КМІС: День перемоги 9 травня відзначають 13% українців — удвічі менше, ніж позаторік

КМІС: День перемоги 9 травня відзначають 13% українців — удвічі менше, ніж позаторік

1 Травня 2023
1291
1 Травня 2023
13:37

КМІС: День перемоги 9 травня відзначають 13% українців — удвічі менше, ніж позаторік

1291
День перемоги та День праці є найменш популярними святами серед українців. Найшанованішими — Великдень, Різдво та День Незалежності.
КМІС: День перемоги 9 травня відзначають 13% українців — удвічі менше, ніж позаторік
КМІС: День перемоги 9 травня відзначають 13% українців — удвічі менше, ніж позаторік

День перемоги — 9 травня — вважають важливим чи улюбленим святом лише 13% українців. За останні два роки кількість його прихильників упала вдвічі, а за останнє десятиліття — більш ніж учетверо. Про це свідчать результати дослідження Київського міжнародного інституту соціології.

Ставлення до Дня перемоги 9 травня, за словами соціологів, за останні роки зазнало «драматичних змін». У 2010 його одним з найбільш важливих свят вважали 58% населення — за популярністю День перемоги поступався лише Новому року, Різдву і Великодню.

До 2021 року, за даними соціологів, його популярність упала вдвічі, і вже тільки 30% вважали його найбільш важливим святом. У 2023-му День перемоги вважають важливим лише 13% опитаних — менше прихильників тільки у Дня праці (5%).

«Вочевидь це пов’язано з війною, з тим, що День перемоги дуже активно святкується у Росії як мілітаристське агресивне свято», — вважають соціологи.

За даними дослідження, найбільш популярними святами серед українців є два головні свята християнського релігійного циклу — Великдень та Різдво — 70% та 69% опитаних вказали їх важливими відповідно.

Крім того, більшість українців відзначають День Незалежності (63%), День захисників і захисниць України (54%) та Новий рік (52%). Соціологи зауважують, що Новий рік, який всі попередні роки ділив перше місце з Різдвом Христовим і Пасхою, зараз опинився лише на п'ятому місці.

День Конституції, Міжнародний жіночий день та Трійцю відзначили 29%, 25%, 22% опитаних відповідно.

Дослідження провели 14–22 лютого 2023 року методом телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки. Опитано 2002 дорослих респонденти, що мешкають у всіх регіонах України, крім тих, які не контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року. Статистична похибка не повинна перевищувати 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% для показників, близьких до 25%, 1,5% — для показників, близьких до 10%, 1,1% — для показників, близьких до 5%. За умов війни, крім зазначеної формальної похибки, додається певне систематичне відхилення.

Соціологи зазначили: хоча погляди респондентів, які проживали в окупації, дещо відрізнялися, при цьому загальні тенденції були досить подібні. Тож неможливість зараз опитати таких респондентів істотно не впливає на якість результатів.

Читайте також

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1291
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду