке провів Київський міжнародний інститут соціології, в Україні істотно зросла кількість громадян, які вважають за доцільне і важливе критикувати дії влади, незважаючи на те, що в країні триває повномасштабна війна. На запитання «Чи доцільно зараз критикувати можливі помилкові та неправильні дії влади» 70% респондентів відповіли ствердно. Водночас 25% учасників опитування заявили про необхідність уникати будь-яких суперечок всередині країни.

КМІС наводить результати аналогічного опитування, яке проводив у травні 2022 року: тоді 68% вважали, що всі суперечки мають бути відкладені, поки триває війна, а 26% наполягали на допустимості критики.

Результати нинішнього опитування також засвідчили, що у всіх регіонах України більшість населення вважає, що й зараз є сенс критикувати можливі помилкові та неправильні дії влади.

На підставі отриманих даних у КМІС резюмують, що «в Україні наростає критика дій центральної влади (зараз переважно у форматі критики парламенту та уряду при збереженні високої підтримки і довіри Президенту) із значно вираженим бажанням “змін”».

Однак суспільний запит на єднання зберігає свою потужність, вважають соціологи. На їхню думку, українці не готові вимагати негайних змін шляхом виборів (за останніми даними КМІС, 81% — проти проведення виборів, поки триває війна). Пріоритетом для суспільства залишається перемога над Росією

Упродовж 30 вересня — 13 жовтня 2023 року Київський міжнародний інститут соціології провів всеукраїнське опитування громадської думки «Омнібус», до якого було включене запитання щодо доцільності зараз критики можливих хибних рішень влади. Методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (computer-assistedtelephoneinterviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів (з випадковою генерацією телефонних номерів та подальшим статистичним зважуванням) опитано 2007 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). Опитування проводилося з дорослими (у віці 18 років і старше) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України (у межах, які контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року). До вибірки не могли потрапити мешканці тимчасово окупованих територій, а також опитування не проводилося з громадянами за кордоном.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% — для показників, близьких до 25%, 1,5% — для показників, близьких до 10%, 1,1% — для показників, близьких до 5%.

За умов війни, крім зазначеної формальної похибки, додається певне систематичне відхилення. Проте попри певні фактори, що можуть впливати на якість результатів в умовах «воєнного часу», у КМІС вважають, що отримані результати все одно зберігають високу репрезентативність та дозволяють досить надійно аналізувати суспільні настрої.

Нагадаємо, за результатами нещодавнього опитування, яке провів КМІС, серед українців поширені почуття щодо можливих конфліктів між тими, хто виїхав з України під час повномасштабної війни, і тими, хто залишився.

Як виявили соціологи, серед українців суттєво зросла довіра до державних органів, особливо до Президента. Так, наразі 73% респондентів довіряють Президенту (не довіряють — 21%), 54% довіряють уряду (не довіряють — 38%), 49% довіряють регіональним адміністраціям (не довіряють — 34%), 51% довіряють місцевій владі (не довіряють — 38%).

Дослідники Київського міжнародного інституту соціології зафіксували значне зростання правих настроїв в українському суспільстві після початку повномасштабного вторгнення Росії. Кількість респондентів, які назвали себе націоналістами, становить майже 19%. До 24 лютого 2022-го розмір цієї групи фіксували на рівні 3–4%. 

Фото: prostir.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
582
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду