Чому й навіщо українське суспільство зробили заручником російського телеграму?

Чому й навіщо українське суспільство зробили заручником російського телеграму?

2 Січня 2024
59084
2 Січня 2024
20:16

Чому й навіщо українське суспільство зробили заручником російського телеграму?

59084
Чому й навіщо українське суспільство зробили заручником російського телеграму?
Чому й навіщо українське суспільство зробили заручником російського телеграму?

Усе настільки небезпечно, незрозуміло й абсурдно і лише набирає обертів, що таки треба вже називати речі власними іменами, а не натяками, як я намагалася робити до цього.

Отже, кілька констант із нашого інформаційного простору.

1. Сьогодні фото обстріляного Києва у вогні в західних медіа нема. Там фото охопленого полум'ям літака з Японії. Так, після обстрілу 29-го фото були. Так, літак, можливо, перебив для світу жах в Україні. Але — сьогодні то був літак. Учора — Ізраїль. Завтра буде ще і ще інше, не з України. Західні медіа не мають і не можуть весь час тримати фокус на нас. Це наше завдання: доносити масовано та безперервно правду про російсько-українську війну світові. Зокрема і за допомогою наших агентів впливу в самих західних медіа. Ви багато чули про таких?

Тим часом українська держава посилено розвиває… державний телеканал для росіян. Росіян, які у березні цього року 90 відсотками та більше голосів «легітимізують» правління Путіна ще на один термін. А потім зроблять це ще й ще… А також розвиває державний канал для начебто внутрішньо переміщених осіб. (Хіба вони не одна із соціальних груп, але українців? Навіщо для них окремий канал, на якому до того ж про їхні проблеми якраз фактично і немає.) Бо насправді просто роблять електоральний «заділ» на майбутні вибори.

2. Телеграм — це соцмережа, яка не йде на жоден контакт із нашими державними регуляторними органами. Це підтверджують члени Нацради. Належить вона росіянину Дурову. Практично ніхто з медіаекспертів не сумнівається, що телеграм контролюється ФСБ. Та ми й так бачимо: фейсбук та інстаграм Росія заборонила, вхід лише через vpn. Ютуб ось-ось заборонить. Телеграм — квітне. Західні донори вкладають величезні кошти у вивчення та протидію дезінформації, якими наповненні телеграм і ще тікток…

Що робить натомість наша держава? З 2019 року влада робить російський телеграм основним майданчиком власної комунікації з жителями України, користуючись при цьому… так. Саме анонімними ТГ-каналами.

Коли починається велика війна, багато українців уже сидить в телеграмі. Що далі робить влада? Державні органи неофіційно дають доступ до інфи про пуски, прильоти з радарів не професійним медіа і навіть не офіційним медіа, не марафону чи «Укрінформу». А дають… анонімним телеграм-каналам. Власні телеграм-канали держоргани з оперативною інформацією запускають тоді, коли люди вже давно підписані на анонімів. Бо там — так, більше оперативної та корисної інфи для фізичної безпеки. Поряд із дезою, трешем, відео- та фотозйомками наслідків прильотів, не санкціонованими відповідними органами, політичними та бізнес-заказняками, мочиловом політичних опонентів влади, рекламою азартних ігор та казино, ets.

Понад те. Я не відкрию таємниці для тих, хто мене читає. Вся медіаспільнота давно знає. ТГ-канал «Вертикаль» — це ОП. «Джокер», «Карточный домик» — це, скажімо так, наближені до ОП канали. «Труха» і вся її дуже велика мережа, разом, зокрема, з «Батальоном Монако» — навіть боюсь казати, бо там все складніше з тими, хто їх контролює, і від того ще жахливіше.

Так от, саме ці ТГ-канали, близькі до Офісу, весь час «топлять» за анонімний телеграм. Мочать будь-кого, хто сміє критикувати телеграм за анонімність і треш. Учора це було, наприклад, зі мною та Катериною Коберник, сьогодні — з Севгіль Мусаєвою. Саме ці ТГ-канали знецінюють професійну журналістику, витирають об неї ноги. Саме ці ТГ-канали запрошують на офреки до президента (ну «логічно» — ОП сам себе і запрошує). Саме ці ТГ-канали влаштовують розіграші з акредитацією на пресконференцію президента. Тобто роблять президента Зеленського фактично фоном для власних ігор. Або ігор його офісу? Саме цим ТГ-каналам роздає інтерв’ю радник голови ОП Михайло Подоляк. Саме адміна «Трухи» раптом запрошує у свою програму Наталія Мосейчук. Саме ці ТГ-канали мають змогу вести пряму трансляцію з сьогоднішнього масованого обстрілу. Вони, а не державний телемарафон! Телемарафон, який фінансується державою, не веде пряму трансляцію, а «Труха» веде. Має ресурси й доступ, тобто.

Все це ну дуже нагадує ситуацію 2013 року, коли за часів Януковича у новоствореного 112 каналу через голову МВС Захарченка був доступ до оперативної бази поліції, завдяки чому вони випереджали всі інші медіа з подачею новин про гарячі події.

У мене немає сумнівів у тому, що така сама доля, яка врешті-решт знайшла 112 канал і його власників, спіткає з часом і весь цей кагал ТГ-анонімів. Ніхто при цьому, як завжди, не відповість за просування ворожого для українського суспільства агента впливу.

В мене лише запитання: а наша влада зовсім не вміє вчитися на помилках інших?! ОП, президент, врешті-решт, не розуміють, у що вони граються? Вже зробивши головним «медіа» в країні платформу, контрольовану Кремлем. І насправді не контрольовану ними, хоч би що вони там собі про це думали та фантазували.

І чому заручником цього трешу й абсурду зробили українське суспільство?! Чому його роблять заручником Кремля та «радників», які не чують під ногами країну, чорнушних політтехнологів і тг-гопників? 

Фото: ДСНС України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
59084
Читайте також
05.04.2024 09:32
Центр стратегічних комунікацій, для «Української правди»
2 188
31.01.2024 08:00
Максим Саваневський
для «Детектора медіа»
1 453
Коментарі
9
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Діксі
114 дн. тому
Медіаповія обурилася, шо вона стає незатребуваною)) Як мило) Немає в Україні ніякої професійної журналістики, і головредиха Мусаєва є прикладом того, як зкотитися у повний треш. Тому хай живе телеграм, бо навіщо владі оті повії типу Мусаєвих, якщо можна самим створити собі власних?))
З ДОПИСАМИ БУДЕ ЯК НА ТЕЛЕКАНАЛІ "КИЇВ"
114 дн. тому
На телеканалі "київ" верещать, щоб глядачі писали їм у Вайбер. Але тут же блокують глядачів, якщо їм щось не сподобалось. Блокують за нормальну і об'єктивну критику контента, без образ і матюків.
Микола
114 дн. тому
Не маю інформації про те чи є телеграм російскою "спецслужбою" скоріше ні чим так! Одне знаю точно! В Україні зараз порушується свобода слова! Оподиційні канали уже два роки як видалені з ефіру і транслюються або через супутники, або в ютубі де теж є свої обмеження! Твітер і ФБ теж уже контролюються владою! Тільки Телеграм ще не піддається модерації влади, тому на нього і йдуть нападки! Об'єднаний телемарахвон на який витрачається по 2 млрд.грн.буджетних коштів втратив свою популярність із за однобокого, часто брехливого контенту! Про втрату довіри, і рейтингу написали навіть закордрнні видання такі як Нью-йорк таймс! На тлі цього влада намагається позбавити українский народ прадивого висвітлення ситуації на фронтах, і на міжнародній арені! Це суперечить конституції України ст.34 і 15! Так в Телеграмі є і відверто рашиський контент, але хто не хоче його знаходити не буде! Нехай влада поверне опозиційні канали в ефір мовлення не займається цензурою,що суперечить конституції, потім говорить про якісь обмеження Телеграму!
Svitlana
114 дн. тому
У Телеграм процвітають російські нацистські і воєнізовані канали, де відкрито закликають знищувати наш народ всіма способами, де йде збір коштів на це, де абсолютно відкрито показують, як це робити (вбивати, катувати, знущатися з нас і т.п.). Ці канали НЕ Блокують, скільки б ви на них не скаржилися! Жоден, жоден канал не заблоковано. І на фоні цього наші політики і державні діячі ведуть там свої сторінки. Як би це не називалося і які б причини цього не були - це дуже суперечить здоровому глузду, гідності, позиції країни і т.д. Дуже прикро!!!
Поціновувач радіозвісток
114 дн. тому
Шановний автор, перш ніж писати перевірте інформацію. Telegram не співпрацює з жодними спецслужбами світу (тому його так поливають гівном абсолютно всі, особливо західні країни). Він занадто анонімний, тому ним користуються практично всі органи і службовці бо його неможливо прослухати. Зелені зливають усе за ордером суду, фіолетові за чутками мали зв'язки з педерацією, хоча це не доведено і зараз експерти хвалять саме його, через відсутність даних на серверах та у нотифікаціях, котрі гугл (і відповідно спецслужби) може читати.
Сергій
115 дн. тому
Найприкольніше, що трохи нижче Детектор пропонує кнопку "Стежити за нами в Телеграм")) Або хрестика зніміть, або... ну ви знаєте
Ura
115 дн. тому
Єбать крінж
Alex
115 дн. тому
Так. Але оцінка не професійна. Місцями людина взагалі пише маячню.
Цінності важливіші , ніж фах
116 дн. тому
ТГ тому зборов ДетекторF , тому що він куди пластичніший і цікавіший за кастровану нудотину Детектора.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду