КМІС: За рік довіра українців до українських ЗМІ впала вдвічі

КМІС: За рік довіра українців до українських ЗМІ впала вдвічі

18 Грудня 2023
1841
18 Грудня 2023
15:19

КМІС: За рік довіра українців до українських ЗМІ впала вдвічі

1841
На сьогодні лише 29% опитаних довіряють українським ЗМІ.
КМІС: За рік довіра українців до українських ЗМІ впала вдвічі
КМІС: За рік довіра українців до українських ЗМІ впала вдвічі

Українські ЗМІ значно втратили довіру з боку українців. Про це свідчать результати дослідження Київського міжнародного інституту соціології (КМІС).

Показники довіри українців до українських ЗМІ повернулися до рівня грудня 2021 року. Так, за останній рік кількість опитаних, хто довіряє українським ЗМІ, знизилась із 57% до 29%. Натомість тих, хто не довіряє їм, стало більше з 14% до 40%.

Крім того, стабільно втрачає довіру громадськості церква. Наразі їй довіряють 38% респондентів. За даними соціологів, між груднем 2021 року і груднем 2022-го довіра до церкви знизилася з 51% до 44%, між груднем 2022 року і груднем 2023-го — з 44% до 38%. 

Водночас в Україні зберігається висока довіра волонтерам — 84% опитаних їм довіряють і лише 3% не довіряють. У грудні 2022 року показники були майже ідентичними.

Як повідомляв «ДМ», за даними цього ж дослідження КМІС, довіра громадян України до президента Володимира Зеленського у грудні 2023 року порівняно з груднем 2022-го знизилась на 22% і становить 62%. Натомість довіра до ЗСУ і головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного у грудні цього року залишилась на тому ж рівні, що й торік — 96% і 88% відповідно.  

При цьому більшість українців — 59% — одночасно довіряють і президенту, і головнокомандувачу. Лише 14% довіряють Валерію Залужному і при цьому не довіряють президенту. І лише 1% довіряють президенту, але не довіряють Залужному.

Опитування було проведене з 29 листопада по 9 грудня 2023 року методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Всього було опитано 1031 респондент, що проживають у всіх регіонах України (крім АР Крим). Опитування проводилося з дорослими (у віці 18 років і старше) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України (у межах, які контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року). Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 3,4% для показників, близьких до 50%, 3,0% для показників, близьких до 25%, 2,1% — для показників, близьких до 10%, 1,5% — для показників, близьких до 5%.

Нагадаємо, у жовтні 2023 року за результатами опитування КМІС, загалом українським ЗМІ довіряли 49% респондентів, не довіряли — 43%.

Тоді ж дослідження виявило, що кількість тих, хто довіряє телемарафону «Єдині новини», за останні 17 місяців серед опитаних зменшилась майже на третину, з 69% до 48%.

Колаж: Інеса Білюк, Львівський медіафорум

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1841
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду