ІМІ дослідив, що і як пишуть анонімні телеграм-канали з мільйонною аудиторією про публічних осіб в Україні

ІМІ дослідив, що і як пишуть анонімні телеграм-канали з мільйонною аудиторією про публічних осіб в Україні

27 Лютого 2024
1906
27 Лютого 2024
15:54

ІМІ дослідив, що і як пишуть анонімні телеграм-канали з мільйонною аудиторією про публічних осіб в Україні

1906
Згідно з моніторингом контенту 14 популярних серед українців каналів, проведеним у січні цього року, лідерами згадувань є Зеленський, Залужний, Буданов, абсолютним аутсайдером — Арестович.
ІМІ дослідив, що і як пишуть анонімні телеграм-канали з мільйонною аудиторією про публічних осіб в Україні
ІМІ дослідив, що і як пишуть анонімні телеграм-канали з мільйонною аудиторією про публічних осіб в Україні

Інститут масової інформації опублікував результати свого січневого дослідження 14 анонімних телеграм-каналів, що мають мільйонну аудиторію і є популярними серед українців. У фокусі дослідження було бажання з’ясувати, що і як ці канали пишуть про публічних осіб в Україні.

До списку публічних осіб, рейтинг громадської довіри щодо яких нещодавно оприлюднив Київський міжнародний інститут соціології, дослідники ІМІ додали мера Львова Андрія Садового, керівника ГУР Кирила Буданова, колишнього Головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного та нинішнього Головнокомандувача Збройних сил України Олександра Сирського.  

Результати дослідження ІМІ свідчать про те, що лідером з кількості згадок є Володимир Зеленський — 735.

Далі рейтинг публічних осіб за кількістю згадок має такий вигляд:

  • Валерій Залужний — 227
  • Кирило Буданов — 104
  • Віталій Кличко — 84
  • Андрій Єрмак — 77
  • Петро Порошенко — 63
  • Юлія Тимошенко — 30
  • Олександр Сирський — 21
  • Андрій Садовий — 16
  • Олексій Арестович — 15
  • Сергій Притула — 6
  • Юрій Бойко — 4
  • Дмитро Разумков — 2

У моніторинговий період (з 1 по 31 січня 2024 року) про Володимира Зеленського активно публікували дописи анонімний канал «Украина Сейчас», російський пропагандистський канал «Резидент» та «Україна Online». А ось канал-мільйонник «Николаевский Ванёк» протягом січня жодного разу не написав про українського президента.

В ІМІ зазначають, що канали не лише згадували про Зеленського у зв’язку з різноманітними серйозними подіями, але й готували пости з привітанням на його день народження 25 січня.

Про очільника Офісу Президента Андрія Єрмака протягом січня найбільше писали російські пропагандисти «Легитимный» та «Резидент». Зокрема, вони поширювали «інсайдерську» інформацію про причетність Єрмака до звільнення Залужного і наративи про те, що Єрмаку та Зеленському байдуже на військових.

Інші анонімні канали, такі як «Труха Україна», «Україна Online» та «Всевидящее ОКО», писали про очільника ОП нейтрально або позитивно.

Анонімні канали-мільйонники найбільше писали про Валерія Залужного. ІМІ нагадує, що 29 січня в анонімному сегменті телеграму відкрився «портал у пекло», коли канали почали маніпулювати дезінформацією щодо можливої відставки Залужного.

Що ж до керівника ГУР МОУ Кирила Буданова, то протягом моніторингового періоду телеграм-канали найчастіше публікували пости з його експертизою збиття Іл-76, коментарями про обмін полонених та перебіг війни тощо. Деякі канали фантазували про призначення Буданова на місце Залужного. Пропагандистський «Резидент» розміщував лише «інсайдерські» зливи про Буданова щодо його ймовірного призначення. 

У січні анонімні телеграм-канали нечасто згадували про тепер уже нового Головнокомандувача ЗСУ Сирського, зокрема публікували його коментарі щодо бойових дій та можливого призначення замість Залужного.

За спостереженнями дослідників ІМІ, у січні серед представників пулу «старих політиків» найбільшу увагу мав лідер партії «ЄС» Петро Порошенко. Здебільшого пости про нього супроводжувалися емоційною лексикою, звинуваченнями у зв'язках з росіянами, а також критикою з боку псевдоекспертів.

Натомість згадки про Юлію Тимошенко переважно мали ознаки джинси на її користь, а про Юрія Бойка декілька телеграм-каналів писали як про перспективного кандидата на роботу в переобраному парламенті.

Колишнього радника Офісу Президента Олексія Арестовича ІМІ назвав «абсолютним аутсайдером» свого дослідження анонімного сегменту телеграму. За даними дослідників, про нього писали, але здебільшого негативно, наприклад, акцентуючи на тому, що він нібито купив будинок на Манхеттені за 1 млн доларів, утік з країни та не збирається повертатися.

Читайте також:

Як раніше писав «Детектор медіа», за результатами дослідження Інституту масової інформації, найпопулярніші в українському сегменті телеграм-канали поширюють фейки та маніпулюють на темі мобілізації, яка є чутливою для українців.

За даними українського сервісу Telemetrio, на грудень 2023-го Україна перебувала на шостому місці у світі за кількістю телеграм-каналів з понад мільйоном підписників. При цьому торік в українському сегменті телеграму найбільший приріст підписників продемонстрував канал «Николаевский Ванёк» — 1,3 млн.

У 2023 році переважна більшість громадян України споживала новини із соціальних мереж — 76%. Телеграм залишається основною соцмережею для отримання новин під час війни. 

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1906
Читайте також
27.02.2024 11:45
Роман Мельник
«Детектор медіа»
1 501
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду