«У-Медіа»: матеріалів з ознаками замовності немає лише в новинах 5 каналу

14 Грудня 2009
14094
14 Грудня 2009
19:20

«У-Медіа»: матеріалів з ознаками замовності немає лише в новинах 5 каналу

14094
«У-Медіа»: матеріалів з ознаками замовності немає лише в новинах 5 каналу

Протягом періоду 30 листопада - 5 грудня телеканал ICTV знов вийшов на перше місце за кількістю сюжетів із порушенням професійних стандартів інформаційної журналістики, що можуть свідчити про замовний характер. Про це свідчать результати моніторингу, який проводить громадська організація «Детектор медіа» у рамках проекту громадської організації Internews Network «У-Медіа» «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян».

 

Раніше «лідером» антирейтингу на нетривалий період став телеканал «Інтер». У кількісних показниках обсяги підозрілих матеріалів у порівнянні з попереднім тижнем відчутно зросли - ICTV показав 28 таких матеріалів, «Інтер» - 27. У новинах ТРК «Україна» було виявлено 14 підозрілих матеріалів, Нового каналу та «1+1» - по 13, Першого національного - 11, СТБ - 5. Жодного матеріалу з ознаками замовності не вийшло у новинах 5-го каналу.

 

Майже всі матеріали з ознаками замовності являють собою сюжети та повідомлення, присвячені виборчій кампанії: передвиборним обіцянкам, заявам, агітаційним заходам та турам кандидатів. Зокрема, в матеріалах фігурують Юлія Тимошенко, Віктор Ющенко, Володимир Литвин, Віктор Янукович, Сергій Тігіпко та Арсеній Яценюк. На думку експертів «Детектор медіа», події, про які йдеться в цих матеріалах, не мають значної суспільної ваги та не є повноцінними інформаційними приводами для телевізійних новин.

 

Тим часом за кількістю порушень професійних стандартів інформаційної журналістики, які не є свідченнями можливого замовного характеру матеріалів, вирвався вперед телеканал «1+1»: у його новинах протягом означеного періоду було зафіксовано 112 подібних випадків. Це більш ніж удвічі більше за результат минулого тижня, коли «1+1» був лідером із 41 неякісним матеріалом. Новий канал, який посідав друге місце з 40 матеріалами, покращив свій результат до 26, натомість на друге місце вийшов ICTV з 54 матеріалами. Третє місце - за ТРК «Україною» з 49 матеріалами, що містять порушення. Найкращий результат у 5 каналу (11 матеріалів) та СТБ (15).  

 

Із червня 2009 року у рамках проекту «У-Медіа» «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян», що реалізовується громадською організацією «Детектор медіа» та ГО «Інститут масової інформації» за підтримки Internews Network, на сайті «Детектор медіа» щотижня публікується аналіз дотримання професійних стандартів у роботі інформаційних служб українських телеканалів. Проект спрямований на підвищення рівня медіаграмотності  українського суспільства, стимулювання медіа до відповідальності та дотримання журналістських стандартів, підвищення якості медійного продукту. Матеріалу проекту читайте у рубриці «Медіаграмотність» сайту «Детектор медіа».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14094
Читайте також
17.12.2009 11:42
Єлизавета Олійник, радіо «Німецька хвиля»
20 366
02.12.2009 11:32
Ігор Куляс
, для «Детектор медіа»
40 402
03.11.2009 10:03
«Телекритика»
31 101
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Кафа
5250 дн. тому
A UBC почему не мониторили?
Саша
5251 дн. тому
Повністю згоден! Але прохання до відділу новин 5-го: трішки більше аналітики)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду