КМІС: Кількість прихильників повної заборони УПЦ (МП) серед українців збільшилась

КМІС: Кількість прихильників повної заборони УПЦ (МП) серед українців збільшилась

15 Червня 2023
2756
15 Червня 2023
12:16

КМІС: Кількість прихильників повної заборони УПЦ (МП) серед українців збільшилась

2756
Але в суспільстві превалює думка про те, що це питання потрібно вирішувати у правовій площині.
КМІС: Кількість прихильників повної заборони УПЦ (МП) серед українців збільшилась
КМІС: Кількість прихильників повної заборони УПЦ (МП) серед українців збільшилась

Серед громадян України зросла кількість тих, хто вважає, що держава в тій чи іншій мірі має втрутитися в діяльність Української православної церкви Московського патріархату.

Про це свідчать результати соціологічного опитування, яке з 26 травня по 5 червня проводив Київський міжнародний інститут соціології. 

Якщо у грудні минулого року такої думки дотримувалися 78% опитаних соціологами українців, то нині їх кількість становить 85%

Збільшилась також (з 54% до 66%) кількість респондентів, які є прихильниками повної заборони УПЦ (МП) в Україні. Ще 19% опитаних виступають за «більш м’який» підхід, який передбачає не повну заборону, а встановлення державного контролю та нагляду за цією церквою. У грудні 2022 року таких було 24%.

Водночас із 12% до 6% зменшилася кількість респондентів, на думку яких у діяльність УПЦ (МП) в Україні не варто втручатися, а достатньо лише розслідувати окремі можливі випадки правопорушень.

Як ви вважаєте, якою має бути зараз політика влади України щодо Української православної церкви Московського патріархату (глава – Онуфрій)?

Українська православна церква Московського патріархату продовжує діяльність, через яку українці сприймають її як «п’яту колону Кремля», зауважив виконавчий директор КМІС Антон Грушецький, коментуючи результати дослідження суспільної думки.

«Ріст підтримки повної заборони УПЦ (МП) свідчить, що в останніх гострих протистояннях (наприклад, щодо Києво-Печерської лаври) більш переконливими для громадськості були аргументи критиків цієї Церкви. Нездатність на практиці довести справжність розриву з РПЦ, наслідки діяльності в Києво-Печерській лаврі, млява (або просто відсутня) реакція на священнослужителів-зрадників та безпорадна тиша у відповідь на анексію своїх єпархій (як-от Бердянської) тільки кристалізують негативне ставлення до Церкви», — говорить керівник КМІС.

Водночас, на його думку, варто пам’ятати, що, попри підтримку значною частиною українців заборони УПЦ (МП), у суспільстві існує запит на дотримання в цьому процесі законодавства.

Всеукраїнське опитування громадської думки «Омнібус» Київський міжнародний інститут соціології проводив з 26 травня по 5 червня 2023 року. Методом телефонних інтерв’ю були опитані 1029 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). Статистична похибка не перевищує 3,4%.

Читайте також:

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2756
Читайте також
05.07.2023 09:00
Ольга Білоусенко
«Детектор медіа»
8 175
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду