КМІС: Третина українців вірить у конфлікт між владою та військовими і втому Заходу. Торік таких було 15%

КМІС: Третина українців вірить у конфлікт між владою та військовими і втому Заходу. Торік таких було 15%

16 Жовтня 2023
935
16 Жовтня 2023
11:44

КМІС: Третина українців вірить у конфлікт між владою та військовими і втому Заходу. Торік таких було 15%

935
При цьому більшість опитаних у всіх регіонах не вірить у наративи про конфлікт між владою та керівництвом армії і втому Заходу.
КМІС: Третина українців вірить у конфлікт між владою та військовими і втому Заходу. Торік таких було 15%
КМІС: Третина українців вірить у конфлікт між владою та військовими і втому Заходу. Торік таких було 15%

За останній рік зросла кількість українців, які вірять у поширювані російською пропагандою наративи про конфлікт між політичним і військовим керівництвом України, про те, що Захід втомився допомагати Україні, і про те, що українська влада готова піти на поступки Росії.

Про це свідчать результати соціологічного опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), проведеного 29 вересня − 9 жовтня.

За даними КМІС, за останній рік частка тих, хто вірить у наявність серйозних конфліктів між політичним керівництвом країни та командуванням армії, зросла з 14% до 32%. 

Водночас більшість опитаних українців (54%) продовжують дотримуватися погляду, що політичне керівництво та військове командування діють злагоджено як одна команда. У вересні 2022-го таких було 71%.

Між вереснем 2022 року і жовтнем 2023 року стало трохи більше тих, хто вважає, що влада може піти на неприйнятні компроміси з Росією, — з 5% до 12%.

При цьому абсолютна більшість українців — 80% — продовжує вважати, що влада не піде на неприйнятні для України компроміси (у вересні 2022 року таких було 87%).

Також помітно зросла й частка тих, хто вважає, що Захід втомлюється допомагати Україні, його підтримка слабне і він тиснутиме на Україну йти на поступки Росії, — з 15% у вересні 2022 року до 30% у жовтні 2023 року.

Водночас більшість опитаних — 63% — все ще вважає, що Захід продовжує допомагати Україні і хоче, щоб війна закінчилася на прийнятних для України умовах. У вересні 2022-го таких було 73%.

Соціологи відзначають, що тенденція зростання частки тих, хто вірить у конфлікти між політичною владою та командуванням армії, а також що Захід втомлюється від України, простежується у всіх регіонах країни. 

Водночас у всіх регіонах більшість опитаних вважає, що конфліктів немає, а Захід продовжуватиме нас підтримувати. Також у всіх регіонах більшість населення впевнена, що влада України не піде на неприйнятні для України компроміси.

Дослідження проходило 29 вересня — 9 жовтня. Методом телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки мобільних номерів опитали 1 010 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). Опитування проводилося з дорослими (у віці 18 років і старше) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України (у межах, які контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року).

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 та врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 3,4% для показників, близьких до 50%, 3% для показників, близьких до 25%, 2,1% — для показників, близьких до 10%, 1,5% — для показників, близьких до 5%. За умов війни додається певне систематичне відхилення, проте отримані результати зберігають високу репрезентативність та дають змогу досить надійно аналізувати суспільні настрої населення.

Читайте також:

Фото: пресслужба Президента України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
935
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду