Свята і будні

11 Вересня 2009
17462
11 Вересня 2009
15:00

Свята і будні

17462
Свята і будні

24 серпня (понеділок)

 

У понеділок першою темою на кількох каналах було святкування Дня Незалежності України, хоча й різні його аспекти: про те, що перші особи держави молилися в Софії Київській («1+1»), і про святкування як таке («Інтер» та ICTV).

 

Перший канал почав випуск із низки заяв президента в урочистій промові (зокрема, про винесення на всенародне обговорення проекту змін до Конституції, обіцянку, що майбутні президентські вибори відбудуться демократично та інші). «Україна» - з загибелі напередодні 8 шахтарів у Макіївці. Практично першою темою цю катастрофу подав і Новий канал (спочатку коротко нагадавши про свято і повернувшись до теми святкування вже після висвітлення макіївської теми). Прикметно, що ця тема на більшості каналів по верстці йшла «глибоко» в середині випусків - 6-та на ICTV, аж 8-ма - на «1+1» і «Інтері».

 

Святкування канали подавали схоже, висвітлюючи різні його епізоди: святковий молебень у Софії, військовий парад, найбільший державний прапор, розгорнутий на Майдані, парад вишиванок у Луцьку, Львові й Одесі, рекорд із поїдання вареників тощо.

 

Цікаво, кому з політиків (особливо ж - претендентів на президентську посаду) різні канали надавали слово для привітань цього дня. Перший канал, «1+1» та ICTV - лише Ющенку. «Інтер» - Ющенку, Тимошенко (щоправда, фрагмент синхрону про негативи економічного стану країни), Януковичу (навпаки - позитивний синхрон) і чомусь Яценюку (до речі, цей претендент отримав найбільший час в ефірі, що може бути ознакою замовності синхрону).

 

На Новому каналі - оцінки в сюжеті Сергія Кутракова: «Найближча до президента - його дружина. Трохи далі - патріарх Філарет, а потім, немов три грації: Тимошенко, Ульянченко та Богатирьова». У цьому ж сюжеті згадується про те, що промова президента затяглася, але журналіст знову не уникає власних оцінок: «Через цю заминку ретельно розписаний сценарій заходу пішов шкереберть: 35 літаків з'явилися перед глядачами одночасно з пішими колонами. У цьому безладі найважче довелося диктору». Ще про збій у сценарії свята через неорганізованість президента повідомили ICTV та «Україна».

 

Крім того, лише «1+1» повідомляв про альтернативне офіційному святкування «самооборонців» на Хортиці і про поздоровлення Путіним Тимошенко. Лише «Україна» повідомила про руський марш в Сімферополі цього дня.

 

Цього дня на «Україні» був сюжет про підготовку до відкриття «Донбас-Арени» з ознаками замовного.

 

25 серпня (вівторок)

 

У вівторок канали починали свої випуски з різних тем. Перший за основну тему дня взяв заклик президента до закордонного українства щодо об'єднання (ще про це повідомив ICTV, інші не повідомляли), «1+1» - пожежу на складі отрутохімікатів у Запорізькій області (інші канали про це не повідомили). «Інтер» і Новий канал почали з повідомлення про причини аварії на шахті в Макіївці («1+1» про це не згадав). ICTV почав випуск із повідомлення про загибель двох школярів на кар'єрі в Сіверодонецьку (інші канали про це не повідомляли), СТБ й «Україна» - із сюжетів про ДТП в Одесі, де син депутата міськради збив трьох людей (ще про це повідомили «1+1» та «Інтер». Цікаво, що «1+1» і СТБ розповіли, що депутат - регіонал, натоміть «Інтер» та «Україна» такої інформації не подавали).

 

Більшість каналів цього дня оприлюднили інформацію щодо причин аварії на шахті імені Кірова в Макіївці. Канали також повідомили про перевірку шахт на предмет безпеки праці, ініційовану Кабміном, і обіцянку прем'єр-міністра виділити до кінця року на цілі безпеки шахтарів 100 млн гривень. Перший канал, «Інтер» і СТБ при цьому подали також балансуючу думку лідера опозиції Януковича з цього приводу, який відвідав цього дня аварійну шахту. Новий канал і ICTV подали заяви Тимошенко незбалансовано, що можна вважати ознакою замовності.

 

Перший канал, Новий канал і «Україна» цього дня продовжили тему обговорення змін до Конституції, про що президент заявляв напередодні. При цьому Перший подав інформацію збалансовано (зокрема, представивши критичну думку спікера ВР Литвина і члена ЦВК Охендовського) і з посиланням на заступника глави Секретаріату президента Марину Ставнійчук пояснив, що про референдум не йдеться. Натомість «Україна» використала цей привід (начебто оголошення референдуму) для незбалансованої критики президента (озвученої синхронами політологів Володимира Фесенка і Вадима Карасьова, а також лідера опозиції Віктора Януковича). Це можна вважати ознакою замовності матеріалу.

 

Є журналістські оцінки в матеріалі Андрія Кузакова («Україна») про нараду щодо підготовки до «Євро-2012»: «Что не месяц - то новый скандал, что не скандал, так предположение, что Национальный спорткомплекс "Олимпийский" не успеют достроить в срок. Ведомство, готовящее стадион к "Евро-2012", решили пойти на радикальный шаг. Теперь на этом сайте круглосуточно идет прямая трансляция стройки стадиона... Таким образом власти хотят обезопасить себя от разговоров, что на "Олимпийском" ничего не делается».

 

Цього дня лише ICTV повідомив про поїздку на Миколаївщину спікера ВР і претендента на президентське крісло Володимира Литвина, який розкритикував заклик Тимошенко щодо єдиного кандидата від демократичних сил на майбутніх виборах.

 

На ICTV був матеріал про Сергія Тігіпка в Одесі з ознаками замовності.

 

На «Інтері» - незбалансоване повідомлення щодо критики членом ЦВК Охендовським намірів президента Ющенка звертатися до Конституційного Суду щодо закону про вибори.

 

На Першому каналі і на «1+1» - незбалансовані матеріали позитивного характеру про відвідини Юлією Тимошенко ремонту траси Київ - Чоп (є ознаки замовності).

 

26 серпня (середа)

 

Тема №1 цього дня на Першому, «1+1», «Інтері», Новому і «Україні» - загибель українських льотчиків у Конго. Взагалі не давав цієї теми канал ICTV. На СТБ головною темою було підвищення курсу гривні. На ICTV - що Кабмін готовий націоналізувати «Укрпромбанк» та банк «Надра». Не розповідали про це «Інтер» і СТБ.

 

Інформацію щодо загибелі українських льотчиків у Конго канали подали переважно з посиланнями на МЗС. При цьому вказували різну кількість загиблих: п'ятеро - Перший канал, «Інтер», четверо - «1+1», СТБ, Новий канал і «Україна».

 

Канали (крім Нового) подали тему масового отруєння солдат у Білій Церкві.

 

Тему чергового конфлікту Кабміну з НБУ з приводу рекапіталізації проблемних банків канали подали переважно збалансовано, наводячи думки Тимошенко, представника президента в уряді Олександра Шлапака і позицію НБУ. В матеріалі «1+1» - велика кількість коментарів і оцінок. У студії (ведуча Наталія Мосейчук): «Нацбанку ідея не до душі. Тож, тиснути на нього вирішили громадською думкою». В сюжеті Марії Васильєвої: «Уряд вдосконалює жанр колективного листування. Цього разу Кабмін вирішив натиснути авторитетом на Національний банк України». «Але от біда, уряд і Нацбанк, хоча і розташовані один до одного впритул, добросусідських взаємин не підтримують. Намагання почати рекапіталізацію забуксували». «Оприлюднивши свої пропозиції до НБУ, уряд апелює до громадської думки».

 

У сюжеті Олександра Загородного («1+1») про позбавлення Януковича резиденції в Межигір'ї - численні оцінки й недостовірні, без належних посилань, висновки: «Сьогодні вона залишила лідера Партія регіонів фактично бездомним. Політологи запевняють: незабаром вибори і Тимошенко показує електорату як живе її головний конкурент»; «Віктор Янукович, спілкуючись удень із журналістами, ще не знав, що даху над головою вже немає. Але, очевидно, відчував щось недобре. Не спокійно було на душі у чоловіка»; «Чи вживеться опозиціонер з невісткою? Та й без дачі нині у Києві важко. Все-таки свіже повітря»; «Ну, так, політична доцільність, справедливість. Все це, може дійсно правильно. Але якось це трохи не по-людські - відібрати в людини дачу восени, коли всі починають збирати врожаї. Можливо, єдине, що ці два політики ще помиряться і Віктор Федорович все-таки зможе викопати свою картоплю на своїй тепер вже колишній дачі».

 

Перший канал, Новий канал, ICTV і «Україна» подали вчорашню новину про те, що обговорення змін до Конституції - це не референдум.

 

Лише Перший канал, «1+1» і ICTV подали продовження теми - про те, що смерть дітей на Донеччині не була пов'язана з вакцинацією.

 

Новий канал і ICTV подали матеріали з ознаками замовності про Сергія Тігіпка в Миколаєві. Перший канал і ICTV - схожі на замовні матеріали про продовження викупу Кабміном квартир для черговиків і про «Укргазбанк».

 

27 серпня (четвер)

 

У четвер основними на каналах були різні теми. Фрагменти черепа, знайдені за свідченнями Пукача, належать Ґонґадзе - тема №1 на Першому каналі і «Інтері» (подавали також інші канали, крім Нового). Помер російський поет Сергій Михалков - «1+1» (подавали всі інші канали, крім Першого і ICTV). Гривня подешевшала - СТБ (інші канали не подавали). З понеділка подорожчають два види хліба - Новий канал (подавали й інші канали, крім ICTV й «України»). Велике ДТП на Львівській кільцевій дорозі - ICTV й «Україна» (ще подавав цю тему «1+1»).

 

Перший канал та ICTV дали незбалансовані (ймовірно, замовні) сюжети щодо чергового початку будівництва дитячої лікарні фондом Катерини Ющенко. Більш збалансовано подали цю тему «1+1» та «Інтер», хоча в студійному тексті «1+1» є негативні оцінки ведучої Наталії Мосейчук: «Дитяча лікарня далекого майбутнього. Найамбітніший проект першої леді України так і залишається проектом. Закінчення будівництва найсучаснішого лікувального закладу для важкохворих дітей, гроші на який збирали всією громадою, відклали на 2012 рік, хоча спочатку проект обіцяли добудувати цього року». Так само в сюжеті Анастасії Даугулє на «Інтері» є негативні оцінки: «Размытые перспективы финансирования отдаляют и сроки завершения строительства», «Не хватает, по самым скромным подсчетам, гигантской суммы в полмиллиарда гривен».

 

На Першому каналі - незбалансований сюжет Максима Урлапова про обіцянку прем'єрки виділити на літакобудівну галузь 3,5 млрд грн. Імовірна замовність сюжету. Так само незбалансовано цю ж тему подали «1+1», СТБ і ICTV в сюжеті Наталі Мороз і Володимира Делеу.

 

На «Інтері» незбалансовано надано слово лідеру Партії регіонів Януковичу, де він критикує ще не представлений Кабміном (!) проект бюджету наступного року й озвучує готовність опозиції не голосувати за майбутній проект. Явна ознака замовності матеріалу. Так само незбалансовано подали тему на «Україні». І теж незбалансовано подано як тему всю прес-конференцію Януковича в сюжеті Дарки Оліфер на ICTV.

 

Крім того, явно з ознаками замовності на «Інтері» сюжет Андрія Борця про розиграш призів серед платників за комуналку київським мером Леонідом Черновецьким. Як і повідомлення про відкриття готелю «Інтерконтиненталь» під егідою київського мера.

 

Схожий на замовний матеріал на Новому каналі з приводу політичних заяв Сергія Тігіпка в Херсоні.

 

Оцінки в повідомленні про затримання екс-полковника СБУ Крижанівського на «1+1» («скандальновідомий екс-полковник») та «Україні» («громкое задержание скандального полковника»).

 

Лише Перший канал і ICTV подали інформацію щодо нового інціденту між українськими судовими виконавцями і Чорноморським флотом Росії з приводу об'єктів інфраструктури.

 

Лише Перший канал подав новину про обіцянку президента Ющенка оголосити референдум після всенародного обговорення його змін до Конституції України.

 

Тільки «1+1» та «Інтер» цього дня виправили свої помилку щодо кількості загиблих українських льотчиків у катастрофі в Конго (двоє, а не четверо чи п'ятеро, як канали повідомляли напередодні).

 

28 серпня (п'ятниця)

 

Першими темами дня на каналах були такі. Перший канал розповідав про те, що Луганщина почала святкувати День шахтаря на два дні раніше. «1+1» та «Інтер» цього дня в якості головних обрали повідомлення про те, що суд не вирішив, чи продовжувати ще на 9 місяців утримання під арештом екс-судді Зварича. Ще про цю тему повідомляв Перший канал. СТБ починав випуск із теми припинення подорожчання долара. Ще про це розповідали «Інтер», Новий канал і «Україна». Новий канал починав випуск із ідеї міністра внутрішніх справ Луценка зробити покарання за водіння авто в нетверезому стані жорсткішим. Також про це повідомляли Перший канал, «1+1», «Інтер» та СТБ. ICTV й «Україна» починали свої випуски з повідомлення про те, що МВФ виділив Україні майже один мільярд 600 мільйонів доларів. Інші канали про це не повідомляли.

 

Журналістські висновки в сюжеті Ігоря Меделяна (Перший канал) про побиття в'язнів Вінницької тюрми: «Те, що вітчизняна Феміда своїх так просто не здає, показала справа Яременко проти України». З-поміж інших каналів цю тему висвітлив лише канал «Україна».

 

У студійному повідомленні Наталії Мосейчук («1+1») про суддю Зварича - журналістські оцінки: «Волі і побачення зі столицею вимагає скандально відомий екс-суддя Ігор Зварич». Оцінки й висновки - у підводці Мосейчук і в сюжеті Ірини Маркевич («1+1») про безпеку шкіл. Підводка: «Про готовність шкільних закладів до навчального року. Часто під цим ми маємо на увазі ремонт класів та бібліотечний фонд. Натомість забуваємо про безпеку шкіл, а вона цьогоріч як ніколи актуальна. Бо, наприклад, столичні школи державною охороною не забезпечать. Грошей немає, тож захист малечі лягає на плечі батьків». В сюжеті: «Економія важливіша за безпеку. У столичному бюджеті не можуть знайти гроші на державну охорону у школах»; «Була в столиці помпезна програма - всі школи зробити прозорими, а вхід електронним»; «Ця економія виходить якоюсь задорогою»; «Вчителі працюють за церберів - економія на першому місці, бо шкільна безпека за дорога для міських бюджетів».

 

На «1+1» подано незбалансований матеріал виключно позитивного змісту про відвідини Юлією Тимошенко Луганщини. З оцінками в тексті: «На Луганщині прем'єр-міністр Юлія Тимошенко в переддень шахтарського переймалася шахтарським питанням. Зокрема, лагідно, але наполегливо запропонувала металургам, які, на її думку, мають тверді контракти, поділитися своїми прибутками з вугільниками». Це є ознаками ймовірної замовності матеріалу. Так само незбалансовано подали цю ж інформацію на СТБ, ICTV і Першому каналі.

 

Оцінки й висновки в студійному тексті Тетяни Висоцької (СТБ): «Українці вдало вправляються в обмінних операціях - заробляють на дешевому доларові. Сьогодні курс 8,16 можна було побачити частіше, а отже шанси підзаробити зросли. Зокрема, студенти не марнують останніх днів канікул». Недостовірні (без належних посилань) факти і думки - в сюжеті Тетяни Коваленко (СТБ): «Врятувати гривню продажем недорогого долара не вдасться, кажуть експерти. Проте таким чином дешевшати вона буде трохи повільніше. Та надовго резервів Національного банку не вистачить. Тому фахівці радять вдатися до валютних обмежень»; «Економісти обрахували - вже наприкінці осені долар коштуватиме близько 12 гривень. А до виборів трохи здешевіє. Наскільки - залежатиме від політиків».

 

Оцінки і недостовірність - у студійному тексті Оксани Гутцайт (Новий канал): «Неспинний долар лізе догори. Неспинний - бо ніхто не спиняє, за останню добу - плюс 10 копійок. Учора ще був по 8,50, сьогодні вже 8,60. Де межа падіння гривні - ніхто не каже. Експерти і аналітики впевнені: таке триватиме щонайменше до виборів. Ще одна версія експертів - НБУ занадто захопився друком національної валюти. Це, власне, і тягне гривню донизу»; «Нарешті українцям дали можливість заробити на курсі долара. "Зелений" можна купити по 8,16, а продати поруч - за 8,5. Усе просто: Нацбанк продав вітчизняним банкам майже 300 мільйонів "зелених", щоб ті продавали їх людям за курсом, не вище 8,16». Висновки були і в сюжеті Сергія Гаранського: «Про можливе перепродування доларів у сусідні обмінники в Нацбанку здогадуються, але вдіяти з цим нічого не можна - капіталізм».

 

На Новому ж - інформація з ознаками замовності про чергову заяву Арсенія Яценюка зі звинуваченнями на адресу уряду (немає балансу, тема не заслуговує на таку увагу). Схожа інформація про Яценюка, хоч і трохи на іншу тему (критика президента з питання обговорення змін до Конституції та інше) - на ICTV.

 

Оцінки й висновки - в студійному тексті Інни Шевченко на ICTV: «Незважаючи на додаткові гроші від світових фінансових організацій, ситуація з доларом залишається в Україні нестабільною... Але найближчими днями ситуація має змінитися або принаймні стабілізуватися. Нацбанк викинув на готівковий ринок 170 мільйонів доларів».

 

Недостовірні посилання - в студійному тексті Олени Кот («Україна»): «Отечественные финансовые аналитики советуют истратить их на поддержку курса гривны. Есть другие способы ее спасения». І в сюжеті Едуарда Гонішевського: «Гривну, по мнению финансовых экспертов, удешевляет политика как правительства, так и Нацбанка... С начала года, говорят эксперты, в украинской экономике вращается более 150 наличных миллиардов. Золотовалютный резерв страны нужно тратить не так рьяно. А вот о практике кратковременных интервенций на межбанке забывать не стоит»; «Получить какой-либо комментарий от Нацбанка нам не удалось, однако известно, что главное финучреждение страны увеличило объем интервенций более чем в 2 раза по сравнению с ранее проводимыми. Эксперты говорят: поскольку валюту купили не все коммерческие банки, вероятность дальнейшего удешевления гривны довольно высока». Ще така недостовірна інформація в студійному тексті «України»: «Новые подробности истории с избиениями заключенных в Виннице. Оказалось, что в деле замешан криминальный авторитет».

 

На каналі «Україна» - черговий сюжет про підготовку до відкриття «Донбас-Арени» з ознаками замовності - незбалансованість, занадто позитивні оцінки: «Гранд-шоу на "Донбасс Арене" обещает быть олимпийского размаха», «на открытие лучшего в Восточной Европе стадиона в Донецк приезжают из других городов и стран», «Телевизионную версию грандиозного открытия "Донбасс Арены" смотрите завтра».

 

29 серпня (субота)

 

У суботу теми дня були такі. Ющенко відвідав Луганськ і не задоволений реформами у вугільній галузі (Перший канал, ICTV). Цю тему висвітлював і телеканал «Україна». Андрій Шевченко повертається в «Динамо» - «1+1», більше не давав ніхто. З потопаючого судна «Радомишль» днями знімуть частину моряків - «Інтер», більше не давав ніхто. У «Донецьку» відкривають «Донбас-Арену» - «Україна», ще давали 5 канал і ICTV.

 

Незбалансовані матеріали Першого каналу про заяви Ющенка в Луганську, Тимошенко - в Макіївці і Литвина - в Донецьку мають ознаки замовних. Так само їх подано на ICTV. Ще один замовний сюжет на ICTV - про Олександра Пабата і його «Народну армію порятунку».

 

Велика кількість журналістських оцінок - у сюжеті Олександра Мозгового («Україна») про відкриття «Донбас-Арени»: «Строки сдачи объекта четко соблюдены. Для Украины случай почти уникальный. Учитывая грандиозность поставленной задачи, первый в истории»; «Возможность эвакуации - за восемь минут. Последнее на практике проверить вряд ли придется - при строительстве "Донбасс Арены" использовались материалы, которые ранее применяли только для стратегических объектов»; «Днем "Донбасс Арена" сверкает, как бриллиант, ночью напоминает летательный аппарат будущего, и все это - в настоящем».

 

У підсумку протягом тижня в ефірі телеканалів була низка матеріалів, які мають непрямі ознаки замовності:

 

Перший канал         8 матеріалів

25.08   Тимошенко і ремонт траси Київ - Чоп

26.08   Кабмін - квартири для черговиків

27.08   Тимошенко і літакобудування

27.08   Дитяча лікарня фонду Катерини Ющенко

28.08   Тимошенко на Луганщині

29.08   Ющенко в Луганську

29.08   Тимошенко в Макіївці

29.08   Литвин в Донецьку

 

«1+1»                         3 матеріали

25.08   Тимошенко і ремонт траси Київ - Чоп

27.08   Тимошенко і літакобудування

28.08   Тимошенко на Луганщині

 

«Інтер»                      5 матеріалів

24.08   Тенденційна добірка синхронів Тимошенко і Януковича

24.08   Синхрон Яценюка

27.08   Янукович про майбутній бюджет-2010

27.08   Черновецький розіграв призи

27.08   Черновецький відкривав «Інтерконтиненталь»

 

СТБ                           2 матеріали

27.08 Тимошенко і літакобудування

28.08   Тимошенко на Луганщині

 

 

Новий канал            4 матеріали

25.08   Тимошенко обіцяє гроші на безпеку шахт

26.08   Тігіпко в Миколаєві

27.08   Тігіпко в Херсоні

28.08   Яценюк - звинувачення уряду

 

ICTV                          14 матеріалів

25.08   Тимошенко обіцяє гроші на безпеку шахт

25.08   Тігіпко в Одесі

26.08   «Укргазбанк»

26.08   Кабмін - квартири для черговиків

26.08   Тігіпко в Миколаєві

27.08   Тимошенко і літакобудування

27.08   дитяча лікарня фонду Катерини Ющенко

27.08   п/к Януковича

28.08   Тимошенко на Луганщині

28.08   Яценюк - критика президента

29.08   Ющенко в Луганську

29.08   Тимошенко в Макіївці

29.08   Литвин в Донецьку

29.08   Пабат і його «Народна армія порятунку»

 

«Україна»                 4 матеріали

24.08   «Донбас-Арена»

25.08   критика президентського обговорення змін до Конституції

27.08   Янукович про бюджет-2010

28.08   «Донбас-Арена»

 

Крім того, були також матеріали з іншими грубими порушеннями стандартів інформаційної журналістики:

 

Перший канал           3 матеріали

«1+1»                          15 матеріалів

«Інтер»                       2 матеріали

СТБ                            5 матеріалів

Новий канал              9 матералів

ICTV                          3 матеріали

«Україна»                   15 матеріалів

 

 

Фото - Liga.net

 

 

Моніторинг здійснено в рамках проекту громадської організації Internews Network «У-Медіа» «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян», який «Детектор медіа» реалізує спільно з Інститутом масової інформації.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17462
Читайте також
03.11.2009 10:03
«Телекритика»
31 104
12.10.2009 11:01
«Телекритика»
21 252
13.07.2009 13:30
«Телекритика»
21 106
06.07.2009 23:36
Марина Бердичевська, «Известия в Украине»
18 693
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
дядя жора
5344 дн. тому
Ну і шо ?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду