«Відповідальність» президента за корупцію не означає, що він причетний до неї: КМІС і ДІФ відповіли на закиди в маніпулятивності опитування

«Відповідальність» президента за корупцію не означає, що він причетний до неї: КМІС і ДІФ відповіли на закиди в маніпулятивності опитування

12 Вересня 2023
2855
12 Вересня 2023
18:11

«Відповідальність» президента за корупцію не означає, що він причетний до неї: КМІС і ДІФ відповіли на закиди в маніпулятивності опитування

2855
Соціологи: Багато інтерпретаторів ототожнили «відповідальність» президента за корупцію із «причетністю», але це не так. Українці досі бажають мати сильного лідера, від якого очікують рішучих дій, а довіра до президента висока.
«Відповідальність» президента за корупцію не означає, що він причетний до неї: КМІС і ДІФ відповіли на закиди в маніпулятивності опитування
«Відповідальність» президента за корупцію не означає, що він причетний до неї: КМІС і ДІФ відповіли на закиди в маніпулятивності опитування

Те, що більшість українців, за даними опитувань, покладають відповідальність за корупцію в державі на президента Володимира Зеленського, не означає, що вони вважають президента причетним до цієї корупції, а радше відображає відчутний запит людей на боротьбу з корупцією. Про це заявив Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) у коментарі щодо результатів опитування про сприйняття загрози корупції громадянами.

11 вересня КМІС оприлюднив результати дослідження, які показали, що 77,6% громадян покладають відповідальність за корупцію в уряді та військових адміністраціях на президента Володимира Зеленського. 18% не вважають, що глава держави несе за це пряму відповідальність.

Після цього голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія сказав, що це дослідження маніпулятивне. Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров назвав його результати «дуже дивними», а саме опитування «схожим на цілеспрямовану атаку».

Автори дослідження виступили з поясненням щодо результатів опитування та формулювання питань у ньому.

«Багато інтерпретаторів ототожнили "відповідальність" із "причетністю", хоча це не так. Серед українців досі зберігається бажання мати сильного лідера, від якого очікують рішучих дій. 

У той же час, серед громадськості є відчутний запит на боротьбу з корупцією. Крім цього, українці переважно погано розбираються в державному управлінні та хто і за що саме несе відповідальність та де може здійснити вплив.

Тому, як зазвичай, українці персоналізують в особі президента (тим більше того, хто користується високою підтримкою) саме того, хто, на їх думку, здатен і має привнести необхідні зміни. Тобто зараз це запитання відображає запит і заклик громадськості до президента вчинити рішучі дії, спрямовані на боротьбу з корупцією», — прокоментували соціологи.

Вони наголосили, що наразі Володимир Зеленський зберігає рекордно високу підтримку серед українців — 80–85% довіри чи схвалення діяльності.

«При запиті населення на оновлення центральної влади лише чверть хотіли б зміни президента після Перемоги. Тобто зараз заклик до президента до боротьби з корупцією не означає зниження і кризу підтримки (проте, звісно, у довготривалій перспективі і особливо після Перемоги та після зміни порядку денного можуть бути істотні зміни)», — написали соціологи.

Тим часом у Фонді Демократичні ініціативи» заявили, що вважають максимально коректним питання «Чи погоджуєтеся ви з твердженням, що президент несе повну відповідальність за корупцію в уряді та військових адміністраціях» у своєму опитуванні.

Виконавчий директор Фонду  Петро Бурковський у коментарі Суспільному пояснив, що, формулюючи питання  саме таким чином, соціологи відштовхуються від реалій життя і Конституції.

«Зараз у нас воєнний стан в країні, президент згідно з Конституцією, законодавством є Верховним Головнокомандувачем і він очолює виконавчу владу. Коли призначаються міністри, Верховна Рада фактично формально лише затверджує рішення про звільнення і призначення міністра», — сказав Бурковський.

Директор ФДІ навів приклад нещодавнього призначення міністра оборони та інших міністрів, яких президент звільнив після початку повномасштабної агресії.

«Тому що це його повноваження як Верховного Головнокомандувача. Те саме з військовими адміністраціями. Їх призначає президент. То хто ж несе відповідальність за цих людей і їхні вчинки?

Ми не поставили питання: корупція — і крапка. Корупція в уряді і військових адміністраціях. Формулювання максимально конкретне. Людей питають, чи несе президент пряму відповідальність за корупцію в уряді та військових адміністраціях, які напряму йому підпорядковані, — це його відповідальність», — сказав Бурковський.

Раніше «Детектор медіа» писав, що більшість українців не підтримує табу на критику влади за неефективність у боротьбі з корупцією.

Також, згідно із соціологічними дослідженнями, українці відзначають покращення у боротьбі з корупцією, але вважають її другою після війни проблемою країни.

Читайте також: 

Фото: пресслужба Президента України 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2855
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ірина
237 дн. тому
Якщо президент призначив посадовця крадія і покриває його, то причетний до корупції на всі 100% без варіантів і повинен за це відповідати.
Oldessa
237 дн. тому
Ну, ясна річ – це марсіани призначали голів ОДА, РДА, СБУ, прокуратури та міністрів. Тоді виникає питання, а за що він взагалі відповідальний, може за розмінування і домовитися по середині?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду