Ярослав Юрчишин: В суспільстві є запит на повернення журналістів до кулуарів ВР, а у нас немає аргументів проти цього

Ярослав Юрчишин: В суспільстві є запит на повернення журналістів до кулуарів ВР, а у нас немає аргументів проти цього

7 Березня 2024
505
7 Березня 2024
12:00

Ярослав Юрчишин: В суспільстві є запит на повернення журналістів до кулуарів ВР, а у нас немає аргументів проти цього

505
За словами керівника комітету свободи слова, механізм переакредитації медіа у Верховній Раді буде розроблятися спільно з журналістами.
Ярослав Юрчишин: В суспільстві є запит на повернення журналістів до кулуарів ВР, а у нас немає аргументів проти цього
Ярослав Юрчишин: В суспільстві є запит на повернення журналістів до кулуарів ВР, а у нас немає аргументів проти цього

У Верховній Раді працюють над тим, щоб повернути більш оперативне й ефективне висвітлення роботи парламенту. Це ключове питання комунікаційної стратегії законодавчого органу країни, сказав в інтерв’ю «Детектору медіа» голова парламентського комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин. І воно тісно пов’язане з поверненням журналістів у кулуари ВР. 

За словами Юрчишина, це ще одне поле для дискусій: яку кількість представників медіа допустити до висвітлення діяльності Верховної Ради, у яких межах, зважаючи на безпекові питання. 

«Знаю, що є суспільний запит і нерозуміння того, що деякі депутати напряму ведуть трансляції в тіктоку, телеграмі та ютубі під час засідань парламенту. Пояснити журналістам, чому з безпекових питань журналістам не можна, досить складно. Тому зараз думаємо, як збалансувати механізм наших безпекових органів. Нам треба передбачити місця в укриттях», — розповів голова комітету. 

Він повідомив, що механізм переакредитації буде вироблятися спільно з журналістами, бо вважає, що логічніше, щоб цей механізм не нав’язувала влада, не ставила перед фактом медіаспільноту, а медіаспільнота зібралася й могла запропонувати прийнятні критерії, відповідно до яких це можна було б робити.

На запитання, чи вдасться відкрити хоча б частково доступ журналістів до Верховної Ради, попри те, що голова парламенту Стефанчук категорично проти цього, Ярослав Юрчишин відповів: «Я переконаний, що вдасться, бо в суспільстві є великий запит і немає переконливої аргументації, чому ми цього не можемо зробити. Бо єдина можлива безпекова аргументація повністю руйнується у зв’язку з тим, що ми, закривши доступ журналістам, не можемо привести до дисципліни наших народних депутатів. Вони транслюють засідання, про яке ніби ніхто не знає. І це стосується не лише Олексія Гончаренка чи Ярослава Железняка, з десяток нардепів постять і поширюють інформацію про засідання в реальному часі».

Але, на думку керівника Комітету з питань свободи слова, треба ще визначитися з механізмом доступу. Можливо, здебільшого це буде одноразова акредитація, припустив Юрчишин.

Нагадаємо, з  24 лютого 2022 року, від початку повномасштабного вторгнення РФ до України, журналісти не мають доступу до роботи в будівлі Верховної Ради з міркувань безпеки.

У травні 2022 року голова Верховної Ради Руслан Стефанчук повідомив, що парламентські журналісти поки що не зможуть повернутися до роботи в стінах Верховної Ради, оскільки це пов'язано з високим рівнем небезпеки.

Тоді ж спікер парламенту розповів про те, що у Верховній Раді планують переглянути акредитації журналістів та виключити з цього переліку проросійські медіа.

У вересні 2022 року заступниця голови Верховної Ради Олена Кондратюк в інтерв’ю Укрінформу повідомила, що в Києві буде відкрито альтернативний пресцентр для роботи парламентських журналістів і висвітлення діяльності парламенту. 

У лютому 2024 року громадські організації та медіа виступили зі спільною заявою, в якій закликали Верховну Раду повернути журналістам доступ на засідань та в кулуари парламенту. Автори заяви закликали депутатів повернутися до забезпечення принципів відкритості своєї діяльності.

Згідно із соціологічними дослідженнями, близько 65% опитаних українців вважають, що журналісти мають бути присутні на засіданнях Верховної Ради навіть під час воєнного стану. Понад 57% громадян вважають, що засідання Ради мають транслюватись у прямому етері на парламентському телеканалі «Рада».

Читайте також:

Фото: Максим Поліщук, «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
505
Читайте також
27.02.2024 11:45
Роман Мельник
«Детектор медіа»
1 468
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду