Михайло Подоляк: «Ми хочемо, щоб телеграм-канали виглядали як медіа, і будемо в цьому напрямку просуватися»

Михайло Подоляк: «Ми хочемо, щоб телеграм-канали виглядали як медіа, і будемо в цьому напрямку просуватися»

25 Лютого 2024
1533
25 Лютого 2024
18:32

Михайло Подоляк: «Ми хочемо, щоб телеграм-канали виглядали як медіа, і будемо в цьому напрямку просуватися»

1533
Радник керівника Офісу Президента також вважає, що держава має використовувати доступні інструменти, щоб з’ясувати, хто веде анонімні телеграм-канали, які публікують компромат.
Михайло Подоляк: «Ми хочемо, щоб телеграм-канали виглядали як медіа, і будемо в цьому напрямку просуватися»
Михайло Подоляк: «Ми хочемо, щоб телеграм-канали виглядали як медіа, і будемо в цьому напрямку просуватися»

Радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк у коментарі «Детектору медіа» заявив, що влада розглядає телеграм як інструмент, і поки він працює в Україні, потрібно, щоб канали з великими аудиторіями працювали в рамках закону про медіа. 

Відповідаючи на запитання журналістки «Детектора медіа» Юлії Лавришин у кулуарах форуму «Україна. Рік 2024» про те, чи потрібно розвивати й надалі державну комунікацію на платформі, яка викликає застереження і в ГУР, і в РНБО, і чи не легітимізують державні органи, які посилюють свою присутність у  телеграмі, тим самим платформу, Михайло Подоляк заявив: 

«Телеграм — це інструмент. Якщо будуть, умовно, технічні рішення, які забороняють використання телеграму, —  все, не будемо його використовувати. Але поки він є.   Звісно, ми хочемо, щоб відповідні телеграм-канали виглядали як медіа, тобто щоб було зрозуміло, хто власники, хто редакція, і так далі — і будемо в цьому напрямку просуватися. Але якщо вони мають 2,5 чи 3 мільйони підписників, це ж люди, які це читають!»

Також він назвав анонімні телеграм-канали, які публікують компромат, «злом»

«Я вважаю, що анонімні телеграм-канали, які публікують компромат, — оце зло. Але якщо телеграм-канал йде до створення редакції, до відкритості тощо, — він може бути медіа.

Якщо нам РНБО чи розвідка скаже: так, це загроза, є такі-то технічні рішення, — тоді ми, безумовно, будемо інакше дивитися на це. Ще раз: я не вважаю, що зараз усе модерується з точки зору телеграму правильно. І я вважаю, що треба максимально жорстоко діяти по відношенню до людей, які анонімно публікують компромат. Я маю на увазі, максимально використовувати інструменти, які має держава, для того, щоб з’ясувати, хто ці люди, які публікують компромат, чи ображають людей, чи створюють якусь маячню. Але якщо телеграм-канал публікує офіційні дані, несе відповідальність за інформацію, готовий створити редакцію, бути в реєстрі медіа, підпадати під дію закону про медіа — це нормально».

Раніше Подляк уже пояснював, чому вважає припустимим акредитацію телеграм-каналів на закриту зустріч з президентом. За словами радника керівника ОПУ, «якщо власник телеграм-каналу є не анонімом і готовий нести юридичну відповідальність», то цей канал, «на жаль, є джерелом інформації для величезної кількості споживачів. Ми маємо це враховувати».

Нагадаємо, що представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов на заході в «Медіацентрі Україна — Укрінформ», відповідаючи на питання журналістки «Детектора медіа» Юлії Лавришин, визнав, що телеграм містить низку загроз для безпеки України, і треба шукати варіанти вирішення цієї проблеми.

Ще раніше секретар РНБО Олексій Данілов уже називав телеграм «дуже-дуже небезпечною річчю» для національної безпеки. 

За даними The Washington Post, російські політтехнологи вважають соцмережі, зокрема телеграм, найефективнішим способом проникнення в медіапростір України.

Результати дослідження, проведеного українським сервісом Telemetrio наприкінці 2023 року, засвідчили, що в Україні діє понад 33 тисячі активних телеграм-каналів із сумарною кількістю 282,6 млн підписників. Україна — на шостому місці у світовому списку за кількістю каналів з понад 1 млн підписників. У 2023 році переважна більшість громадян України споживала новини із соціальних мереж — 76%, і телеграм залишається основною соцмережею для отримання новин під час війни

Згідно з дослідженням ІМІ, найпопулярніші в українському сегменті телеграм-канали поширюють фейки та маніпулюють на темі мобілізації, яка є чутливою для українців. Також, як повідомляв раніше «Детектор медіа», анонімні телеграм-канали поширюють фейки в тіктоку для залучення аудиторії.

Проте телеграм в Україні є настільки популярним, що українське суспільство фактично стало «заручником» цього застосунку російського походження. А на основі анонімних телеграм-каналів існує ціла інформаційна «армія» для війни з внутрішніми опонентами чинної влади або її критиками. 

Фото: Максим Поліщук, «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1533
Читайте також
27.02.2024 11:45
Роман Мельник
«Детектор медіа»
1 468
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду