КМІС: 89% українців хочуть, щоб Україна стала членом НАТО

КМІС: 89% українців хочуть, щоб Україна стала членом НАТО

10 Липня 2023
857
10 Липня 2023
13:22

КМІС: 89% українців хочуть, щоб Україна стала членом НАТО

857
Вступ України до НАТО підтримала абсолютна більшість опитаних у всіх регіонах. Більшість українців вважає неприйнятним відмовитися від вступу до НАТО заради встановлення миру чи «безпекових гарантій» від окремих країн.
КМІС: 89% українців хочуть, щоб Україна стала членом НАТО
КМІС: 89% українців хочуть, щоб Україна стала членом НАТО

Абсолютна більшість українців підтримує вступ України в НАТО. Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведеного 26 травня − 5 червня.

За даними опитування, бачити Україну в складі НАТО хочуть 89% опитуваних. «Причому у всіх регіонах абсолютна більшість підтримує такий крок: від 79% на сході до 93% на заході. Тобто наразі суспільство нарешті консолідувалося з цього питання та демонструє єдиний погляд», — пишуть соціологи. 

При цьому лише 18% опитаних вважають прийнятним відмовитися від вступу до НАТО заради встановлення миру. Для 76% опитаних така ціна є неприйнятною.

Соціологи відзначають, що у цьому питанні між регіонами країни теж панує консенсус: від 67% на сході до 81% на заході вважають таку поступку неприйнятною для встановлення миру. 

Крім того, 58% опитаних вважають неприйнятним відмовлятися від членства в НАТО заради «безпекових гарантій» від окремих держав, як США, Британія тощо. Лише 29% вважають такий крок прийнятним.

КМІС зауважив, що ці показники суттєво змінилися за останній рік — торік у травні  виключно на вступі до НАТО наполягали 39%, а 42% вважали прийнятним отримати замість цього «безпекові гарантії».

Дослідження тривало з 26 травня до 5 червня. Методом телефонних інтерв’ю було опитано 1 029 українців у віці від 18 років, які проживають на підконтрольних уряду України територіях. Похибка за звичайних обставин не перевищує 3,4%. Ще одне опитування КМІС провів протягом 10–21 травня. Методом телефонних інтерв’ю було опитано 2 509 осіб. Похибка за звичайних обставин не перевищує 2,4%.

Відзначимо, напередодні президент Володимир Зеленський в інтерв’ю ABC News заявив, що не хоче їхати на саміт НАТО у Вільнюсі «задля розваги» й очікує, що Україна отримає запрошення до Альянсу й гарантії безпеки на період, поки вона не є членом НАТО.

Напередодні саміту понад 70 організацій, у тому числі і ГО «Детектор медіа», підписали  спільне звернення до держав-членів Альянсу взяти на себе зобов’язання про якнайшвидше запрошення України до членства в НАТО.

Саміт НАТО має відбутись у Вільнюсі 11–12 липня. Акредитацію на саміт отримала кореспондентка «Детектора медіа» Галина Петренко.  

Фото: poltexpert.org

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
857
Читайте також
11.07.2023 19:50
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
2 656
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду