Про Кучму – або позитивно, або ніяк

17 Липня 2009
24021
17 Липня 2009
18:27

Про Кучму – або позитивно, або ніяк

24021
Теми тижня в головних випусках новин українських телеканалів 6 – 11 липня 2009 року. Моніторинг.
Про Кучму – або позитивно, або ніяк

Тиждень 6-11 липня 2009 року.

 

6 липня (понеділок)

 

Цього дня канали зосередилися насамперед на темі масового отруєння дітей у санаторії «Перлина Карпат», яке сталося в ніч проти неділі (більшість каналів подавали тему першою в основних випусках). Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий, ICTV та 5 канал продовжували стежити за перипетіями з блокуванням роботи Верховної Ради. Перший, «1+1», «Інтер», СТБ та 5 канал продовжували відстежувати тему голованівського вбивства. Крім того, Перший, «1+1», «Інтер» та ICTV відстежували газову тему (пошук Євросоюзом грошей для України і вчасність розрахунків «Нафтогазу» за червень). Канали також згадали про візит президента США до Москви.

 

Висвітлюючи тему масового отруєння дітей, більшість каналів подали незбалансовані сюжети. Попри те, що результатів санітарної експертизи на цей момент ще не було, причину отруєння ще не було встановлено, журналісти однозначно звинувачують в інциденті санаторій «Перлина Карпат». Збалансовано, наводячи синхрони директора санаторію, сюжети подали лише ICTV та «Україна».

 

Висвітлюючи тему парламентського протистояння, канали знову мусували поверхові аргументи сторін, про які вже йшлося протягом усього попереднього тижня. Регіонали: «Слід підняти людям мінімальну зарплату і прожитковий рівень, і гроші в уряду на це є». БЮТ: «Грошей в уряду на це нема, це популізм і піар опозиції». Канали, як і раніше, не намагалися глибше дослідити тему, знайти експертні оцінки. Подібний підхід до цієї теми є однозначно вигідним з точки зору політичного піару Партії регіонів.

 

З нових тез у темі парламентського протистояння цього дня було озвучено лише те, що БЮТ готовий скликати позачергові сесії, якщо чергову сесію не буде розблоковано. Спікер Литвин звинуватив регіоналів у тому, що вони блокують сесію для того, щоб дати підставу президенту розпустити парламент. Частково дослідити цю тезу спромігся лише 5 канал: тут ведучий Святослав Цеголко запросив до гостьової студії депутата-регіонала Бориса Колесникова, якому поставив доволі жорсткі запитання. Інші канали цієї теми ніяк не розвивали. І заодно не дотримали в цьому сенсі балансу думок, як мінімум, не запитуючи про подібну мотивацію у представників Партії регіонів.

 

Крім того, на «1+1» у сюжеті Інни Боднар про неповернення кредитними спілками грошей вкладникам бракує балансу думок, усі озвучені позиції (вкладники, представники кредитних спілок, голови Держкомісії з регулювання ринків фінансових послуг і голови профільного підкомітету ВР) - на користь позиції кредитних спілок, які вимагають додаткового кредитування від Нацбанку. Аргументів опонентів, зокрема представників НБУ, не наведено. Це може бути ознакою замовного сюжету.

 

7 липня (вівторок)

 

Цього дня основними темами, розглянутими більшістю каналів, були такі: масове отруєння дітей у санаторії «Конвалія» (всі, крім СТБ) і продовження теми попереднього отруєння в «Перлині Карпат». Тема реакції президента на те, що правоохоронні органи не можуть знайти екс-депутата Лозинського (всі канали). Продовження теми блокування роботи парламенту (всі, крім СТБ і «України»). Крім того, канали висвітлили тему «українського питання» в переговорах Обами з керівництвом РФ.

 

Висвітлення парламентської теми канали продовжили в тому ж ключі, що й раніше. Лише 5 канал в якості гості ефіру запросив заступницю глави Секретаріату президента Марину Ставнійчук. З питаннями щодо можливих перспектив розпуску президентом недієздатної заблокованої Верховної Ради.

 

Сумнівним з точки зору балансу думок була подача СТБ і ICTV повідомлень про поїздку до Керчі лідера Партії регіонів Віктора Януковича, де той рекламував свою політичну силу і заявляв, що українці вже визначилися, за кого голосуватимуть на майбутніх президентських виборах, маючи на увазі себе. Надзвичайно схоже на замовний матеріал.

 

СТБ цього дня також подав сюжет Олени Гайван про начебто позов Арсенія Яценюка проти журналу «Фокус». Уся тема базується виключно на інформації з інтернет-видань. Якби журналістка звернулася насамперед до головного героя, цієї теми у випуску новин не було б.

 

8 липня (середа)

 

Цього дня канали продовжували висвітлювати тему масових отруєнь (з'явилися перші результати експертизи причин отруєння дітей і дорослих у санаторії «Перлина Карпат») і продовження епопеї з блокуванням роботи ВР. Крім того, більшість каналів звернули увагу на саміт «Великої вісімки» в Італії.

 

Цікаво, що канали дали розбіжні цифри щодо кількості госпіталізованих відпочивальників із санаторію «Конвалія»: Новий канал - 29, СТБ, Перший і «Україна» - 31, «Інтер» і ICTV - 32, а «1+1» - 35. Оскільки канали не дають посилання на джерело інформації, важко сказати, чиї цифри достовірніші.

 

ICTV дав матеріал з ознаками замовного про презентацію книжки фондом «Єдиний світ» Едуарда Прутніка.

 

9 липня (четвер)

 

Цього дня канали не були солідарними у визначенні основних тем. Перший, «1+1» та «Інтер» починали випуски з інциденту в Запоріжжі, де податківець підстрелив трьох міліціонерів (до цієї теми зверталися також СТБ та «Україна», але не починали з неї випусків). Новий канал та ICTV найважливішою темою дня поставили визначення причин масових отруєнь дітей у санаторіях «Перлина Карпат» та «Конвалія». Цікаво, що інші канали про це навіть не обмовилися! «Україна» найважливішою новиною четверга поставила бійку між Нестором Шуфричем і Сергієм Льовочкіним. Цією темою зацікавилися також Перший, «1+1», СТБ, Новий канал, 5 канал, які принаймні не починали з неї своїх випусків. Загалом же вийшла найзгадуваніша тема дня.

 

Тему ж парламентського блокування цього дня продовжували згадувати на Першому, «1+1», «Інтері», Новому і 5-му каналі. Принципова новина тут була одна-єдина: регіонали мають намір позиватися до Конституційного суду. Перший канал, ICTV та 5 канал повідомили, що Віктор Медведчук виграв у президента суд з приводу референдуму по НАТО. СТБ (до речі, єдиний, хто звернув увагу на цю надзвичайно соціально важливу тему, яка насправді була темою вже декілька днів!) почав випуск із повідомлення про триденні черги абітурієнтів у приймальних комісіях вишів.

 

«1+1» у повідомленні про звинувачення тимчасової слідчої комісії на адресу слідства у справі про отруєння Ющенка ніяк не позначив позиції Генпрокуратури (як мінімум, у повідомленні немає інформації про те, що Генпрокуратура поки що відмовилася від коментарів, а обіцяє в законний термін відповісти ТСК). Незбалансована подача інформації.

 

У студійній підводці до повідомлення про скаргу регіоналів до Конституційного суду ведуча ТСН Наталія Мосейчук дала власні необґрунтовані висновки: «Відтак суддям робота: знову ухвалити «соломонове рішення» - ні тим, ні іншим. Чинник виборів тисне на всіх». «1+1», СТБ та «Україна» подали репортажі про день народження лідера регіоналів Віктора Януковича. Можливо, канали розцінюють це як «світську хроніку», а не як матеріал рекламного характеру? ICTV подає матеріал про черговий захід фонду власника каналу Віктора Пінчука.

 

10 липня (п'ятниця)

 

Тему порушення Росією угоди щодо базування Чорноморського флоту (спроба несанкціоновано провезти українською територією ракети) давали, причому першими темами у випусках, Перший канал, «1+1» та 5 канал, решта каналів її проігнорували.

 

Про те, що місія МВФ ухвалила надання третього траншу кредиту для України, повідомили всі канали, крім СТБ, причому «Інтер», Новий канал та ICTV - першою темою випусків.

 

Усі канали, крім Нового, продовжили тему парламентського протистояння. Принципові новини тут: сесію закрити не вдалося, спікер закликає президента, прем'єра і лідера опозиції бути особисто присутніми на спеціальному засіданні Ради. Всі канали, крім Нового, приділили увагу зустрічі прем'єр-міністрів України і Польщі в Києві.

 

У випуску «1+1» - незбалансований матеріал (очевидно, рекламного характеру) про домовленість корпорації «Мітсубіші Хеві Індастріз» з Кабміном про відкриття в Україні представництва компанії.

 

Вибірково, а отже незбалансовано, подали інформацію по МВФ на «Інтері»: говорячи про зміни в прогнозі, повідомили про погіршення прогнозу зростання ВВП (з 8 до 14%) і про погіршення прогнозу бюджетного дефіциту (з 4 до 6% ВВП). При цьому не було повідомлено про покращення прогнозу річної інфляції (з 16 до 13%). З точністю до навпаки подали цю ж інформацію Новий канал та «Україна»: лише про позитивний прогноз інфляції, й ані слова про негативні прогнози. Збалансовано всі ці цифри подали Перший, 5 канал і ICTV.

 

Новий, СТБ та ICTV подали розгорнуті бекґраундові сюжети чітко позитивного змісту про президентство Леоніда Кучми у зв'язку з 15 річницею обрання того президентом України. Всі три канали подали цю інформацію тенденційно і незбалансовано, відбираючи лише факти і думки позитивного характеру і не згадуючи про факти негативного характеру.

 

11 липня (субота)

 

У суботу було лише дві теми, на які звернули увагу всі чи, принаймні, більшість каналів, що мають суботні випуски новин. Нові правила для «малої» авіації (всі канали) і 350-річчя Конотопської битви (всі, крім «1+1»).

 

Перший канал і «Україна» подали незбалансовану і не цілком достовірну інформацію про звинувачення Служби безпеки України на адресу керівників «Трансбанку» і його власника Володимира Костеріна у розкраданні 300 млн грн. Коментарів з боку «Трансбанку» не було. І при цьому - посилання на тижневик «Дзеркало тижня», який, у свою чергу, посилається на анонімне джерело в СБУ.

 

«1+1» подав незбалансований сюжет Артема Альошина про катастрофічний стан наповнення державного бюджету. Баланс лише імітовано, оскільки на критичні щодо дій уряду коментарі економістів не дано контраргументації урядовців, єдиний синхрон в. о. міністра фінансів явно не є коментарем тез, висловлених експертами.

 

Крім того, в сюжеті - коментарі й оцінки самого автора-журналіста: «Прибутки українського бюджету тануть на очах. Від початку року майже чверть підприємств не сплачують податків. І це ще не кінець, - пророкують економісти. Ледве переживши перше півріччя, у другому українцям доведеться ще більше затягнути паски»; «Водночас уряд півроку рапортує, що проблеми з надходженням грошей до бюджету немає. Мало того, прибутки перевищують заплановані показники»; «Водночас Кабмін і далі латає бюджетні дірки позиками Міжнародного валютного фонду, завдяки чому справді може втримати ситуацію під контролем. У цьому році. Наступний обіцяє бути не легшим».

 

«Інтер» (сюжет Андрія Сайчука) незбалансовано подав новину про нові правила для малої авіації - без коментарів контролюючих органів.

 

Фото - tabloid.pravda.com.ua

 

Моніторинг здійснено в рамках проекту громадської організації Internews Network «У-Медіа» «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян», який «Детектор медіа» реалізовує спільно з Інститутом масової інформації.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24021
Читайте також
11.09.2009 15:00
«Телекритика»
17 459
10.08.2009 11:33
«Детектор медіа»
26 933
03.08.2009 08:23
«Детектор медіа»
27 358
29.07.2009 18:15
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
51 957
24.07.2009 15:33
«Детектор медіа»
12 485
13.07.2009 13:30
«Телекритика»
21 102
12.07.2009 09:04
Отар Довженко
28 882
05.07.2009 13:46
Отар Довженко
22 785
02.07.2009 17:20
Марина Бердичевська, для «Известий в Украине»
30 803
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду