Засобам масової інформації довіряють дві третини опитаних, — дослідження Центру Разумкова

Засобам масової інформації довіряють дві третини опитаних, — дослідження Центру Разумкова

15 Березня 2023
2687
15 Березня 2023
15:39

Засобам масової інформації довіряють дві третини опитаних, — дослідження Центру Разумкова

2687
За рейтингом довіри ЗМІ опинились на 12-му місці. Найбільше українці довіряють Збройним силам, волонтерам, добровольцям, нацгвардійцям і рятувальникам. Слід за ними йде Президент.
Засобам масової інформації довіряють дві третини опитаних, — дослідження Центру Разумкова
Засобам масової інформації довіряють дві третини опитаних, — дослідження Центру Разумкова

65,1% опитаних українців довіряють засобам масової інформації. За рівнем довіри ЗМІ опинилися на 12-му місці, поруч із громадськими організаціями, після інституцій, які беруть участь у протистоянні російській агресії чи допомагають долати її наслідки.

Про це свідчать результати соціологічного опитування, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова у лютому-березні 2023 року, оприлюднені в пресцентрі «Укрінформу».

26% українців ЗМІ не довіряють, ще 8,8% не визначилися з відповіддю.

Найбільшою довірою громадян користуються Збройні сили України. За час повномасштабної війни довіра до армії зросла: у липні-серпні 2021 року довіра до ЗСУ була 68%, а зараз — 95,8%, зазначив директор Центру Разумкова Андрій Биченко.

Слід за ЗСУ найбільшою довірою опитаних користуються волонтерські організації (87,9%), добровольчі загони (87,2%), Нацгвардія (85,7%), рятувальники ДСНС (85,4%) та прикордонники (82,1%).

Президент Володимир Зеленський має довіру 82,9% опитаних. 

Крім того, високий рівень довіри — до Служби безпеки, поліції, церкви та громадських організацій (в межах 65-75%). Позитивний баланс довіри мають також місцеві органи влади, Національний банк та уряд загалом (50-62%). Зокрема, за словами Биченка, позитивний баланс довіри й недовіри також має Міністерство оборони.

Найменшою довірою серед опитаних користуються політичні партії (21,7%), судова система (24,7%) та державні чиновники (25,3%).

Крім того, негативний баланс довіри (не довіряють більше, ніж довіряють) мають профспілки, комерційні банки, антикорупційні органи — НАБУ та САП, а також Верховна Рада.

Методом face-to-face опитано 2020 респондентів віком від 18 років на всіх підконтрольних Україні територіях. Опитування проводилося за стратифікованою багатоступеневою вибіркою із застосуванням випадкового та квотного методу відбору респондентів. Структура вибіркової сукупності відтворює демографічну структуру дорослого населення територій, на яких проводилося опитування, станом на початок 2022 року.

Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками російської агресії, зокрема вимушеною евакуацією мільйонів громадян.

Нагадаємо, за даними КМІС, українські ЗМІ за 2022 рік зуміли переламати негативний баланс довіри серед українців. Станом на грудень 2022-го, українським медіа довіряють 57% громадян, що на 43% більше, ніж кількість тих, що не довіряють. При цьому найбільшу довіру українців мають Збройні сили, Президент Володимир Зеленський та волонтери.

Фото: zn.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2687
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду