КМІС: Українські ЗМІ у 2022-му переламали негативний баланс довіри українців

КМІС: Українські ЗМІ у 2022-му переламали негативний баланс довіри українців

13 Січня 2023
2893
13 Січня 2023
13:15

КМІС: Українські ЗМІ у 2022-му переламали негативний баланс довіри українців

2893
На сьогодні українським медіа довіряють 57% громадян. Баланс довіри становить +43%, в той час як торік був лише –7%.
КМІС: Українські ЗМІ у 2022-му переламали негативний баланс довіри українців
КМІС: Українські ЗМІ у 2022-му переламали негативний баланс довіри українців

Українські ЗМІ за 2022 рік зуміли переламати негативний баланс довіри серед українців. На сьогодні українським медіа довіряють 57% громадян, що на 43% більше, ніж кількість тих, що не довіряють. При цьому найбільшу довіру українців мають Збройні сили, президент Володимир Зеленський та волонтери.

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведеного 4 – 27 грудня 2022 року.

Довіра до українських ЗМІ за останній рік зросла з 32% до 57%. При цьому якщо торік баланс довіри до українських медіа був негативним (-7%), то цьогоріч він різко стрибнув до +43%.

У регіональному розподілі найбільше українським ЗМІ довіряють на заході країни – 62%, а найменше на сході — 52%, в той час як на півдні та в центрі — 55 та 57% відповідно.

Довіра до російських ЗМІ серед українців практично відсутня: за рік вона зменшилась з 3% до 1%, а баланс впав із -76% до -92%. Цікаво, що єдиним регіоном, де довіра до росЗМІ виявилась на рівні 0%, — схід України (на заході та в центрі – 1%, на півдні – 2%).

Найбільшою довірою в Україні продовжують користуватися Збройні сили. За останній рік — з грудня 2021-го по грудень 2022-го — рівень довіри до них зріс з 72% до 96%. Баланс довіри-недовіри ЗСУ (тобто різниця між часткою тих, хто довіряє, і часткою тих, хто не довіряє) становить +96% (у грудні 2021 році було +60%).

На другому місці за рівнем довіри серед українців — президент Володимир Зеленський. Президенту у грудні 2021 року довіряли 27%, причому баланс був від’ємним: тих, хто не довіряв йому, було на 23% більше, ніж тих, хто довіряв. Утім, за цей рік показник довіри до Зеленського зріс до 84%, а баланс наразі становить +80%.

Третє місце за довірою посідають волонтери. Довіра до них зросла за рік із 68% до 84%, а баланс покращився з +57% до +81%.

Крім того, соціологи відзначили суттєве зміцнення довіри до двох силових структур — СБУ та Нацполіції. Довіра до першої зросла з 29% до 63% (баланс зріс з -7% до +54%), а до другої — з 30% до 58% (баланс зріс з -14% до +45%). 

Що стосується органів державної влади, то за останній рік значно зросла довіра українців до уряду та Верховної Ради. Довіра до Кабміну зросла з 14% до 52% (баланс зріс з -46% до +33%), а до парламенту — з 11% до 35% (баланс зріс з -56% до +2%).

Єдиними державними органами, які, за даними дослідження КМІС, й надалі мають негативний баланс довіри, залишаються суди та прокуратура. Так, судам довіряють 25%, не довіряють — 34% (решта не мають визначеного ставлення, баланс становить -9%). Прокурорам довіряють 21%, не довіряють — 32% (баланс -11%). Соціологи відзначають, що у 2021 році у списку не було цих інституцій, тому щодо них неможливо визначити динаміку ставлення.

Також соціологи помітили деяке погіршення ставлення до церкви: частка тих, хто довіряє церкві, знизилася з 51% до 44%, а баланс знизився з +27% до +22%.

Крім того, за результатами опитування, українці стали більше довіряти звичайним людям у своєму населеному пункті: показник довіри зріс з 63% до 71%, а баланс — з 52% до 62%. 52% респондентів довіряють переселенцям і лише 10% не довіряють (решта мають невизначене/байдуже ставлення).

Соціологи наголошують, що зростання довіри до політичного керівництва та до силових структур в умовах повномасштабної війни — ознака суспільної згуртованості громадян у критичних обставинах, що є одним з ключових факторів успішного опору ворогові.

При цьому в інституті застерігають, що істотний вплив на репрезентативність опитування може мати те, що громадяни з проросійськими настроями рідше готові брати участь в опитуванні або, враховуючи очевидні факти та панівні думки в медіа щодо російського вторгнення, можуть публічно не захотіти говорити те, що насправді думають.

Соціологи упродовж 4-27 грудня 2022 року опитали телефоном 995 респондентів у віці від 18 років. До вибірки не включали мешканців територій Криму та окремих районів Донецької та Луганської областей, тимчасово окупованих до 24 лютого 2022 року, а також громадян, які після 24 лютого виїхали закордон. Статистична похибка не перевищує 1,5% – 3,4%.

Як повідомляв «ДМ», дослідження Internews свідчить, що станом на листопад 2022 року 74% українців отримують новини з соціальних мереж, а найпопулярнішими джерелами новин для українців під час війни є «Труха», «Блискавка» та УНІАН.

За даними цього ж дослідження, 32% українців дивляться телемарафон «Єдині новини», і майже всі з них довіряють йому. Загалом телебачення використовують для отримання новин 36% українців.

При цьому під час повномасштабної війни зросла аудиторія регіональних медіа всіх видів – телебачення, друкованих видань, радіо та інших. 

Назагал найбільш надійними джерелами інформації для респондентів стали родина (86%) та друзі (81%), а серед органів державної влади українці найбільше довіряли Генеральному штабу Збройних Сил України/Міністерству оборони (79%) та Офісу президента України (73%). 

Фото: zn.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2893
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду