СБУ  заявила, що «не має жодного відношення» до нападу на квартиру Юрія Ніколова

СБУ заявила, що «не має жодного відношення» до нападу на квартиру Юрія Ніколова

28 Січня 2024
2470
28 Січня 2024
16:50

СБУ заявила, що «не має жодного відношення» до нападу на квартиру Юрія Ніколова

2470
СБУ відреагувала на інформацію по справі про напад на квартиру Юрія Ніколова, яку опублікував сайт Zhitomir.city
СБУ  заявила, що «не має жодного відношення» до нападу на квартиру Юрія Ніколова
СБУ  заявила, що «не має жодного відношення» до нападу на квартиру Юрія Ніколова

Служба безпеки України заявила, що жодним чином не причетна до нападу на квартиру журналіста Юрія Ніколова. Правоохоронці вважають, що будь-які заяви окремих фігурантів цієї справи, які представлялися нібито співробітниками СБУ або стверджували начебто про співпрацю з нею, є свідомою маніпуляцією для досягнення ними власних цілей.

Про це пресслужба СБУ повідомила у відповіді на запит «Детектора медіа» щодо інформації, яка сьогодні з'явилася на сайті Zhitomir.city. «Будь-які заяви окремих фігурантів цієї справи, які представлялися нібито співробітниками СБУ або зазначали про "співпрацю з СБУ", є свідомою маніпуляцією для досягнення ними власних цілей. Служба безпеки не має жодного відношення до даного інциденту».

У пресслужбі також назвали провокацію щодо Юрія Ніколова неприпустимою. 

«СБУ вважає такі дії щодо журналістів неприйнятними, оскільки незалежні медіа є невід'ємною складовою сучасного демократичного суспільства. Усі обставини цього інциденту, відповідно до підслідності, розслідують слідчі Національної поліції, відкрито кримінальне провадження за ч.2 ст.171 КК України (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів)», — наголосили в Службі безпеки.  

Правоохоронці також додали, що в рамках чинного законодавства і свого функціоналу гарантують повне сприяння розслідуванню і встановленню всіх обставин у справі.

28 січня сайт Zhitomir.city опублікував новину про те, що до редакції звернулися двоє місцевих мешканців, які наполягають, що нібито саме вони вчинили напад на квартиру журналіста Юрія Ніколова 14 січня. За їхніми словами, їх найняв знайомий на ім’я Олексій, який стверджував, що начебто погоджував ці дії з СБУ.

Юрій Ніколов у коментарі «Детектору медіа» повідомив, що передав своєму адвокату інформацію, яку опублікував Zhitomir.city. Він зазначив, що не може поки що оцінювати достовірність цих даних, а також додав, що вважає доцільним розслідувати у провокації проти нього ймовірний російський слід. 

Нагадаємо, ввечері 14 січня цього року зловмисники прийшли до квартири журналіста-розслідувача Юрія Ніколова, намагалися ввірватися до його помешкання, вимагали, щоб той «ішов служити», налякали його матір та сусідів. Перед тим, як піти, нападники залишили повідомлення на дверях, де назвали журналіста «зрадником».

За 15 хвилин після нападу на квартиру журналіста телеграм-канал «Карточный Офис» опублікував пост, у якому стверджувалося, що невідомі — нібито військові, які «приїхали з «нуля» на ротацію, щоб передати повістку журналісту». Провокативні пости про Ніколова опублікували майже одночасно ще два телеграм-канали — «Вертикаль» та «Джокер». 

15 січня поліція Києва повідомила, що почала перевірку за фактом погроз журналісту-розслідувачу, а за кілька днів після цього прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом впливу на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків та переслідування у зв’язку з його професійною діяльністю (ч. 2 ст. 171 КК України).

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» висловила підтримку Юрію Ніколову у зв’язку з погрозами, які він отримав, у тому числі в соцмережах.

21 січня пресслужба Нацполіції повідомила, що встановила особи п'ятьох нападників, які 14 січня намагалися ввірватися до квартири журналіста-розслідувача Юрія Ніколова. Ними виявилися мешканці Київської, Житомирської та Черкаської областей. 

Однак уже 26 січня Ніколов повідомив на своїй фейсбук-сторінці, що поліція відпустила п'ятьох осіб, яких затримала за підозрою у причетності до «протиправних дій» щодо нього.

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2470
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду