Найбільш надійним джерелом інформації українці вважають Генштаб ЗСУ і власну родину

Найбільш надійним джерелом інформації українці вважають Генштаб ЗСУ і власну родину

1 Листопада 2023
1346
1 Листопада 2023
12:20

Найбільш надійним джерелом інформації українці вважають Генштаб ЗСУ і власну родину

1346
Серед медіа найбільше зростання довіри демонструє радіо. Найпопулярнішим джерелом новин серед радіостанцій є «Українське радіо», що свідчить про високий рівень довіри до суспільного мовлення України.
Найбільш надійним джерелом інформації українці вважають Генштаб ЗСУ і власну родину
Найбільш надійним джерелом інформації українці вважають Генштаб ЗСУ і власну родину

На першому місці в переліку найбільш надійних джерел інформації для українців залишається родина (82%), у той час як на друге місце вийшов Генеральний штаб ЗСУ (80%), який торік посідав третю сходинку. Про це свідчать дані щорічного дослідження USAID-Internews «Українські медіа, ставлення та довіра у 2023 році». 

У 2022 році друге місце в рейтингу найнадійніших джерел інформації дісталося друзям, про довіру яким тоді повідомив 81% опитаних. Результати ж цьогорічного дослідження показали зниження довіри до цього «інформаційного ресурсу» до 75%. 

Серед органів державної влади, як і раніше, найбільшою довірою користується Офіс Президента України. Хоча кількість респондентів, які вважають його надійним джерелом інформації, зменшилася з 73% у 2022 році до 69% у 2023-му.

Похитнулись також позиції місцевої влади (у 2022 році — 61%, у 2023-му — 53%) та церкви (у 2022 році — 40%, у 2023-му — 36%). Медіа (телебаченню, радіо, газетам та онлайн-медіа) довіряють 53% респондентів. І все більше людей довіряють медіа як джерелу інформації, ніж не довіряють (31%).

Втім, якщо говорити про різні види медіа, то привертає увагу зростання у 2023 році рівня довіри до радіо — як національного (з 23% у 2022 року до 28% у 2023-му), так і регіонального (з 22% у 2022 року до 27% у 2023-му). Основними причинами цього експерти називають зникнення проросійських станцій, відсутність російської музики та збільшення новинного контенту на музичних станціях. Серед радіостанцій найпопулярнішим джерелом новин є «Українське радіо», що свідчить про високий рівень довіри до суспільного мовлення України.

Що стосується друкованих медіа, то довіра до них, яка помітно впала з початком широкомасштабного вторгнення (з 22% у 2021 році до 16% у 2022-му), перевищила в цьому році довоєнний рівень на 2%.

Не пасуть задніх й інтернет-медіа, демонструючи двопроцентне зростання довіри (з 54% у 2022 році до 56% у 2023-му). Причому кожний четвертий споживач новин з онлайн-медіа готовий платити за доступ до улюбленого інтернет-сайту. Щоправда, половина з них — за умови, якщо вартість послуги становитиме не більше ніж дві чашки кави (60 грн.). «Ті, хто не готові платити за доступ ні за яких обставин (61%), говорять, що будь-яка новина, навіть ексклюзивна, дуже швидко з’являється у безкоштовному медійному просторі», — зауважують автори дослідження.

Загалом, за їхніми словами, респонденти довіряють медіа: «Більшість опитаних довіряє тим джерелам інформації, які пройшли перевірку часом — за півтора року респонденти зробили “чистку” своїх новинних каналів та залишили тільки ті, що транслюють більшою мірою правдиві та точні новини»

Водночас переважна більшість респондентів перевіряє інформацію, яку отримує від медіа та офіційних джерел, шляхом особистого спілкування з тими, хто потенційно перебував на місці події. Звичайні українці перепитують новини про обстріл або приліт у своїх рідних та знайомих, хто мешкає у цих містах/селах. Переміщені особи уточнюють інформацію, яку вони чують у новинах про рідне місто або село, у рідних, знайомих та сусідів, які там залишились. Військові перевіряють новини про просування або відступ частин у своїх побратимів, які перебувають на цих ділянках фронту.

Тобто найнадійнішим джерелом інформації для респондентів на сьогодні стали саме свідки подій.

Дослідження «Українські медіа, ставлення та довіра у 2023 році» було виконано дослідницькою компанією InMind з використанням кількісного та якісного методів збирання інформації.

Опитування проводилося з 28 липня по 28 серпня 2023 року в чотири етапи і включало в себе як загальнонаціональне опитування, так й інтерв’ю з окремими категоріями населення.

Загальнонаціональне опитування відбувалося шляхом особистого інтерв’ю (face-to-face) серед громадян віком від 18 до 65 років у місті Києві, Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській, Чернівецькій областях (у Миколаївській та Харківській областях —лише в м. Миколаїв та м. Харків). Особи, які виїхали за кордон, в опитуванні участі не брали. Загальна вибірка 3250 інтерв’ю, репрезентативна — 1534.

Похибка вибірки з імовірністю 0,95 не перевищує 2,5%.

Дослідження проводилось  на замовлення міжнародної організації Internews, що реалізує «Медійну програму в Україні» за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). 

Фото: purplejavatroll / Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1346
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду