Вісім нових каналів 2023-го

Вісім нових каналів 2023-го

12 Вересня 2023
13959
12 Вересня 2023
09:00

Вісім нових каналів 2023-го

13959
Канал серіалів від StarLight, міжнародний «Квартал TV», розважальний канал від «Ми — Україна», спорт від Суспільного та Divisport, «Армія ТБ» від Міноборони, «Світло» від «Film.ua» та музичний канал «Музвар».
Вісім нових каналів 2023-го
Вісім нових каналів 2023-го

Другий рік великої війни не спиняє українських медіаменеджерів від запуску нових каналів. З пів десятка нових мовників готуються до старту. Частина з них уже отримала ліцензії та дозволи. Концепти інших ще розробляють. Це комерційні, суспільні та державні мовники. Тепер закон «Про медіа» дає можливість каналам, які мовлять без використання радіочастотного спектра, зареєструватися суб’єктом у сфері медіа й обрати технологію. Ця процедура простіша за ліцензування. Кілька каналів уже скористалися цією можливістю та зареєструвалися як лінійні медіа (Divisport, «Музвар», «Квартал TV іnternational»). Інші обирають супутникові ліцензії («Суспільне Спорт», «Армія ТБ»). За інформацією регулятора, відколи новий закон набув чинності, зареєструвалися більше десяти лінійних каналів. «Детектор медіа» розповідає про нових мовників 2023 року.

«Суспільне. Спорт»

Восени відбудеться повноцінний запуск спортивного супутникового телеканалу «Суспільне Спорт», який зараз мовить у тестовому режимі.

Цей канал виник на основі регіонального каналу «Суспільне Ужгород», який мав супутникову ліцензію. Компанія, що має права на спортивний контент, вирішила скористатися цією ліцензією для запуску окремого тематичного каналу. У липні 2022 року Нацрада дозволила змінити логотип «Суспільне Ужгород» на «Суспільне Спорт».

За словами директора з організації та розвитку мереж телерадіомовлення Суспільного Дмитра Грузинського, інформаційні потреби всієї України загалом та Закарпаття зокрема задовольняють завдяки мовленню каналів «Перший» та «Суспільне Новини». Натомість компанія планує розширити пропозицію спортивного контенту.

«Суспільне має права на важливий і цікавий спортивний контент. Ми відчуваємо запит від аудиторії, провайдерів та ОТТ-сервісів. Трансляції спорту у Т2 дають хороші цифри», — сказав Дмитро Грузинський.

«Суспільне Спорт» отримало велике покриття, оскільки всі провайдери зобов’язані включати його у свої пакети. Нацрада в липні додала канал до складу універсального медіасервісу (переліку каналів, обов’язкових для трансляції провайдерами). Адже, згідно із законом «Про медіа», до складу УМС мають входити суспільні та місцеві публічні медіа, телеканали місцевої тематики, які мають 15% локальних новин і програм, парламентський канал, а також канали, які мають дозволи на тимчасове мовлення.

Вже зараз канал показує Ігри нескорених (змагання серед військовослужбовців і ветеранів, які дістали поранення під час виконання службових обов’язків і бойових дій), ігри молодіжної збірної України з футболу U21 у відбірковому турнірі на чемпіонат Європи 2025 року, чемпіонат Європи з волейболу серед чоловіків.

Утім, поки що на каналі не виходять матчі відбіркового циклу на чемпіонат Європи 2024. Їх наживо показують місцеві телеканали Суспільного мовлення в цифровому ефірі T2, кабельних мережах та IPTV (крім OTT). Тому що Суспільне придбало у Megogo права на футбол для всіх технологій, окрім ОТТ. Тому компанія змінила сигнал своїх каналів для інтернет-мовлення. Це викликало обурення з боку групи «1+1», яка має партнерський сервіс «Київстар ТБ». Тоді виникло питання, чи можуть лінійні канали змінювати свій сигнал для трансляції в певних технологіях. Регулятор сказав, що ні.

«Армія ТБ»

Це новий державний канал, запуском якого займається Центральна телерадіостудія Міністерства оборони. Міністерство має власну радіостанцію «Армія ФМ», яка за останні кілька років отримала ФМ-частоти по всій Україні та продовжує їх отримувати. А також телестудію, яка виробляє проєкти для різних телеканалів (5 канал, Прямий та «Еспресо»), працює в «Єдиному марафоні» та на платформах «Megogo» та «Sweet.tv» й має власний ютуб-канал «Військове телебачення України».

Тепер міністерство хоче робити власний канал під назвою «Армія ТБ». У березні, ще до того, як закон «Про медіа» набув чинності, студія отримала супутникову ліцензію на запуск каналу.

І це порушує питання правомірності створення ще одного державного каналу вже після реформи роздержавлення. Навіть якщо він матиме не цифрову, а супутникову ліцензію. І чи створення ще одного державного каналу відповідає нормам закону «Про медіа», який набув чинності 31 березня, адже в ньому є стаття 125, присвячена медіа Міністерства оборони. У ній ідеться про право засновувати друковані та онлайн-медіа, а також про право створювати «суб’єкти у сфері аудіовізуальних медіа для задоволення інформаційних потреб населення територій з особливим режимом мовлення», «діяльність таких медіа здійснюється на підставі дозволу на тимчасове мовлення».

Виконавча директорка Національної асоціації медіа Катерина Мясникова в коментарі «Детектору медіа» сказала, що Міністерство оборони впродовж шести місяців після набуття чинності новим законом «Про медіа» має або здати ліцензію, або вийти зі складу засновників каналу. Такої ж думки й Ігор Розкладай, заступник директора Центру демократії та верховенства права, член робочої групи, яка працювала над законом «Про медіа»: «За пів року виникне проблема зі структурою власності. За новим законом, вони можуть отримати хіба тимчасові дозволи». А такі дозволи надаються тільки на ефірне наземне мовлення, а не на супутник.

У жовтні завершуються пів року, про які згадували юристи. Яким чином діятиме канал чи регулятор, поки невідомо. Головний продюсер каналу, медіаменеджер та журналіст Ілларіон Павлюк сказав у коментарі «Детектору медіа», що канал планує стартувати цієї осені. А відповіді на всі інші запитання зможе надати вже після запуску.

Під час засідання Нацради, на якому «Армія ТБ» отримала ліцензію, Ілларіон Павлюк розказував, що новий канал має «розвіяти туман війни». Контент вироблятимуть медійники, які служать у ЗСУ. Також у команді — головний редактор Євген Самойленко, бренд-менеджер Остап Малашняк, головний режисер Володимир Рибась, продюсер інформаційних програм і спеціальних проєктів Роман Вінтонів і керівниця напрямку тренінгів Інна Руденко. Формат каналу Павлюк схарактеризував як Discovery Military. Вже розроблено 12 концепцій майбутніх проєктів. Після супутникової ліцензії канал отримав тимчасовий дозвіл на мовлення в цифрі «Зеонбуду» та ввійшов до універсального медіасервісу, обов’язкового для трансляції всіма провайдерами. Однак із тимчасовим дозволом на трансляцію в цифрі також виникають питання, оскільки після останніх змін до закону «Про медіа» регулятор уже не зможе видавати тимчасові дозволи на загальнонаціональне мовлення. Тепер ці дозволи прив’язані до територій з особливим режимом мовлення. Нацрада винесла на громадське обговорення проєкт Переліку таких територій. А всі канали, які отримали тимчасові дозволи на мовлення в цифрі на рік, після того, як цей термін спливе, повинні будуть подаватися на конкурс.

Станом на 11 вересня Нацрада оголосила два цифрових конкурси: на мовлення в новому державному мультиплексі МХ-7 і конкурс на вільні місця в мультиплексах «Зеонбуду». Чи подаватиме «Армія ТБ» заявку на участь у цих конкурсах, поки що невідомо. Однак заступник голови Держспецзв'язку Володимир Трофименко в інтерв’ю «Детектору медіа» висловив сподівання, що всі державні канали перейдуть у МХ-7.

«Квартал TV іnternational»

«Квартал TV international» — міжнародна версія каналу «Квартал TV», дистрибуцією якого займається «1+1 медіа». У серпні Нацрада зареєструвала нове лінійне медіа від ТОВ «Квартал ТВ». Канал матиме розважальний формат, розрахований на  закордонну аудиторію,  мовитиме із супутника SES Astra. Постачальник телекомунікаційних послуг — «1+1 продакшн».

Нагадаємо, «Квартал TV» в ефірі з 2016 року, після повномасштабного вторгнення Росії транслював марафон, однак у червні 2022 року повернувся до свого формату. Російськомовні програми канал озвучує українською.

«Детектор медіа» звернувся до «1+1 медіа» із проханням надати коментар щодо деталей формату нового каналу і чекає на відповідь.

Канал серіалів від Starlight Media

Про намір Starlight Media запустити новий канал серіалів «Детектор медіа» дізнався від власних джерел. У пресслужбі медіагрупи повідомили, що рішень щодо запуску нових каналів поки що не прийнято. Втім джерела повідомляють, що канал готують, і навіть  розказували про ці плани провайдерам.

На засіданні Нацради 31 серпня реєстрацію отримав новий канал «Твій серіал» (юридична особа ТОВ «Телеканал СТБ»). Цей канал Starlight Media, за інформацією джерела «ДМ», планує робити на основі не лише власного контенту, а й бібліотеки контенту «Медіагрупи Україна», придбаної в червні 2023 року. До цієї бібліотеки входять серіали, фільми та програми каналів медіагрупи, які торік улітку були закриті. За інформацією джерел «Детектора медіа», сума угоди між компаніями становить 5 млн доларів. У пресслужбі SCM (холдингова компанія Sistem Capital Management) «Детектору медіа» підтвердили інформацію про те, що SLM придбала права на частину серіалів медіагрупи «Україна»«Після завершення мовлення та виробництва власного контенту з липня 2022 року “Медіагрупа Україна” діє згідно зі стратегією монетизації наявних бібліотек контенту. Угоди щодо використання напрацьованого контенту Групи укладаються з усіма учасниками українського ринку на відкритих, ринкових умовах. На таких само конкурентних засадах Starlight Media дійсно придбала ефірні права на частину серіалів, що були вироблені МГУ кілька років тому. За погодженням сторін сума угоди не розголошується».

В ефірі каналу СТБ з травня виходили детективні серіали каналу «Україна». Як пише Марія Спалєк у своїй статті «Телеканал СТБ показує серіали секонд-хенд. І цим відкрив клондайк», це «Я зрікаюсь» та «Водна поліція». У пресслужбі каналу СТБ повідомили, що  придбали права на ці продукти: «Це перші два серіали, що раніше були на “Україні”, які вийшли в наш ефір. І вони не останні».

Розважальний канал від «Ми — Україна»

Про те, що власники «Ми — Україна» хочуть на додачу до свого інформаційного каналу запустити ще розважальний, джерела «Детектора медіа» повідомляли влітку. Тоді канал планувався на осінь.

У коментарі «Детектору медіа» бенефіціарний власник каналу Ігор Петренко назвав  інформацію щодо запуску каналу «дискусіями, обговоренням, роздумами та не більше» і сказав: «Будь-яке медіа думає про розвиток. Напрями цього розвитку можуть бути різними. Наш телеканал шукає свій шлях для збільшення аудиторії та корисності для суспільства. Тому час від часу ми дискутуємо про різні варіанти розвитку, зокрема й у контексті створення розважального каналу. Але сьогодні це просто дискусії, обговорення, роздуми й нічого більше».

Втім, наші джерела повідомляють, що команда каналу облаштовує студію для другого мовника. Ігор Петренко заперечив цю інформацію: «Ваші джерела вводять вас в оману». А щодо нового розважального каналу сказав, що команда ще перебуває «в процесі внутрішнього діалогу, аналізу запитів аудиторії та ситуації на ринку».

«Також шукаємо однодумців. В цілому зараз непростий час, тому все треба ретельно продумати та памʼятати про користь для держави», — сказав він.

Поки що компанія не подавала документів до регулятора. Нагадаємо, що медіакомпанії Ріната Ахметова вийшли з ринку в липні 2022 року. Бізнесмен пов’язав це з «антиолігархічним» законом. Наприкінці вересня того ж року колишні працівники «Медіагрупи Україна» заснували ТОВ «Ми — Україна». Бенефіціарним власником компанії став блогер і політичний експерт Ігор Ігорович Петренко. Він же — директор каналу, Юрій Сугак — генеральний продюсер. 

Однак наразі лишаються запитання, на які кошти існує канал і хто є його реальним власником.

«Ми — Україна», як і решта виробників єдиного марафону, отримав фінансування на його виробництво від держави: це 146 млн грн до кінця 2023 року.

Спортивний канал із Дніпра

У липні Нацрада зареєструвала новий спортивний канал Divisport, юридична особа — ТОВ «Демарт ТВ» із Дніпра. Мовитиме канал за технологією ОТТ. Власник каналу — Михайло Балтакса, колишній головний редактор газети «Событие» та ексспівзасновник ТОВ «Телерадіокомпанія «Медіа-Холдінг». Раніше компанія належала Володимиру Дубінському, президенту професійної волейбольної ліги України. Деякі джерела повідомляють про те, що нібито колишній власник досі контролює канал.

Канал має на меті популяризувати спорт та інвестувати у «федерації та чемпіонати», про це йдеться в його презентації, яку отримали провайдери. Одним із таких прикладів канал наводить співпрацю з Федерацією волейболу України. Права на трансляцію матчів придбав Divisport та інвестує у створення трансляцій. У цій же презентації йдеться про намір каналу взяти участь у конкурсі на місця в державному мультиплексі МХ-7 і таким чином отримати загальнонаціональне покриття.

Канал від «Film.ua»

Про намір запустити новий канал групи «Film.ua» «Детектору медіа» розказали власні джерела. У самій кінокомпанії зазначили, що не готові коментувати питання запуску нових каналів. Та, за  словами джерел, канал називатиметься «Світло». У серпні саме на цю назву змінив логотип канал цієї групи «Епоха» (юридична особа мовника ТОВ «ТРК «Корисне ТБ»). Також поки що не вдалося дізнатися детальніше про формат каналу. Однак у групі вже є низка тематичних мовників і велика бібліотека контенту власного виробництва.

Серед каналів групи — «Дача», FilmuaDrama, «36,6», а також спільно з продакшеном «UP Hub» вона запустила канали «Bolt» і «UTravel».

Ще до зміни логотипу каналу «Епоха» в липні Нацрада дозволила каналу змінити логотип «Дачі» на «Про кіно». Можливо, це також пов’язано із запуском нового мовника.

За інформацією від наших джерел, канал має намір взяти участь у цифровому конкурсі. Втім, невідомо, який мультиплекс — державний чи від «Зеонбуду» — обере компанія.

Музичний канал «Музвар»

Цей канал ТОВ «Наші телеканали» Андрія Верхоляка запускає у співпраці зі співзасновником порталу «Музвар» Олексієм Донцовим. «Музвар» отримав реєстрацію в Нацраді в липні 2023 року. Він планує співпрацювати з кабельними, ОТТ- та IPTV-провайдерами.

Керівний партнер телеканалу «Музвар» Олексій Донцов у коментарі «Детектору медіа» розказав, що «наразі ціна запуску музичного телеканалу — вкрай невисока». Однак сам він бюджет не розкриває, оскільки «під час війни рухатися за бізнес-планом неможливо». «Усі люди, які залучені до роботи каналу, працюють за ідею або фіксовану обговорену суму, наразі — у форматі фрилансу. Усе, що створюється, створюється на засадах співпраці. Оренда павільйону, техніки, зйомка, монтаж тощо — це історія домовленостей, яку ми вибудували зараз із командою, однодумцями та партнерами», — каже Олексій Донцов.

На цьому етапі канал, за його словами, фінансується  власним коштом і донатами: «Patreon та публічна банка для донатів — це наша "комерція"». Однак творці проєкту намагаються залучити грантове фінансування. Олексій Донцов каже, що також буде радий інвесторам, однак якщо вони не впливатимуть на інформаційну політику «Музвару». Під час тестового періоду, за словами Андрія Верхоляка, провайдери беруть у свої мережі канал безплатно. Однак надалі монетизація відбуватиметься завдяки оплаті від сервісів. Але повноцінна комерційна історія, за його словами, розпочнеться вже після перемоги.

Ілюстративне фото: pixabay.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13959
Читайте також
07.03.2024 16:16
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
106 410
27.02.2024 15:11
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
4 138
31.10.2023 12:35
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
1 492
28.09.2023 11:59
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
3 395
06.07.2023 12:16
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
5 343
30.03.2023 11:51
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
2 482
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду