У справі про стеження за журналістами Bihus.Іnfo призначено дев’ять експертиз, — ДБР

У справі про стеження за журналістами Bihus.Іnfo призначено дев’ять експертиз, — ДБР

10 Квітня 2024
1804
10 Квітня 2024
17:26

У справі про стеження за журналістами Bihus.Іnfo призначено дев’ять експертиз, — ДБР

1804
За два місяці слідство не встановило замовників стеження за командою розслідувачів.
У справі про стеження за журналістами Bihus.Іnfo призначено дев’ять експертиз, — ДБР
У справі про стеження за журналістами Bihus.Іnfo призначено дев’ять експертиз, — ДБР

У кримінальному провадженні про стеження працівниками Служби безпеки України за журналістами Bihus.Info призначено дев’ять експертиз та опитано понад 40 свідків. Але коли справа буде завершена, поки що невідомо. Про це заявив керівник відділу Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань Сергій Костін на засіданні комітету Верховної Ради з питань свободи слова в середу, 10 квітня.

На засідання комітету була запрошена журналістка Bihus.Info Марія Землянська. Говорячи про стеження за редакцією Bihus.Info, а також згадуючи присутніх у залі колег зі «Слідства.Інфо», на яких теж нещодавно намагалися тиснути співробітники СБУ, використовуючи для цього ТЦК, Марія Землянська висловила думку, що це — «яскрава демонстрація того, що непокаране зло не зникає, воно продовжується». Відтак вона поставила низку запитань представнику ДБР, яке розслідує провадження про стеження за журналістами Bihus.Info.

«Перше: минуло вже три місяці, і ми досі не знаємо замовника цього злочину. Ми розуміємо, що в цій країні не так багато людей, які мають повноваження віддавати накази для здійснення спецоперації такого масштабу, тому нам дуже цікаво дізнатися прізвище замовника цього злочину. Друге питання: коли нарешті справа буде передана до суду? І в нас запитання, як і в колег зі “Слідства.Інфо”: що з тими людьми, які, як принаймні нам вдалося встановити, виконували цей злочинний наказ? Чи допитані вони в рамках цієї кримінальної справи?» — запитала Марія Землянська.

Відповідаючи на це запитання, Сергій Костін сказав: «Перш за все хочу запевнити, що вказане кримінальне провадження на контролі у керівництва Державного бюро розслідувань (...) З приводу швидкості скерування до суду — перш за все маю сказати, що у кримінальному провадженні призначено дев’ять експертиз. Надалі, можливо, будуть ще додаткові експертизи. Дуже великий обсяг роботи — допитано понад 40 свідків, оглянуто великий масив відеозаписів, в тому числі і тих, які надані вами (редакцією Bihus.Info). Тому з приводу швидкості скерування до суду я не хочу наперед забігати, оскільки ми ставимо ставку на ефективність, а не швидкість. Встановити всі обставини вказаного кримінального провадження, в тому числі і можливих замовників, а не лише виконавців».

Він також зазначив, що ДБР отримало та почало далі вести це провадження 19 лютого. За його словами, у слідчих ДБР «є план досудового розслідування і тактика»,  за якою вони рухаються, щоб встановити всі обставини.

«З приводу запитання щодо того, чи опитані ці особи і що з ними, — на цей час слідчим визначена така тактика, що недоцільно опитувати цих осіб. Чому? Тому що немає ще результатів експертиз. У кримінальному провадженні після отримання висновків експертиз обов’язково вказані особи будуть допитані, але на даний час без експертних досліджень наразі проводити ці допити недоцільно, бо вони не будуть повними і ефективними», — зазначив Сергій Костін.

Нагадаємо, 16 січня на ютуб-каналі «Народна правда» з'явився відеоролик, до якого ввійшли фрагменти телефонних розмов начебто представників команди журналістських розслідувань Bihus.Info, котрі обговорюють можливість придбання наркотиків, а також момент власне їх вживання під час новорічного корпоративу.

Реагуючи на це, керівник проєкту Денис Бігус опублікував відеозвернення, у якому повідомив, що ті працівники, які вживали під час корпоративу наркотики, звільнені, а також запевнив, що всі співробітники здадуть тести. Згодом він також заявив про те, що за командою журналістів Bihus.Info стежили впродовж кількох місяців

А вже 5 лютого Денис Бігус заявив, що стеження за його командою проводив Департамент захисту національної державності СБУ. Увечері того ж дня СБУ оприлюднила коментар, у якому дала зрозуміти, що стеження за журналістами відбувалося в рамках «протидії організованій наркозлочинності», і повідомила, що серед клієнтів наркодилерів виявилися також окремі співробітники Bihus.Info.

Голова Служби безпеки України Василь Малюк, реагуючи на це, заявив, що дії окремих співробітників Департаменту захисту національної державності викликають обурення. Керівника ДЗНД вже звільнено, а співробітники, які проводили стеження, перебувають у зоні бойових дій

Національна поліція відкрила за зверненнями представників Bihus.Info чотири кримінальні провадження за статтею 182 КК України про порушення недоторканності приватного життя (хоча журналісти подавали заяву за трьома статтями — також про перешкоджання журналістській діяльності та порушення таємниці листування).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1804
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду