Нацрада анулювала ліцензію «Армії ТБ»

Нацрада анулювала ліцензію «Армії ТБ»

28 Вересня 2023
3391
28 Вересня 2023
11:59

Нацрада анулювала ліцензію «Армії ТБ»

3391
Після цього регулятор зареєстрував канал Міністерства оборони за новою процедурою, яка передбачена законом «Про медіа».
Нацрада анулювала ліцензію «Армії ТБ»
Нацрада анулювала ліцензію «Армії ТБ»

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення анулювала ліцензію телеканалу Центральної телерадіостудії Міністерства оборони України «Армія ТБ». Таке рішення регулятор ухвалив 28 вересня на своєму засіданні.

Після цього Нацрада зареєструвала студію Міноборони суб’єктом у сфері медіа, що здійснює мовлення без використання радіочастотного спектра (лінійне медіа). «Армія ТБ» мовитиме на супутнику, формат загальної тематики, територія мовлення — загальнонаціональне.

Канал буде доступний на супутнику Astra 4A.

Також відповідно до пункту 18 Перехідних положень Закону були анульовані ліцензії на FM-мовлення радіостанції «Армія FM – військове радіо». Вона тепер мовитиме за дозволами на тимчасове мовлення.

Нагадаємо, у березні 2022 року, ще до того, як закон «Про медіа» набув чинності, студія отримала супутникову ліцензію на запуск каналу «Армія ТБ».

А це порушувало питання правомірності створення ще одного державного каналу вже після реформи роздержавлення.  У законі «Про медіа», який набув чинності 31 березня, є стаття 125, присвячена медіа Міністерства оборони. У ній ідеться про право засновувати друковані та онлайн-медіа, а також про право створювати «суб’єкти у сфері аудіовізуальних медіа для задоволення інформаційних потреб населення територій з особливим режимом мовлення», «діяльність таких медіа здійснюється на підставі дозволу на тимчасове мовлення».

Виконавча директорка Національної асоціації медіа Катерина Мясникова в коментарі «Детектору медіа» сказала, що Міністерство оборони впродовж шести місяців після набуття чинності новим законом «Про медіа» має або здати ліцензію, або вийти зі складу засновників каналу. Такої ж думки й Ігор Розкладай, заступник директора Центру демократії та верховенства права, член робочої групи, яка працювала над законом «Про медіа»: «За пів року виникне проблема зі структурою власності. За новим законом, вони можуть отримати хіба тимчасові дозволи». А такі дозволи надаються тільки на ефірне наземне мовлення, а не на супутник.

Головний продюсер каналу, медіаменеджер та журналіст Ілларіон Павлюк сказав у коментарі «Детектору медіа», що канал планує стартувати цієї осені. А відповіді на всі інші запитання зможе надати вже після запуску.

Під час засідання Нацради, на якому «Армія ТБ» отримала ліцензію, Ілларіон Павлюк розказував, що новий канал має «розвіяти туман війни». Контент вироблятимуть медійники, які служать у ЗСУ. Також у команді — головний редактор Євген Самойленко, бренд-менеджер Остап Малашняк, головний режисер Володимир Рибась, продюсер інформаційних програм і спеціальних проєктів Роман Вінтонів і керівниця напрямку тренінгів Інна Руденко. Формат каналу Павлюк охарактеризував як discovery military. Вже розроблено 12 концепцій майбутніх проєктів. Після супутникової ліцензії канал отримав тимчасовий дозвіл на мовлення в цифрі «Зеонбуду» та ввійшов до універсального медіасервісу, обов’язкового для трансляції всіма провайдерами. Однак із тимчасовим дозволом на трансляцію в цифрі також виникають питання, оскільки після останніх змін до закону «Про медіа» регулятор уже не зможе видавати тимчасові дозволи на загальнонаціональне мовлення. Тепер ці дозволи прив’язані до територій з особливим режимом мовлення. Нацрада винесла на громадське обговорення проєкт Переліку таких територій. А всі канали, які отримали тимчасові дозволи на мовлення в цифрі на рік, після того, як цей термін спливе, повинні будуть подаватися на конкурс.

Скриншот відео: Національна рада / ютуб

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3391
Читайте також
12.09.2023 09:00
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
13 944
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду