Якість політичної джинси стабільно зростає

2 Жовтня 2009
33102
2 Жовтня 2009
17:44

Якість політичної джинси стабільно зростає

33102
Якість політичної джинси стабільно зростає

Тиждень 14 - 19 вересня 2009 року.

 

14 вересня (понеділок)

 

В понеділок випуски починалися з різних тем. Поблизу індійського узбережжя затонув суховантаж, у команді якого були українці, - перша новина на Першому каналі, «1+1» та «Інтері». Також про це (не першою новиною) повідомив Новий канал. В українських аеропортах багато людей не можуть вилетіти до Неаполя - основна новина на каналах ICTV та «Україна». Повідомлення з цієї теми були також на «1+1», «Інтері» та СТБ. Яким чином гральний бізнес в Україні замаскувався і продовжує діяти - основна тема у випуску СТБ. Про те, що мешканці Сімферополя пікетували міську мерію, - головна інформація на Новому каналі. Також про це йшлось у випуску «України». На урядовому позачерговому засіданні затверджено проект бюджету-2010 - перше повідомлення 5-го каналу. Цю новину наводили й усі інші канали, крім «України».

 

Бюджетну тему канали висвітлили поверхово. Основні параметри бюджету-2010 навів лише 5 канал - прямою мовою в. о. міністра фінансів Уманського: «Видатки державного бюджету затверджені в сумі 324 мільярди гривень. Надання кредитів - майже 12 мільярдів, 4,5 - повернення. Як наслідок, доходи мають бути забезпечені на рівні майже 285 мільярдів гривень, та дефіцит - 46,7 державного бюджету». Інші канали наводять різні цифри і без посилань на джерела інформації.

 

В сюжеті Павла Тирського (Перший канал): «Головні показники бюджету наступного року - видатки та доходи - на п'яту частину більші, ніж у цьогорічному кошторисі. Дефіцит близько 4%, курс долара на 2010 рік уряд закладає 7,5 гривень».

 

Пряме включення з Іриною Павленок («1+1»): «Традиційно витрачати збираються більше, ніж збираються зібрати до державного бюджету. Власне, уряд пропонує ухвалити бюджет із майже 4% дефіцитом... Зібрати до скарбниці держави заплановано наступного року майже 275 мільярдів гривень, а витратити майже 323. Щоб покрити усі видатки, уряду не вистачатиме 38 мільярдів гривень».

 

Є оцінки й деякі відмінності в цифрах. Усне повідомлення ведучої Ірини Юсупової («Інтер»): «Планируется, что общие поступление в казну в следующем году составят без малого 285 миллиардов гривен. Это почти на 20% больше, чем в нынешнем году. Планируется также, что расходы превысят 335 миллиардов. Так что дефицит бюджета составит около 50 миллиардов гривен, то есть почти 4% ВВП».

 

СТБ та Новий канал зосередилися на обіцянках Тимошенко про збільшення на 20% зарплат вчителям, медикам та бібліотекарям, які вона оприлюднила на зустрічі з профспілками і які увійшли до проекту бюджету. Інші цифри не наводились.

 

У прямому включенні Тетяни Пруднікової (ICTV): «Основні макропоказники, які обговорюють зараз в ці хвилини - це зростання валового внутрішнього продукту на 3,7%, дефіцит бюджету уряд планує майже 4%, інфляція не більше 19%». Слід додати, що подаючи всі ці складні «голі» цифри, канали не залучають компетентних експертів, які б могли пояснити цифри глядачам.

 

Баланс думок у цій темі телеканали намагалися дотримувати також по-різному. Перший канал, «1+1» та «Інтер» подали думку президента Ющенка про те, що дефіцит бюджету не має перевищувати 3%, й обґрунтування - чому саме.

 

ICTV після прямого включення в студії (ведуча Олена Фроляк) подав одним загальним реченням інформацію про ці коментарі: «Президент України Віктор Ющенко закликав уряд при підготовці бюджету відмовитися від передвиборчого популізму і домогтися формування реального фінансового документа». Дотримання балансу думок можна вважати умовним.

 

СТБ в усному повідомленні (ведуча Тетяна Висоцька) на обіцянки Тимошенко про підвищення зарплат певній категорії бюджетників подав коментар представниці Партії регіонів Ганни Герман та народного депутата Арсенія Яценюка, який говорив про нинішній бюджет, а не про проект наступного. Баланс дотримано умовно.

 

Новий канал в усному повідомленні (ведуча Леся Яворівська) про ті ж обіцянки Тимошенко навів коментар голови профспілок авіабудівників Жугаєвича. 5 канал подав новину взагалі без дотримання балансу.

 

Хаотично було подано новину про людей, які не можуть вилетіти з України до Неаполя. Кожен називав різну кількість постраждалих і геть різні подробиці новини. «1+1» у підводці (ведуча Наталія Мосейчук) повідомив про «півтори сотні пасажирів одразу на трьох повітряних воротах - Києва, Львова та Чернівців». У сюжеті Олександра Загородного розповідалося про людей у Львові і Києві, було подано коментар представника «Львівських авіаліній». Не було коментаря головного винуватця інциденту, турфірми «Авіаніка», яка продала людям авіаквитки, але не перерахувала «Львівським авіалініям» грошей. При цьому з незрозумілих міркувань навіть назву цієї фірми у випуску «1+1» не згадано, що може свідчити про замовність.

 

«Інтер» в усному повідомленні (ведуча Ірина Юсупова) сказав: «Более суток 117 пассажиров рейса Черновцы - Неаполь провели в аэропорту». У сюжеті також ішлося тільки про людей в Чернівцях. Жодним словом про таких самих постраждалих в аеропортах Львова та Києва не згадано. Подано коментар представника аеропорту Чернівців та представниці турфірми про неможливість відшкодування моральних збитків.

 

В усному повідомленні на СТБ (ведуча Тетяна Висоцька) розповіли: «120 заробітчан стали жертвою афери однієї зі столичних туристичних фірм. Через інтернет вона продала українцям квитки на авіарейс із Неаполя до Львова і назад. Посадка на літак мала відбутися у Львові». Про Київ та Чернівці не згадувалося. Коментарі представників аеропорту чи турфірми відсутні, є лише коментарі постраждалих пасажирів. Вони ж у синхронах і називають фірму «Авіаніка».

 

ICTV усно в студії (ведуча Олена Фроляк) повідомив: «Кілька сотень наших земляків, які приїхали додому на відпочинок, не можуть вилетіти до Неаполя і Раміни через понад мільйонний борг турфірми "Авіаніка", яка продала авіаквитки... Понад 100 людей чекають свого рейсу у Чернівцях, приблизно стільки ж у Львові і Києві». У сюжеті Володимира Горковенка розповіли про аеропорт Києва, але є й таке: «Дехто із Жулян ще вчора поїхав до Львова. Таких заробітчан там зібралося півсотні». Наведено коментар представника «Львівських авіаліній», а представників компанії «Авіаніка» журналісту знайти не вдалося.

 

В усному повідомленні на каналі «Україна» (ведуча Ілона Свердун) йшлося про таке: «200 украинцев вторые сутки вынуждены жить в столичном аэропорту "Жуляны"». У сюжеті Наталії Кравченко йшлося також тільки про Київ, наведено коментар представника київського аеропорту та зазначено: «Взяв с людей деньги, перечислять их на счета львовских авиалиний, которые и должны были предоставить самолет, никто не торопится». «Україна» також не назвала турфірму-винуватця, що може бути ознакою замовності. Крім того, в синхронах постраждалі пасажири кажуть, що зверталися до МВС, де їм відмовили. Спроби звернутися за поясненнями до МВС журналісти каналу також не робили.

 

Сюжети, про пікетування мешканцями Сімферополя мерії, подано Новим каналом та «Україною» незбалансовано. Наведено коментарі учасників акції (до того ж обидва канали взяли коментар в одного й того самого пікетувальника Веселовського та начальника ГУ МВС України в Криму Москаля - правоохоронці виступають в цій акції проти міського голови), а представників мера чи самого мера по суті відсутні.

 

В усному повідомленні Нового каналу про те, що Яценюк вважає: запропонований Кабміном оборонний бюджет зруйнує армію, - відсутній баланс думок. Матеріал має ознаки замовного.

 

В усному повідомленні ICTV (ведуча Олена Фроляк) про перебіг робочого візиту спікера парламенту Литвина - ознаки замовності. Так само виглядає усне повідомлення про те, для чого Яценюк зібрався балотуватися на посаду президента.

 

15 вересня (вівторок)

 

Про те, що Кабмін передав до Верховної Ради проект бюджету на 2010 рік, повідомили всі телеканали. Першою ця новина у вівторок була на «Інтері», СТБ, Новому каналі, ICTV та 5-му каналі. Перший канал головною обрав інформацію про хід переговорів українського президента з туркменським колегою. Цю ж новину повідомили всі, окрім СТБ та Нового каналу. Саме цього дня рік тому збанкрутував один із найбільших банків США, «Леман Бразерс», і це стало першим сигналом світової економічної кризи, - перша новина вівторка на «1+1». Також про це розповіли СТБ та ICTV. Для «України» головна новина дня полягала в тому, що люди, які декілька днів не можуть вилетіти до Італії з київського аеропорту, оголосили голодування. З-поміж інших каналів цю новину повідомив лише ICTV. Решта - які напередодні висвітлювали цю тему - у вівторок втратили до неї інтерес.

 

Презентація Кабміном проекту держбюджету на 2010 рік відбувалась в Українському домі й деякі телеканали проводили пряму телетрансляцію. Перший канал (сюжет Павла Тирського) подав від Кабміну два коментаря Тимошенко та один - міністра праці Денисової, від профспілок - заступника голови Федерації Осового, від опозиційного уряду - міністра економіки Акімової, а ось позицію президента озвучено лише одним рядком: «Глава президентського Секретаріату Віра Ульянченко теж критикує бюджет, називає його підготовку непрозорою». Що саме критикує Ульянченко - повідомлено неточно і неповно. Але навіть на таку доволі умовну критику відразу є реакція Тимошенко, чиїми словами, власне, й закінчується сюжет: «Юлія Тимошенко одразу ж відповіла на цю заяву, вона запевняє, до верстки кошторису уряд запросив усіх охочих, а сьогоднішнє узгодження документу, як і попередні, були відкритими для всіх без винятку».

 

«1+1» (сюжет Марії Васильєвої) від Кабміну теж подав два коментарі Тимошенко. Причому один із них наведено не зовсім доречно - після оцінки дій представників Партії регіонів на певну заяву Тимошенко («А в Партії регіонів вкотре обурились хитрою вигадкою Тимошенко - ввести бюджет в дію постановою уряду, якщо його не схвалить парламент або заветує президент») чомусь спочатку подано коментар прем'єр-міністра, в якому повторюються ті ж самі наміри, що озвучено в тексті, а вже потім - народного депутата Акімової. У сюжеті також згадано про те, що президент мав «зауваження до бюджету», але не вказано, які саме. Коментар керівника Служби економічного розвитку Секретаріату президента Жуковського стосується того, що їхніх представників не запрошували ні на підготовку проекту бюджету, ні на його презентацію. Перед коментарем - оцінки журналістки: «У президентській канцелярії ображаються - нікого з їхніх представників урядовці не допустили до обговорення проекту бюджету». Також у тексті є власні висновки: «Самих депутатів уряд ще й покарав за погану роботу. У проекті бюджету їхню зарплату урізали вдвічі». Наскільки відомо, у проекті бюджету скорочено зарплатню всім - парламенту, Кабміну та Секретаріату президента. Завершився сюжет повідомленням, яке має рекламні ознаки: «Тимошенко заявила і про свої перші кроки у разі перемоги на президентських виборах. Вона планує розблокувати бюджет та змінити керівництво Національного банку» (це вже не стосується посадових обов'язків прем'єр-міністра, а є рекламою кандидатки на президентську посаду).

 

«Інтер» (сюжет Ольги Клюєвої) подав коментар Тимошенко, два коментарі в. о. міністра фінансів Уманського, два коментарі керівника Служби економічного розвитку Секретаріату президента Жуковського по суті проекту, міністра опозиційного уряду Акімової та заступника голови Федерації профспілок Осового. У сюжеті є журналістські висновки-оцінки: «И уже появились первые жертвы процесса». Неточно, неповно і без посилань на джерела наведено інформацію про профспілки: «Часть всеукраинской федерации смирилась с незначительным, но все же повышением зарплат бюджетникам, другая - собирается отставать максимальное приближение минимальной зарплаты к прожиточному минимуму».

 

На СТБ (сюжет Тетяни Коваленко) подано три коментарі Тимошенко, два - Уманського, депутата від БЮТ Ляшка, де він дивується, чому представників бюджетного комітету парламенту усунули від підготовки проекту, та міністра опозиційного уряду Акімової. Є також пряма мова Тигіпка і його ж таки реклама як кандидата в президенти: «Сергій Тігіпко, який донедавна був радником Тимошенко, неофіційним кандидатом у віце-прем'єри уряду, тепер і сам збирається в президенти. Сьогодні він презентував книгу під назвою - "Україна: проект розвитку" і принагідно переконував - обмінний курс на рівні 7,5 - це наукова фантастика». Коментарі від представників президента та профспілок відсутні.

 

Новий канал (сюжет Оксани Котової) навів три коментарі Тимошенко та один Уманського від Кабміну, бютівця Ляшка - від парламентського бюджетного комітету, Акімової - від опозиції, Жуковського - від секретаріату Президента.

 

ICTV - з усіх телеканалів лише тут у підводці до сюжету (ведуча Олена Фроляк) наведено інформацію, що «бюджетний кодекс, який кардинально змінив державний гаманець на користь регіонів, ще влітку заветував президент. Глава держави дорікав уряду порушенням Конституції, а саме тим, що розподіляти державні гроші має право лише Верховна Рада». Щоправда, після цього наведено коментарі невідомих політологів: «Тоді ж політологи заговорили і про політичні мотиви президентського вета. Мовляв, главі держави перед виборами важливо не втратити контроль над фінансовими ресурсами на місцях». У сюжеті Тетяни Прудникової представлено всі сторони бюджетного процесу, від усіх збалансовано подано коментарі. Хіба що не висвітлено позицію профспілок.

 

5 канал (сюжет Ольги Кошеленко) навів два коментарі Тимошенко, по одному - Уманського та представниці опозиційного уряду Акімової. Позиції президента та профспілок відсутні.

 

«Україна» (сюжет Наталії Кравченко) подав два коментарі Тимошенко, один від Акімової, а ще - економіста Олександра Палія. Позицію президента озвучено без посилань на джерела інформації і точні цитати: «Недовольство проектом бюджета высказывают и в президентской канцелярии. Сам процесс его подготовки называют непрозрачным, а показатели нереальными». У тексті є власні висновки й коментарі: «Где деньги брать будем, - спрашивают эксперты, ведь дефицит бюджета почти 4 %. Для уха обывателя цифра, озвученная Тимошенко вроде и небольшая. Для экономиста - шок», «Очевидно, предвидя подобное противостояние, премьер уже с января пообещала в 2 раза сократить зарплату народным депутатам. А вот финансирование Секретариата президента в проекте бюджета увеличили. Кто знает - может с дальним прицелом».

 

Другий день поспіль подається неповна, неточна, без посилання на джерела або з посиланнями на неперевірені джерела, інформація про людей, які перебувають цього дня лише у київському аеропорту «Жуляни» і не можуть вилетіти до Італії. Хоча новину наведено лише двома каналами - ICTV (усне повідомлення, ведуча Олена Фроляк) та «Україною» (сюжет Едуарда Ганішевського), їхні дані кардинально відрізняються. «Зараз в Жулянах майже 30 пасажирів» (ICTV); «Осталось их всего 35» («Україна»). «Серед них четверо дітей. Одне зовсім грудне маля» (ICTV); «Среди жулянских заложников в основном женщины и маленькие дети» («Україна»). Лише «Україна» навела інформацію, що до людей декілька разів викликали швидку допомогу, і що вони розпочали голодування. Обидва канали наводили таку інформацію: «І сьогодні Володимир Ляхов повідомив, що його матір Олену Ляхову, власницю "Авіаніки" допитують правоохоронці» (ICTV); «Мол, директором фирмы-афериста уже занялась милиция», без посилання на будь-які джерела подала «Україна». Обидва телеканали не зверталися за коментарями до правоохоронців. Без посилання на джерела інформації на ICTV стверджував: «Через день до Києва мають прибути ще дві групи ошуканих пасажирів. Схоже, вони теж поселяться на летовищі». Що відбувається з людьми у чернівецькому і львівському аеропортах - канали не повідомляли.

 

З-поміж інших тем - Новий канал незбалансовано і без необхідного пояснення-бекґраунду подав думку голови Держкомісії з регулювання ринків фінансових послуг Віктора Суслова, який заявив, що Нацбанк слід позбавити функції нагляду за комерційними банками.

 

Є ознаки замовності в повідомленнях Нового каналу й ICTV про презентацію нової книги кандидата у президенти Тигіпка. Крім цього ICTV навів інформацію (сюжет Володимира Горковенка) про те, що Тігіпко «загальмував» приєднання Соцпартії до блоку лівих сил. У сюжеті дотримано баланс щодо суперечностей між різними представниками лівого політичного спектра, але прив'язка до теми кандидата в президенти Тігіпка є цілком штучною, а отже має ознаки замовності.

 

16 вересня (середа)

 

Цього дня різні теми стали топ-новинами українських телеканалів. Перший та «Україна» починали випуски з повідомлення про те, що СБУ викрила фірму у Феодосії, працівники якої продавали людей у рабство до Камеруну та Беніну. Про це також повідомив 5 канал. «1+1» почав випуск розповіддю про земельний конфлікт між священиком і вченим у селищі Гатне під Києвом. Проект бюджету на 2010 рік критикували як з президентського табору, так і з боку опозиції. Коментарі збирали та оприлюднювали всі, крім СТБ та 5-го каналу. Головною новиною дня такі коментарі стали на «Інтері» та ICTV. У Харкові, після річної перерви, поновили будівництво метрополітену - перше повідомлення на СТБ, також про цю подію повідомляв «Інтер». У Криму депутати розділилися на противників і прихильників спікера парламенту - основне повідомлення Нового каналу. Також про це розповіли Перший канал, «1+1», «Інтер», 5 канал та «Україна». 9 років тому не стало Георгія Ґонґадзе - з цього починав випуск 5 канал. Сумну дату згадали всі, окрім СТБ.

 

Думки політиків з приводу проекту бюджету на 2010 рік (коментарі Шлапака, Януковича, Тимошенко) збалансовано подали Перший канал (сюжет Ірини Маркіної), «1+1» (усно в студії ведуча Наталія Мосейчук) та «Інтер» (усно в студії ведуча Ірина Юсупова). В усному повідомленні Нового каналу (ведуча Леся Яворівська) - розфокус теми. Спочатку йшлося про звинувачення Тимошенко на адресу уряду Януковича - вони взяли кредити, а угоду підписали так, що їх тепер необхідно негайно повертати. З цього приводу наведено висловлювання Тимошенко, Колеснікова та Герман. Причому факти наведено неточні й неповні, хоча є нібито посилання на прем'єр-міністра: «Йдеться про 750 мільйонів доларів. Тимошенко каже, гроші в іноземців позичив уряд Януковича і Азарова. Сказали: на 12 років, але випустили одну деталь: вимагати назад кредитор їх може будь-коли. Цей день настав, кредитори йдуть по гроші, їх треба віддавати». Принаймні можна було дізнатися, кому їх потрібно віддавати, й уточнити у представників опозиції, а чи точно про таку суму боргу йдеться. Натомість коментарі Колеснікова та Герман подано не по суті - перший порівнює загальні показники набраних боргів тоді й тепер, а друга починає оцінювати психологічний стан прем'єрки: «У мене складається враження, що в неї з'явилася якась фобія». А закінчується усне повідомлення чомусь інформацією про те, що «Якщо опозиція запропонує кращий бюджет, Юлія Тимошенко готова його підтримати». І далі коментар Тимошенко з цього ж приводу.

 

На ICTV (сюжет Тетяни Пруднікової) інформацію подано нелогічно і з перестрибуваннями з теми на тему. Спочатку наведено позицію Секретаріату президента і зауваження до проекту бюджету, але при цьому бракує пояснення одного з ключових моментів - чому саме вони не підтримують зміни перерозподілу бюджетних грошей між центром і регіонами. Далі раптом виникає герой - один із голів селищних рад, який підтримує рішення голови уряду й агітує за нього: «Просто залишається те, що ми заробляли. Тільки тоді ми віддавали, а зараз залишається на місці. Який це популізм? Це тільки дяка уряду, честь і хвала». Здається, саме ця тема мала би далі розвиватись у сюжеті. Але одразу після цього наведено коментар лідера опозиції Януковича, який узагальнено «назвав урядовий проект нереальним», і згодом - коментар Тимошенко, мовляв, нехай хтось із критиків запропонує кращий проект бюджету, тоді вона та її соратники його обов'язково підтримають. Баланс у сюжеті - умовний, зважаючи на розфокус теми.

 

«Україна» подала сюжет (автор Інна Христич) про нинішній курс гривні до долара і курс, внесений до проекту держбюджету-2010. Подано коментарі Януковича й економіста Івченка, в яких розкритиковано закладений урядом курс, а потім наведено слова Тимошенко про кредити, взяті попереднім урядом, і негативна оцінка їхньої роботи. Коментар подано не по суті теми, яка розглядалась у сюжеті. Розфокус теми - а отже й порушення балансу думок. У сюжеті є й журналістські висновки: «От того, какой курс лежит в основе бюджета, напрямую зависят расчеты по внешним долгам».

 

У кримському парламенті й під його стінами - палкі суперечки між прихильниками і противниками спікера Гриценка - про це повідомили всі, крім СТБ та ICTV. На різних каналах були розбіжності у подаванні фактів: «За 40 секунд депутати ухвалили 22 питання» (Перший канал, усне повідомлення, ведуча Іванна Найда); «... Пленарне засідання тривало лише кілька хвилин» («1+1», усне повідомлення, ведуча Наталія Мосейчук); «Внеочередное заседание длилось всего несколько минут» («Інтер», усно в студії ведуча Ірина Юсупова); «Відкриває сесію, голосує всі питання і закриває сесію за хвилину тридцять секунд» (Новий канал, сюжет Олега Крючкова); «Нинішнє пленарне засідання Верховної Ради Криму тривало 4 хвилини» (5 канал, усно в студії Олег Дейнека). Всі питання порядку денного спікер поставив на голосування пакетом. Які саме - інформації про проголосовані закони не повідомили «1+1» (лише те, що «кадрового питання в проголосованому пакеті не було»), 5 канал та «Україна». Перший канал - «Від заборони підвищувати ціни на продукти до співпраці з Тамбовською областю». На «Інтері» (сюжет Максима Кошелєва): «Проекты решений хозяйственного или социального направления». На Новому каналі інформації про це також не було, але в сюжеті були власні висновки й оцінки: «Поспішав так, що забув із депутатами гімн України заспівати (йдеться про спікера). А ще припустився помилки. На голосування поставив порядок денний, а подумав що власне питання, і закрив сесію». Чому і коли стався розкол у кримському парламенті - повноцінних бекґраундів канали не дали.

 

Найбільш заплутаним, судячи з того, що розповідали різні канали, було питання, хто і проти кого виступав. Цю інформацію подавали з великими розбіжностями. «Опозиція заблокувала трибуну і хотіла відставки спікера Анатолія Гриценка», - повідомляє Перший канал (усне повідомлення, ведуча Іванна Найда); до кого опозиція, які партії входять до опозиції - не уточнено. «Температуру наганяли депутати від Партії регіонів, яким заманулося скинути свого однопартійця спікера Гриценка... Депутати фракції "Союз", "Крим", а також частина фракції "За Януковича" звинуватили пана Гриценка в перевищенні повноважень та фальсифікації голосування», - це усне повідомлення «1+1» (ведуча Наталія Мосейчук). Не такі дані в «Інтера»: «... Сейчас спикера поддерживает большинство - регионалы, бютовцы коммунисты и фракция Рух-Курултай... Ряды оппозиции в Верховном Совете Крыма расширились за счет партии "Союз", Блока Куницына и представителей пророссийских организаций Крыма» (сюжет Максима Кошелєва).

 

З оцінками і висновками - інформація Нового каналу: «Якщо у Києві парламентські регіонали воюють проти бютівців, то у Криму проти своїх, щоб чужі боялися» (ведуча Леся Яворівська). У сюжеті ж (автор Олег Крючков) ідеться вже про таке: «Щоб прихильники Януковича не побилися між собою, на площу перед кримською Радою вивели "Беркут"... Хто за кого - не зрозуміло. Узялися з'ясовувати, й утворили широку коаліцію. "Рух" і БЮТ вирішили підтримати давнього опонента - спікера-регіонала Анатолія Гриценка».

 

5 канал усно в студії (ведучий Олег Дейнека) повідомив: «Опозиційним до голови парламенту автономії депутатам так і не вдалося поставити на голосування питання щодо відставки Анатолія Гриценка». І вже у сюжеті (автор - Юлія Крючкова): «Фракції партій "Союз", Блоку Куніцина та частина депутатів від блоку "За Януковича" та Блоку Наталії Вітренко оточили стіл президії ще до початку засідання». Які партії підтримують чинного спікера - не зазначено.

 

Дуже загально про це сказано в підводці на каналі «Україна» (ведуча Олена Кот): «Тысячи сторонников и противников нынешней власти едва не сошлись в рукопашной». А вже у сюжеті (автор Дарина Кошеленко) точніше: «За отставку Анатолия Гриценко выступают сразу несколько фракций. Среди них - часть блока "За Януковича", отколовшиеся недавно члены партии "Русский блок". Против свержения спикера другая часть того же объединения. Представители Партии регионов, а также фракции БЮТ и "Рух"». І якщо розбіжність фактів між каналами вже не дивує, то ось приклад суперечливої інформації в підводці та сюжеті одного телеканалу - Нового. «А поки довкола нього (спікера) вирують пристрасті, арештували його заступницю» (підводка Лесі Яворівської) і «заарештовано віце-мера Сімферополя Марину Чернову за земельні махінації» (сюжет Олега Крючкова).

 

З інших тем: «Інтер» незбалансовано озвучив нагадування Януковича про справу Лозинського. Коментарі представників влади, насамперед БЮТ, - відсутні.

 

ICTV дав незбалансоване усне повідомлення замовного характеру про те, як лідер Партії регіонів Янукович відвідує підприємства Кіровоградщини і критикує чинну владу. Крім того, ICTV дав незбалансоване усне повідомлення про кандидата на посаду президента Тігіпка, який розповідає «як правильно вести державні і приватні справи» журналістам і студентам Луцька.

 

«Україна» дала незбалансоване усне повідомлення про те, що опозиція провела телефонну гарячу лінію. У коментарі депутата від Партії регіонів Колеснікова обіцянки того, що вони робитимуть із цінами на ліки, коли виграють вибори.

 

17 вересня (четвер)

 

Цього дня особлива увага телеканалів стосувалася масового отруєння дітей у гімназії Кременчука. Про це повідомили всі, крім СТБ та Нового каналу. Решта, крім «України», поставили цю новину першою. На СТБ першою була схожа інформація - отруєння військовослужбовців елітного президентського полку. Ця тема зацікавила й інші канали (крім Першого, Нового й «України»). На Новому каналі основною була новина про те, що харківські вчені вперше у світі сфотографували електронну оболонку атома. Про це також повідомив Перший канал. «Україна» ж надала перевагу темі зникнення сина одного з суддів міста Докучаєвська Донецької області. Його шукають три тижні, в день зникнення він викрав авто, версій у міліції багато. Бекґраунду до новини - чи розглядав суддя якісь резонансні події, чи були погрози напередодні, чи, може, він балотується в місцеві органи влади, - немає.

 

Повідомлення про масове отруєння дітей у Полтавській області, як і раніше, подано каналами з розбіжностями в даних, щоправда, цього разу вони не такі разючі. Про 23 госпіталізованих школярів повідомляють Перший та 5 канали, решта - про 25. Різні дані про кількість тих, кого госпіталізували в попередній день і ранок цього дня. Лише 5 канал повідомив, що захворіли ще й два вчителі. Тільки на «1+1» йшлося про те, що «серед шпиталізованих є діти, які вчора не були в школі і не харчувалися у шкільній їдальні». Усі канали назвали головного лікаря кременчуцької дитячої лікарні Попенком, а ICTV - Прокопенком.

 

Тимошенко виїхала в одне з лісових господарств Житомирщини, де посадила дерево й давала обіцянки виділити наступного року більше грошей на збільшення лісів в Україні. Про це повідомили Перший канал, «1+1», СТБ, Новий канал та ICTV. Незбалансовано наводили інформацію Перший (сюжет Павла Тирського), «1+1» (сюжет Марії Васильєвої), Новий (усно в студії Леся Яворівська) та ICTV (усно в студії Олена Фроляк). Жоден із телеканалів не навів бекґраунду, що зробила прем'єр для цієї галузі за минулий рік, у якому стані нині перебувають ліси (ні статистики профільного міністерства, ні даних екологів), скільки лісів нині перебуває в приватній, а скільки у державній власності. Лише на СТБ (сюжет Наталії Соколенко) подали історію села Пиріжки, що поруч із тим місцем, яке відвідувала Тимошенко: розповіли, що після війни люди своїми руками саджали ліс, а нині там приватне мисливське господарство. Щоправда, більшість коментарів наведено без прізвищ, не названо імені киянина, який є нинішнім власником цих земель.

 

На «Інтері» - усне повідомлення про те, що президент Ющенко розкритикував бюджет-2010, подано без балансу думок, хоча цього ж дня інші канали давали з цього приводу коментар віце-прем'єра Турчинова. Ще «Інтер» подав коментар міністра фінансів опозиційного уряду Азарова, у якому той критикує проект бюджету з оцінками й персональними образами: «Вспоминается фильм "Свадьба в Малиновке", когда Попандопуло, который, конечно, уступает своим артистическим талантом Юлии Тимошенко, раздает деньги и приговаривает: "Мне не жалко, я себе еще нарисую"». Балансу думок тут також не дотримано. Крім того, канал подав усне повідомлення про перебування кандидата в президенти Януковича на Черкащині і про його передвиборні обіцянки: «Як тільки ми прийдемо до влади, ми його відновимо» (про Чернечу гору) - незбалансоване і з ознаками замовності.

 

Ознаки замовності є й у сюжеті на цю ж тему (Янукович на Черкащині) Павлини Василенко (СТБ), як і в наступному повідомленні про те, що кандидата Януковича благословили на президентство в Свято-Покровському монастирі.

 

Новий канал дав усне повідомлення про те, що кандидат у президенти Яценюк розкритикував нинішню систему вищої освіти, - без балансу думок і з іншими ознаками замовності.

 

ICTV також подав усне повідомлення про виїзне засідання опозиційного уряду, де Янукович обіцяє відновити Чернечу гору, підняти рентабельність сільського господарства і таке інше. Ще один сюжет із ознаками заможності - про повернення вкладників до «Надра-банку» (відсутній баланс, рекламується надійність оновленого банку).

 

18 вересня (п'ятниця)

 

У п'ятницю Перший канал і СТБ починали свої випуски з матеріалів про звинувачення на адресу мера Вишневого в отриманні 2,5 млн гривень хабара. Ще про це повідомляли «1+1» та «Інтер». «1+1» починав свій випуск сюжетом про загибель чотирьох дітей у пожежі на Рівненщині (з-поміж інших каналів про цю трагедію згадав лише Перший канал). «Інтер» починав п'ятничний випуск із повідомлення про рішення суду, який заборонив приватизацію Одеського припортового заводу. Ще про це повідомляли на ICTV - решта каналів цієї теми не помітили. Новий канал починав випуск повідомленням і сюжетом про готовність реєстру виборців. З-поміж інших каналів до цієї теми зверталися Перший, «Інтер» і 5 канал. Решта не звернули на цю важливу тему уваги. ICTV починав випуск із теми медоглядів школярів для попередження трагічних випадків на уроках фізкультури. Ця ж тема зацікавила СТБ й «Україну». 5 канал основною темою п'ятничного випуску взяв продовження кременчуцької історії, де кількість отруєних школярів зросла до 32-х. За цією темою з усіх інших каналів продовжував цього дня стежити лише канал ICTV.

 

Надзвичайно заплутано виглядала головна тема дня у випуску телеканалу «Україна». Ведуча Олена Кот почала випуск із розфокусованого повідомлення про заяву Луценка стосовно того, що особливої охорони в кандидатів у президенти не буде, і про те, що ЦВК знає, як фінансувати вибори. Все це насправді було підводкою до сюжету Наталії Гусак про відвідини Тимошенко Дніпропетровщини, а Ющенком - Запоріжжя. З усього цього в сюжеті зроблено висновок: охорона перших осіб коштує державі чималих грошей. Підсумки в сюжеті підбила ініціатива Януковича, який на зустрічі з представниками Європарламенту висловив думку, що всі вибори всіх рівнів в Україні слід проводити одночасно. Цей набір матеріалів є не просто розфокусом, а зразком маніпуляції, коли за рахунок довільного тенденційного підбору фактів і думок глядача підштовхують до певних висновків.

 

З-поміж інших тем дня: Перший канал незбалансовано подав думку Ющенка, який критикує уряд, що не може знайти гроші (500 млн лише наступного року) на продовження будівництва мосту через Дніпро в Запоріжжі. Незбалансовано подано інформацію про те, що Тимошенко «запустила на Дніпропетровщині сучасну піч для виплавляння сталі». Обидва матеріали мають ознаки замовних.

 

На «1+1» в усному повідомленні про заступника голови міста Вишневого (ведуча Наталія Мосейчук) - неприпустимі однозначні журналістські висновки: «Ці руки нічого не крали, натомість брали хабарі. У Вишневому заступник міського голови спалився на мільйонному підношенні». Інформацію подано без належного балансу думок, звинувачення, в якому чомусь переконана ведуча, озвучує міністр внутрішніх справ Луценко. Прикметно, що ведуча чітко виступила на боці правоохоронців і в іншій кримінальній історії: «Міліцію б'ють. Оболонський суд Києва розглядає справу про супротив та непокору співробітникам міліції. Молодик побив відразу трьох пепеесників, коли ті боролися зі стихійною торгівлею в підземному переході біля станції метро». Це при тому, що наступний сюжет Валентини Доброти більш-менш збалансований і очевидці інциденту розповіли зовсім іншу версію події. Так само незбалансовано і тенденційно Наталія Мосейчук подала й іншу кримінальну історію: «30 тисяч фіктивних кредитів видали працівники одного з банків Дніпропетровська. Двоє жінок із керівництва установи оформлювали позики на клієнтів, які про це і гадки не мали. А гроші забирали собі. Загалом дами присвоїли 20 мільйонів гривень...».

 

Крім того, у випуску «1+1» подано повідомлення з синхроном Тимошенко, сказаним у Дніпропетровську, суто рекламного передвиборного змісту - про те, що буде, коли вона стане президентом.

 

На «Інтері» в сюжеті Ганни Панової про приватизацію Одеського припортового заводу використано синхрон Януковича, в якому він звинувачує уряд у спробі за рахунок цього отримати додаткове фінансування на передвиборну кампанію Тимошенко. Думки у відповідь немає.

 

СТБ, хоч і менш тенденційно, ніж «1+1» (тобто без журналістських висновків), але незбалансовано подав тему арешту заступника мера Вишневого. Крім того, у випуску СТБ матеріали з ознаками замовності про заяву Януковича щодо майбутнього України «в НАТО, але разом із Росією», і про відвідини Тимошенко Дніпропетровщини.

 

На Новому каналі - матеріал із ознаками замовності про відмову ЦВК «Фронту змін» у зборі підписів за референдум.

 

Ціла низка матеріалів із порушеннями стандартів і з ознаками замовності була цього дня у випуску ICTV. Повідомлення про заборону приватизації Одеського припортового складено як оцінки анонімних «економічних аналітиків», «бізнесменів» та «експертів». Єдиний, кому канал дав висловитися з цього приводу синхроном, - кандидат у президенти Янукович із закидами на адресу уряду (зрозуміло, без балансу думок). Далі - повідомлення знов-таки про думку головного опозиціонера щодо НАТО. Потім - матеріал про Тимошенко в Дніпропетровську. Потім - про Ющенка в Запоріжжі. Всі - незбалансовані. Доповнює «картину» повідомлення про Яценюка, початок якого варто процитувати: «Лідер "Фронту змін" Арсеній Яценюк закликав сьогодні студентів не лише здобувати знання, а й вчитися мислити. І саме викладачі, на його думку, мають стати містком у життя для молодих людей, які потрапляють у вищі з-за шкільної парти. Освічена нація - один із пріоритетів країни, що прагне розвиватися. Про це Арсеній Яценюк говорив викладачам і студентам Дрогобича. Лише розумні люди здатні провести в Україні нову індустріалізацію».

 

Зрозуміло, що така «новина» взагалі не заслуговує на увагу інформаційної редакції, а разом із нею - і глядача. Грубо відпрацьовано передвиборну тезу технічного кандидата в президенти про «нову індустріалізацію».

 

19 вересня (субота)

 

У суботу канали знову стартували з різних тем. Лише «1+1» і «Україна» були одностайні у виборі теми дня - ДТП в Бердянську з 18 (як каже «1+1») чи 16 (як каже «Україна») пораненими (ще про це згадав «Інтер», щоправда, він повідомив про 12 поранених, Перший і 5 канали про це не говорили). Традиційно канали сплутували різні факти, не лише кількість поранених. Перший починав свій випуск із матеріалу з ознаками замовності про відкриття Юлією Тимошенко нового шляхопроводу в Одесі. Так само незбалансовано про це повідомив і «1+1», хоч і не першою темою. «Інтер» несподівано почав випуск із річниці незалежності Південної Осетії (інші канали, зрозуміло, не згадували про це). ICTV почав випуск із повідомлення про статтю «Дзеркалі тижня» з дискусійною думкою, що Україні начебто необхідно підписати міжнародний договір щодо гарантій своєї безпеки. Теж доволі дивний вибір для першої теми випуску. 5 канал найважливішою визначив тему, що МВФ продає частину свого золотого запасу, бо не вистачає грошей.

 

На «1+1» у підводці Олексія Ліхмана - оцінки: «Варто відзначити, що активністю відзначилася сьогодні не лише прем'єр-міністр. Весь перший ешелон кандидатів у президенти рушив регіонами України обробляти електоральні поля». Взагалі, ця підводка не несе жодної інформації. Далі - відповідний сюжет. Імовірно, так канал відпрацьовує політичні замовлення - тут і Янукович, і Яценюк, і навіть Тягнибок.

 

Інша підводка Ліхмана містить заплутаний, притягнутий за вуха, висновок ведучого: «Цілковите порозуміння з Україною, принаймні на культурному рівні, Москва демонструвала на першому фестивалі української культури "Сорочинський ярмарок". Співати українську пісню на нього запросили етнічних українців, які мешкають у Росії».

 

У випуску ICTV - матеріали з ознаками замовності про відкриття Тимошенко шляхопроводу в Одесі, про чергові передвиборні заяви Януковича в Миколаєві. І про поїздку ще одного кандидата в президенти, спікера парламенту Литвина до Житомирщини.

 

У випуску «України» - якісний приклад контекстуального відпрацювання замовлення. Сюжет про загрозу закриття Миколаївської фармацевтичної фабрики. Далі - студійний текст: «Фармацевтов с их профессиональным днем поздравили Виктор Ющенко и Юлия Тимошенко. А личного премьерского внимания сегодня удостоились Одесские портовики. В морском торговом порту торжественно с участием премьер-министра открыли путепровод, который выводит поток большегрузного транспорта за черту города. Это самый большой объект за последние 10 лет. Он улучшит экологическую ситуацию в Одессе. Портовикам премьер пообещала государственные гарантии под кредиты, в подарок из Одессы, Юлия Тимошенко увезет капитанскую фуражку».

 

Далі - синхрон Тимошенко з малозрозумілими цифрами. Далі - повідомлення про лідера опозиції Януковича, який заявив у Миколаєві, що 1) суднобудівникам не вистачає урядової уваги, 2) до зривів інвестиційних проектів призвела політика чинного уряду, 3) його партія вимагатиме від уряду звіту про виконання бюджету - і далі синхрон, у якому уряд звинувачено у 1) небажанні підвищувати соціальні стандарти, 2) недотриманні чинного законодавства. Закінчується весь цей блок повідомленням про те, що лідер опозиції подарував міській громаді два автомобіля швидкої допомоги. Зрозуміло, що думок у відповідь на численні звинувачення головного опозиціонера у випуску нема.

 

В підсумку протягом тижня в ефірі телеканалів була низка матеріалів, які мають непрямі ознаки замовності:

 

Перший канал         5 матеріалів

15.09   Тимошенко в темі про бюджет,

17.09   Тимошенко на Житомирщині,

18.09   Ющенко в Запоріжжі,

18.09   Тимошенко в Дніпропетровську,

19.09   Тимошенко в Одесі;

 

«1+1»                         6 матеріалів

14.09   замовчування назви «Авіаніки»,

15.09   Тимошенко в темі про бюджет,

17.09   Тимошенко на Житомирщині,

18.09   Тимошенко в Дніпропетровську,

19.09   Тимошенко в Одесі,

19.09   поїздки кандидатів;

 

«Інтер»                                 4 матеріали

16.09   Янукович про справу Лозинського,

17.09   критика проекту бюджету,

17.09   Янукович на Черкащині,

18.09   Янукович про ОПЗ;

 

СТБ                           4 матеріали

15.09   Тігіпко в сюжеті про бюджет,

17.09   Янукович на Черкащині,

18.09   Янукович про НАТО,

18.09   Тимошенко в Дніпропетровську;

 

Новий канал            5 матеріалів

14.09   Яценюк про армію,

15.09   презентація книги Тігіпка,

17.09   Тимошенко на Житомирщині,

17.09   Яценюк про вищу освіту,

18.09   Яценюк і референдум;

 

ICTV                          17 матеріалів

14.09   поїздка Литвина,

14.09   Яценюк про вибори,

15.09   презентація книги Тігіпка,

15.09   Тігіпко в сюжеті про блок лівих сил,

16.09   Янукович на Кіровоградщині,

16.09   Тігіпко в Луцьку,

17.09   Тимошенко на Житомирщині,

17.09   Янукович і засідання опозиційного уряду,

17.09   «Надра-банк»,

18.09   Янукович про ОПЗ,

18.09   Янукович про НАТО,

18.09   Тимошенко в Дніпропетровську,

18.09   Ющенко в Запоріжжі,

18.09   Яценюк у Дрогобичі,

19.09   Тимошенко в Одесі,

19.09   Янукович у Миколаєві,

19.09   Литвин на Житомирщині;

 

5 канал                      1 матеріал

15.09   Тимошенко в темі про бюджет;

 

«Україна»                 4 матеріали

14.09   замовчання назви «Авіаніки»,

16.09   «гаряча лінія» опозиції,

18.09   Янукович про одночасність виборів,

19.09   контекст плану випуску на користь Януковича.

 

Крім того, були також матеріали з іншими грубими порушеннями стандартів інформаційної журналістики:

 

Перший канал           9,

«1+1»                          20,

«Інтер»                       14,

СТБ                            11,

Новий канал              16,

ICTV                          15,

5 канал                       7,

«Україна»                   12 матеріалів.

 

Моніторинг здійснено в рамках проекту громадської організації Internews Network «У-Медіа» «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян», який «Детектор медіа» реалізує спільно з Інститутом масової інформації.

 

Ілюстрація - money-ups.biz

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
33102
Читайте також
03.11.2009 10:03
«Телекритика»
31 100
12.10.2009 11:01
«Телекритика»
21 250
01.10.2009 13:53
Ігор Куляс
, для «Детектор медіа»
58 488
25.09.2009 15:10
Отар Довженко
28 269
18.09.2009 07:29
Ігор Куляс
, для «Детектор медіа»
85 360
11.09.2009 15:00
«Телекритика»
17 459
09.09.2009 09:24
Ігор Куляс
, для «Детектор медіа»
49 896
25.08.2009 19:13
Ігор Куляс
, для «Детектор медіа»
30 901
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду