Володимир Трофименко, Держспецзв'язку: У мене є відчуття, що з 1 січня вільних місць для каналів у МХ-7 не залишиться

Володимир Трофименко, Держспецзв'язку: У мене є відчуття, що з 1 січня вільних місць для каналів у МХ-7 не залишиться

23 Серпня 2023
2201
23 Серпня 2023
15:00

Володимир Трофименко, Держспецзв'язку: У мене є відчуття, що з 1 січня вільних місць для каналів у МХ-7 не залишиться

2201
Про ціни за трансляцію, діапазон, покриття й мету запровадження державного мультиплекса.
Володимир Трофименко, Держспецзв'язку: У мене є відчуття, що з 1 січня вільних місць для каналів у МХ-7 не залишиться
Володимир Трофименко, Держспецзв'язку: У мене є відчуття, що з 1 січня вільних місць для каналів у МХ-7 не залишиться

Регулятор оголосив конкурс на мовлення в новому державному мультиплексі МХ-7, який запускає Концерн РРТ (мультиплекс — це об'єднання в єдиний цифровий пакет телевізійних каналів при цифровому телемовленні. — «ДМ»). До 21 вересня всі охочі канали можуть подавати заявки на участь у конкурсі на 12 вільних місць. Цей мультиплекс створить конкуренцію цифровому оператору «Зеонбуд», який має чотири мультиплекси (МХ-1, МХ-2, МХ-3, МХ-5). Якщо до початку великої війни місця в цифрі були повністю розподілені й потрапити туди вартувало неабияких зусиль (компанії з цифровими ліцензіями були найкоштовнішими), то тепер навіть у чинних мультиплексах є вільні місця. Переважно через закриття всіх каналів із «Медіа Групи Україна» Ріната Ахметова. Канали закриваються, призупиняють мовлення через значні витрати за трансляцію. До всього, Національна рада з питань телебачення та радіомовлення оголосила ще один конкурс на шість вільних місць у «Зеонбуді».

Про те, які конкурентні переваги в державного мультиплекса, його тарифи та доступність для глядачів «Детектор медіа» поспілкувався із заступником голови Держспецзв'язку Володимиром Трофименком.

Нагадаємо, Концерн РРТ намагався запустити свій мультиплекс упродовж останніх трьох років. Можливості для втілення цієї ідеї він отримав у 2020 році, коли Нацрада та Український державний центр радіочастот прорахували та затвердили висновки на 158 частот для цього проєкту. За рік Концерн РРТ так і не запустив цей проєкт, бо не знайшов фінансування, хоча шукав навіть приватних інвесторів. Але навесні 2021 року президент Володимир Зеленський підписав указ, яким, зокрема, ввів у дію рішення РНБО про фінансування створення загальнонаціонального мультиплекса МХ-7. Фінансувати проєкт мали завдяки кредитам на 490 млн грн на 5–7 років під державні гарантії. Аргументували потребу в запуску нового мультиплексу безпекою, адже «Зеонбуд» — проєкт приватний, а в умовах війни це ризик. Мультиплекс Концерну РРТ запускається в метровому діапазоні. Мультиплекси MX-1, MX-2, MX-3 та MX-5 «Зеонбуду» транслюються в дециметровому діапазоні.

— Володимире, раніше запуск МХ-7 насамперед обґрунтовували національними інтересами, адже «Зеонбуд» — компанія приватна. Але зараз у другий рік великої війни «Зеонбуд», згідно з рішенням РНБО та президента, підпорядковується Концерну РРТ. У чому тепер актуальність запуску МХ-7?

— Є рішення про побудову МХ-7 (прийняте у 2019 році, у 2021-му почалася його реалізація). Воно направлене на забезпечення інформаційної безпеки держави. У нинішніх умовах, коли Росія веде проти нас ще й інформаційну війну, воно стало ще більш актуальним.

Те, що зараз «Зеонбуд» підпорядкований Концерну РРТ й адміністрації «Держспецзв'язку», жодним чином не впливає на ситуацію. Наявна мережа мультиплексів не забезпечує повного покриття — без сигналу залишається близько третини української території. Особливо гострою ця проблема є для Харківської, Чернігівської, Сумської, Донецької, Рівненської, Житомирської, Волинської областей. Це прикордонні території, частина з яких не має доступу до цифрового телебачення. МХ-7 фактично покриває ці білі плями. Тепер майже на всій території України буде доступне цифрове телебачення.

Метрові хвилі — а МХ-7 побудований саме в метровому діапазоні — при однаковій потужності передавачів забезпечують значно більше покриття. Понад те, у мережі МХ-7 застосовані потужніші передавачі, ніж на наявних мережах, і в більшій кількості. Тому якщо у випадку з дециметровими хвилями ми маємо покриття на 30 км, то метрові покривають на 60 км. На прикордонних та окупованих територіях це дає можливість донести інформацію, важливу для людей. А це вкрай необхідно. Наведу приклад. У Маріуполі у перші дні війни вимкнули все телебачення та не було зв’язку — і коли цивільні виїжджали, вони не уявляли, якою є ситуація з захопленням територій. Тоді з міста виїжджали мої близькі, у них був вибір: чи їхати через територію України, бо тоді російські війська ще випускали через Токмак на Запоріжжя, або на територію Росії. І їм казали, що окрім Маріуполя України вже немає й вона під російськими прапорами. Тому вони виїжджали через Росію до Грузії, потім до Європи, і лише за кілька місяців змогли потрапити в Україну. Тому навіть додаткові 30 км, на які зможе транслюватися сигнал МХ-7, — це дуже важливо для окупованих територій.

— На яких окупованих територіях зможуть бачити МХ-7?

— Насамперед ми закриємо всі білі плями на прикордонних територіях. Там у нас найбільша проблема. Для прикладу, у 2019 році під час виборів президента у Рівненській області в деяких населених пунктах люди писали знизу в бюлетені «Лукашенко» та ставили хрестик. Бо, крім білоруського телебачення, там не було жодного. Коли російські війська захоплювали Херсон, вони вставляли свої передавачі — і на тих частотах, де вели мовлення наші канали, виходили російські. Коли вони відходять з окупованих територій, то все знищують. Вежі зруйновані в Ізюмі, Балаклії, Херсоні. Ми заходимо на руїни. Там немає передавачів інших мультиплексів. Під МХ-7 ми ставимо передавачі на деокупованих територіях, бо вони передбачені в нашому плані. І надаємо можливість транслювати сигнал телебачення та радіо. Цей сигнал можна приймати й на частині окупованих територій, яка межує з лінією зіткнення.

— Що потрібно буде зробити користувачам, щоб бачити канали в МХ-7?

— Після запуску МХ-7 12 каналів державного мультиплекса будуть доступні всюди. Зараз мультиплекс працює в дослідній експлуатації, УДЦР перевіряє розповсюдження сигналу. Зараз там транслюються всі державні та суспільні телеканали, а також марафон, є канал для дитячої аудиторії.

Щоб отримати сигнал МХ-7, потрібен телевізор із тюнером або окремий тюнер і антена. Для більш віддалених районів — метрова антена, наприклад така, на яку «ловили» сигнал аналогового мовлення, або антена, яка приймає одночасно хвилі дециметрового та метрового діапазону. Дециметрові антени також його прийматимуть у разі невеликого віддалення від передавача.

— Ви кажете, що його прийматимуть навіть дециметрові антени? У попередні роки  саме через діапазон МХ-7 зазнавав критики з боку медіагруп і конкурентів. Зокрема, йшлося про те, що більшість користувачів цифрового ефіру мають інші антени, тоді як метрових навіть немає на ринку. Як планується діставати ці антени та популяризувати мультиплекс серед користувачів цифрового ефіру?

— Спершу була така історія. Деякі канали висловлювали припущення, що метровий діапазон не потрібен, що антен немає. Але на сьогодні, якщо хтось піде на будь-який радіоринок в Україні, то стовідсотково побачить метрові або універсальні (здатні приймати хвилі обох діапазонів) антени. Постачальники та торговці знають про запуск МХ-7. Такі антени коштують від 150 грн. Це і китайські, і якісні антени українських виробників. Ми самі були вражені обізнаністю продавців.

— Володимире, можете пояснити, як людям, які вже є користувачами цифрового телебачення, почати приймати телеканали з цього мультиплексу? У них є тюнер, вони дивляться канали «Зеонбуду», як їм налаштувати канали МХ-7? Чи можна поєднувати канали усіх мультиплексів?

— Є три аспекти. Все залежить від віддаленості передавачів МХ-7. А вони розміщені на тих самих вишках, що й обладнання для «Зеонбуду». У таких випадках телевізори з тюнерами можуть приймати хвилі обох діапазонів: метровий і дециметровий. Єдина складність — це одне гніздо для антени. Тому потрібно або купити універсальну антену, або поставити перехідник для двох антен. Якщо віддаленість невелика, наприклад як у місті Києві, дециметрова антена прийматиме хвилі метрового діапазону. Ми це вже перевірили. А для жителів тієї третини території України, яка зараз не покрита цифровим телебаченням, потрібно буде придбати антену, якщо на ту, яка в них була, не вдається отримати сигнал. Після цього запустити на телевізорі або приставці автоматичний пошук — і дванадцять каналів МХ-7, які транслюються у тестовому режимі, мають з’явитися в переліку каналів. Вони йдуть або на початку переліку, або наприкінці. Але всі канали різних мультиплексів розміщені одним комплексом.

— Від чого залежить, де саме в цій пропозиції будуть ваші канали?

— Це залежить від виробника. Є відповідні індекси — і тюнери їх сортують. А далі людина в ручному режимі може пересортувати ці канали за своїми вподобаннями.

— Тож виходить, що у користувачів цифрового телебачення каналів просто стане більше (десь 48) і  вони зможуть переглядати мовників з обох мультиплексів? А чи досліджували ви, які антени мають користувачі на прикордонні або на окупованих територіях? Зможуть вони дізнатися та бачити МХ-7?

— Наскільки я знаю, по селах залишилися аналогові антени, які також приймають хвилі метрового діапазону. На прикордонні так само легко купити антену. Це найменша проблема. Найбільша — запустити сигнал, щоб він туди «добивав».

— Маю на увазі, чи отримають змогу бачити українські канали навіть ті, хто не захоче чи не зможе їх шукати? Наприклад, жителі прикордоння чи окупованих територій, де дивляться російське телебачення.

— Їм так чи так треба буде ввімкнути автопошук. Ці канали їм потрібно буде знайти. Звісно, це може статися й автоматично, як буває при зникненні світла. На окупованих територіях є люди, які прагнуть повернутися до України. Ми плануємо велику інформаційну акцію про МХ-7, де пояснюватимемо, що це таке та як налаштовувати канали. Триває конкурс Нацради для мовників. Минулого тижня ми для них провели презентацію, пояснили переваги тощо. Тому ті, хто захоче дивитись українське телебачення, його дивитимуться. Ті, хто не захоче? — не дивитимуться. Бо навіть на підконтрольній Україні території є люди, які дивляться російський контент через супутник чи інтернет.

— Обладнання МХ-7 розміщене поряд з обладнанням «Зеонбуду» на вишках Концерну?

— Так. За програмою, МХ-7 має 158 передавачів. «Зеонбуд» має значно менше передавачів, і у багатьох місцях вони зруйновані.

— Ви згадували про презентацію МХ-7. Хто з каналів на ній був?

— Були представники групи «1+1», ICTV, «Армія ТБ», «Сонце», канали з тимчасовими ліцензіями, «Рада», НСТУ. Загалом близько півтора десятка каналів прийшло.

— Чи є намір переводити в МХ-7 державні канали (у нас таких уже кілька) або пропонувати Суспільному перейти в державний мультиплекс?

— Нацрада оголосила конкурс. Але я дуже сподіваюсь і думаю, що це буде правильно, якщо державні телемовники перейдуть у МХ-7. Адже це державна мережа, якість буде краща, охоплення територій — більше.

— Найперше канали цікавлять тарифи на МХ-7. Адже, приміром, трансляція в мультиплексах «Зеонбуду», за інформацією джерел «ДМ», коштує близько мільйона гривень на місяць. Скільки коштуватиме трансляція в МХ-7?

— Раніше, до моменту запуску МХ-7, у нас була приватна монополія на трансляцію цифрового телебачення. Ми неодноразово намагалися зрозуміти, які ж тарифи має «Зеонбуд», та ці спроби не були успішними. Фактично ми знаємо лише про суми, які фігурують у відкритому доступі, — це плата за трансляцію державних каналів. Собівартість трансляції МХ-7 на місяць становить 9 мільйонів гривень. За наявності 12 каналів у мультиплексі мовники отримають фактично вдвічі нижчий тариф за той, що сплачували державні канали «Зеонбуду». Ми чекаємо, доки Нацрада встановить максимальну межу тарифу. Залежно від кількості мовників, які переможуть у конкурсі й отримають ліцензії на мовлення в МХ-7, ми визначимо тариф. Хоча ми вважаємо та дуже сподіваємося, що всі слоти будуть зайняті і їх буде 12. Це дасть можливість зробити тариф максимально вигідним для телекомпаній. Концерн РРТ готовий виходити в нуль на час воєнного стану. Але в мене є відчуття, що з 1 січня вільних місць для каналів у МХ-7 не залишиться.

— Думаю, що таке враження у вас ґрунтується на певних домовленостях.

— Швидше, на розумінні ринку. Усі компанії, які працюють у цій сфері, — бізнесмени чистої води. Тому вони зроблять або вже зробили прорахунки щодо умов надання послуг, покриття й відповідно охоплення, якості. І залежно від цього прийматимуть рішення. Телекомпаній у нас не один десяток. Серед них є ті, які дуже хочуть вийти на загальнонаціональний рівень, але свого часу не змогли стати клієнтами «Зеонбуду». Тому, думаю, буде достатньо тих, хто бажає взяти участь у конкурсі на трансляцію в державному мультиплексі.

— Але зараз дуже мало компаній, які здатні оплачувати трансляцію. За вашим відчуттям, чи можуть з’явитись у МХ-7 чинні клієнти «Зеонбуду»?

— Почекаймо завершення прийому заявок у Нацраді. Якщо буде 20 претендентів, то ми точно знатимемо, що закриємо наші 12 каналів. Але якщо зайде п’ять, це означатиме, що ми недопрацювали.

— Зараз деякі канали закриваються через те, що неспроможні платити за послуги «Зеонбуду». Наприклад, нещодавно припинив мовлення канал «Малятко». Чи передбачені знижки у МХ-7 для деяких каналів або державна підтримка у вигляді трансляції?

— Це питання швидше не до нас, а до МКІП. Ми б розглядали будь-які варіанти, бо такі канали як «Малятко» можуть фінансуватися коштом держави. На мій погляд, це була б правильна історія. Її розглядали ще з 2022 року, коли Концерн РРТ отримав компенсацію за забезпечення ефірного мовлення єдиного марафону в розмірі 131,4 мільйона гривень. Це було покриття витрат за спожиту електроенергію та роботу всієї системи. Однак оскільки ці кошти формально також вважаються доходом, нам довелося сплатити з них додаткові податки. Спочатку планувалося, що ці кошти отримають мовники, які перераховуватимуть оплату «Зеонбуду», а «Зеонбуд» уже нам. Але, щоб не було колапсу, ці кошти виділили напряму Концерну РРТ. І тепер ми маємо певні проблеми з «Зеонбудом». Зараз триває переговорна процедура, ми підписуємо додаткові угоди, де деталізуємо структуру тарифу, щоб ми могли вийти на відповідні прорахунки та компенсації тих коштів, які держава виділила у 2022 році.

— Чи буде ваш тариф нижчим на час війни?

— У нас є позитивна історія: з’являється дві конкурентні організації. Погано, коли немає конкуренції, бо тоді надавач послуг може спокуситися додатковим заробітком і виставити завищені тарифи. Коли є конкуренція, тоді дванадцять мовників уже зможуть вибирати. У нас немає мети підвищувати тарифи, нам достатньо забезпечити покриття собівартості та погашення кредиту. Бо мультиплекс побудований за кредитні кошти. Зараз концерн з інших операційних коштів покриває виплату відсотків.

— Раніше йшлося, що проєкт може окупитися за 5–7 років. Чи можливо це в умовах війни?

— Ми прораховували, що він може окупитися за 7 років. І ми розраховуємо за цей період погасити кредит.

— Сигнал надаватиметься у незакодованому вигляді?

— Так. Ми не плануємо його кодувати. Тому що одним з елементів МХ-7 є система сповіщення, пов’язана з ДСНС. Сигнал має бути відкритим. За вказівкою ДСНС ми зможемо вмикати сповіщення на всю Україну, на конкретну область або навіть на конкретне місце. Наприклад, коли почалася війна, всі канали мали водночас максимально оперативно перемкнутися на промову президента. Але це відбулося з годинною затримкою. Не потрібно забувати, що МХ-7 — це державна ініціатива і наша мета — безпека держави. Тому питання кодування МХ-7 навіть не порушувалося.

— Розкажіть про інформаційну кампанію, яку ви плануєте до запуску МХ-7.

— Це питання поки відкрите. Тому що після завершення конкурсу ми матимемо два місяці напередодні запуску. З 1 січня 2024-го ми плануємо запустити МХ-7. До цього часу буде проведена інформаційна кампанія в єдиному телемарафоні, до неї долучаться мовники, які виграють у конкурсі й розповідатимуть, що переходять на іншу частоту та як зробити переналаштування.

Водночас на місцевому рівні вже почали проводити інформаційну роботу, проводять брифінги для місцевих медіа тощо. Наприклад, в одній з областей жителям були розіслані СМС з інформацією про тестову роботу МХ-7 у метровому діапазоні.

Інформаційна кампанія має бути масштабною, щоб усе населення держави дізналося про роботу державного цифрового мультиплекса. Особливо це важливо в тих місцях, де раніше не було цифрового українського телебачення.

УДЦР уже перевірив 7 областей і отримав показники покритих і непокритих територій. Якщо, до прикладу, в Рівненській області не було покрито до 30% території, то після входу МХ-7 виявилося, що сигнал не покриває лише одне село. Там ми встановимо ретранслятор і закриємо всю область. Така ж ситуація й у Чернігівській, Харківській, Донецькій і Луганській областях. За програмою ми мали покрити 90% територій (не населення). За даними УДЦР, на сьогодні сигнал МХ-7 покриває не менше 90% підконтрольних територій. 10% — це територія зі складним рельєфом. Зі 158 передавачів запущено 135, решта має бути розміщена у звільнених регіонах, які зараз перебувають у тимчасовій окупації.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2201
Читайте також
22.09.2023 11:00
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
4 949
20.01.2022 12:55
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
3 904
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду