КМІС: 69% респондентів опитування вважають, що українське суспільство долає суперечності та гуртується

КМІС: 69% респондентів опитування вважають, що українське суспільство долає суперечності та гуртується

22 Січня 2024
602
22 Січня 2024
15:39

КМІС: 69% респондентів опитування вважають, що українське суспільство долає суперечності та гуртується

602
Результати аналогічного опитування КМІС у 2020 році показали, що лише 35% українців тоді вважали, що країна йде шляхом об’єднання.
КМІС: 69% респондентів опитування вважають, що українське суспільство долає суперечності та гуртується
КМІС: 69% респондентів опитування вважають, що українське суспільство долає суперечності та гуртується

На кінець 2023 року більшість українців — 69% — дотримувалися думки, що українське суспільство потроху долає внутрішні суперечності та рухається до стану згуртованої політичної нації. Соціологи зазначають, що таке переконання мала більшість опитаних у всіх регіонах України, хоч відносно більше таких на Заході (74%) і в Центрі (39%). Про це свідчать результати дослідження Київського міжнародного інституту соціології (КМІС).

У 2020-му КМІС проводив аналогічне опитування і отримав зовсім інші результати. Тоді, ще до початку повномасштабної війни з Росією, лише 35% українців вважали, що країна йде шляхом об’єднання, а 58%, навпаки, тодішню ситуацію сприймали як рух до розколу.

Інфографіка КМІС

За даними нинішнього опитування, частка тих, хто бачить поглиблення суперечностей і розкол, скоротилася до 25%. Решта 6% не змогли визначилися зі своєю думкою.

Інфографіка КМІС

Автори дослідження також уточнюють, що ті, хто мають впевненість у націленості українського суспільства на єднання, дотримуються такої думки незалежно від мови домашнього спілкування. Щоправда, серед українськомовних учасників опитування частка таких респондентів є дещо вищою (75%), однак і серед тих, хто спілкується вдома російською, більшість (60%) зберігає оптимістичні настрої щодо єднання українців.

Довідка. Київський міжнародний інститут соціології впродовж 29 листопада — 9 грудня 2023 року провів власне всеукраїнське опитування громадської думки «Омнібус». Методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (computer-assisted telephone interviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів (з випадковою генерацією телефонних номерів та подальшим статистичним зважуванням) опитали 1031 респондента, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). Опитування проводилося з дорослими (у віці 18 років і старше) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України (у межах, які контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року). До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року (АР Крим, м. Севастополь, окремі райони Донецької та Луганської областей), а також опитування не проводилося з громадянами за кордоном.

Автори дослідження вважають, що отримані результати мають високу репрезентативність для населення України, що проживає на підконтрольній українському уряду території, та дозволяють досить надійно аналізувати суспільні настрої населення.

Як раніше писав «Детектор медіа», в українців зменшується довіра до національного телемарафону «Єдині новини». Такого висновку дійшли аналітики Київського міжнародного інституту соціології, порівнявши результати трьох соціологічних досліджень, проведених у травні 2022-го, у жовтні 2023-го і в грудні цього ж року.

На кінець минулого року показники довіри українців до українських ЗМІ повернулися до рівня грудня 2021 року, йшлося у звіті КМІС про ще одне дослідження. Так, за останній рік кількість опитаних, хто довіряє українським ЗМІ, знизилась із 57% до 29%. Натомість тих, хто не довіряє їм, стало більше з 14% до 40%.

За результатами опитування громадської думки, яке провів Київський міжнародний інститут соціології у 2023-му, в Україні істотно зросла кількість громадян, які вважають за доцільне і важливе критикувати дії влади, незважаючи на те, що в країні триває повномасштабна війна. На запитання «Чи доцільно зараз критикувати можливі помилкові та неправильні дії влади» 70% респондентів відповіли ствердно.

Джерело фото: сайт Київської обласної військової адміністрації

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
602
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду