У Києві відповіли на твердження американських журналістів про те, що по ринку в Костянтинівці нібито вдарила українська ракета

У Києві відповіли на твердження американських журналістів про те, що по ринку в Костянтинівці нібито вдарила українська ракета

19 Вересня 2023
1751
19 Вересня 2023
15:27

У Києві відповіли на твердження американських журналістів про те, що по ринку в Костянтинівці нібито вдарила українська ракета

1751
СБУ, СтратКом ЗСУ та радник голови Офісу Президента України закликали дочекатися результатів розслідування трагедії і не підігравати російським пропагандистам.
У Києві відповіли на твердження американських журналістів про те, що по ринку в Костянтинівці нібито вдарила українська ракета
У Києві відповіли на твердження американських журналістів про те, що по ринку в Костянтинівці нібито вдарила українська ракета

В Управлінні стратегічних комунікацій апарату Головнокомандувача ЗСУ закликали дочекатися результатів офіційного розслідування за фактом ракетного удару по ринку в місті Костянтинівка Донецької області, який стався 6 вересня і забрав життя 16 людей. Такий заклик міститься в коментарі СтратКому ЗСУ «Українській правді» щодо статті The New York Times, опублікованої 19 вересня.

В матеріалі американського видання йдеться про те, що удар по Костянтинівці був «трагічним нещасним випадком», до якого призвело падіння української ракети, а не російський обстріл.

«З метою з’ясування обставин ракетного удару, СБУ 6 вересня розпочала кримінальне провадження за ст. 438 “Порушення законів і звичаїв війни”. Наразі триває офіційне розслідування. До його завершення, за законом, коментування будь-яких деталей щодо інциденту забороняється і є недоцільним», — заявили у СтратКомі. Крім того, там зауважили, що будь-якими коментарями чи припущеннями «можуть скористатися і обов’язково скористаються російські пропагандисти».

Про те, що ґрунтовне та детальне розслідування проводиться щодо кожного інциденту війни, у тому числі й щодо ракетного удару по ринку в Костянтинівці, написав у телеграмі й головний комунікатор Офісу Президента України Михайло Подоляк.

«Безперечно, поява в іноземних виданнях публікацій із сумнівами щодо причетності Росії до удару по Костянтинівці спричиняє зростання конспірологічних теорій, а отже вимагатиме додаткової юридичної оцінки з боку слідчих органів. Суспільство точно отримає відповідь на питання, що саме сталося в Костянтинівці. Як і в тисячах інших випадків російських ударів по нашій країні в межах неспровокованої війни», — пообіцяв Подоляк.

При цьому він нагадав, що саме Росія розпочала вторгнення в Україну й саме вона відповідальна за принесення війни до нашої країни. І саме Росія регулярно завдає масованих ракетних, бомбових і дронових ударів по цивільній інфраструктурі та цивільному населенню. Україна ж веде виключно оборонні дії, захищає себе та свої території.

В СБУ теж відреагували на статтю NYT. Пресслужба відомства повідомила Liga.net про те, що міський ринок у Костянтинівці окупанти обстріляли з комплексу С-300. 

«За даними слідства, ворог ударив по даному цивільному об'єкту із комплексу С-300. Про це свідчать, зокрема, ідентифіковані уламки ракети, вилучені на місці трагедії», — наголосили у Службі безпеки України. 

Також, за словами відомства, слідство досліджує «низку інших матеріалів», що вказують на причетність окупантів до цього обстрілу. Наразі триває досудове розслідування, призначено низку експертиз задля встановлення всіх обставин цього воєнного злочину росіян, зазначили в СБУ.

До того ж джерела Liga.net у Силах безпеки та оборони повідомили, що один з авторів статті у NYT — Томас Гіббонс-Нефф — неодноразово помічений на просуванні російських наративів.

«Він систематично готує антиукраїнські матеріали в The New York Times, де намагається дискредитувати Україну та нашу армію», — зазначили співрозмовники Liga.net.

Зокрема, в одному з матеріалів, написаному Гіббонсом-Неффом у співавторстві, стверджується, нібито українські війська використали касетні боєприпаси поряд з фермою, «піддавши українське цивільне населення надзвичайному ризику».

Гіббонса-Неффа вже двічі позбавляли прескарти ЗСУ за порушення правил роботи в районах бойових дій, зауважили джерела.

Раніше українські медіа поширили інформацію, яка міститься у статті видання The New York Times, опублікованій 19 вересня. Згідно з нею, вибух на ринку в Костянтинівці «найімовірніше» спричинило падіння ракети 9М38 із розташованого біля сусідньої Дружківки ЗРК «Бук» Збройних сил України. Вона нібито з якоїсь причини збилася з курсу.

До такого висновку журналісти NYT дійшли після того, як поговорили з кількома джерелами, провели OSINT-прив’язку траєкторії польоту ракети до місцевості та вивчили відео з камер спостереження, на якому начебто видно, що ракета влетіла до Костянтинівки з контрольованої Україною території.

До того ж, пише газета, у Дружківці були її репортери, які буцімто чули запуск ракет о 14:00, а приліт на ринок був через чотири хвилини після цього. Також інформацію про запуск ракет NYT «підтвердив і український військовий, який попросив про анонімність».

Водночас, за даними джерел «Української правди», у сухопутних військ ЗРК «Бук» на озброєнні немає. За даними іншого джерела «УП», «Буки» Повітряних сил у той день не застосовувалися.

Фото: наслідки обстрілу Костянтинівки 6 вересня / Ігор Клименко / МВС

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1751
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду