Телеграм-канал «Труха» не є анонімним, бо на закриту зустріч Зеленського з медійниками був запрошений його власник, — Михайло Подоляк

Телеграм-канал «Труха» не є анонімним, бо на закриту зустріч Зеленського з медійниками був запрошений його власник, — Михайло Подоляк

9 Листопада 2023
2672
9 Листопада 2023
22:54

Телеграм-канал «Труха» не є анонімним, бо на закриту зустріч Зеленського з медійниками був запрошений його власник, — Михайло Подоляк

2672
Радник голови Офісу президента наголошує: якщо власник телеграм-каналу не є анонімним і готовий нести юридичну відповідальність, то «треба враховувати, що такий канал - джерело інформації для великої кількості споживачів».
Телеграм-канал «Труха» не є анонімним, бо на закриту зустріч Зеленського з медійниками був запрошений його власник, — Михайло Подоляк
Телеграм-канал «Труха» не є анонімним, бо на закриту зустріч Зеленського з медійниками був запрошений його власник, — Михайло Подоляк

На закритій зустрічі президента з редакторами провідних українських ЗМІ, куди запросили обмежену кількість медійників, був присутній власник мережі телеграм-каналів «Труха». Про це радник голови Офісу президента Михайло Подоляк повідомив в етері «Свобода Live».

За словами Подоляка, «якщо власник телеграм-каналу є не анонімом і готовий нести юридичну відповідальність», то цей канал, «на жаль, є джерелом інформації для величезної кількості споживачів. Ми маємо це враховувати».

Ведуча поставила раднику голови ОП запитання: «Нещодавно президент зустрічався з представниками ЗМІ, туди також покликали представника телеграм-каналів “Труха”. Ви, мабуть, бачили, скільки потім було критики про це. Потім було інтерв`ю секретаря РНБО Олексія Данілова, і в нього запитали: як так? Держава нібито починає дружити з різними анонімними, ще й телеграм(!)-каналами? І от з точки зору Данілова, президента підставили. Хто підставив, Михайле, невже ви?»

Відповідаючи, Подоляк уточнив, що на зустріч із Володимиром Зеленським насправді було запрошено два телеграм-канали — окрім «Трухи», ще й «Лачен пише».

«І це не анонімні телеграм-канали — на зустрічі були конкретно власники цих двох каналів», — повідомив представник Офісу президента.

Він зауважив, що анонімність — «це завжди погано», але, між тим,  телеграм сьогодні працює і має певну кількість людей, які саме через цей майданчик споживають інформацію.

«Безумовно, якщо телеграм-канал повністю анонімний — так, є питання, і його точно ніхто не буде запрошувати. А якщо власник цього каналу стає не анонімом і готовий нести, у тому числі, й юридичну відповідальність, то на жаль — на жаль, я підкреслюю, — такий канал на сьогодні є джерелом інформації для величезної кількості споживачів. Ми маємо це враховувати», — сказав Михайло Подоляк.

Він додав, що сьогодні не лише в Україні, але й у низці країн Східної Європи «немає рішення, що робити з таким сервісом — “Телеграм”».

Нагадаємо, 16 жовтня на закриту зустріч Президента України Володимира Зеленського з журналістами запросили понад 20 осіб, зокрема адміністратора телеграм-каналу «Труха», який має сумнівну репутацію. Цей канал неодноразово поширював фейки та відео прильотів, а також нагнітав паніку через потенційну ядерну загрозу.

Запрошення на цю зустріч представника «Трухи» викликало обурення в соцмережах серед журналістів. Зокрема, головний редактор NGL.media Олег Онисько написав: «Сьогодні на неформальну зустріч в режимі “офрекордс” президента з редакторами провідних українських ЗМІ запросили адміна анонімної тг-мережі “Труха”. В принципі — це все, що треба знати про поточну інформаційну політику Зеленського».

У вересні цього року журналісти NGL.media спільно з редакцією медіа «Ґрунт» опублікували розслідування про телеграм-канал «Труха». Зокрема, вони  знайшли докази того, що Максим Лавриненко, який називає себе власником мережі «Труха», не є таким, а також приблизно оцінили дохід мережі каналів від реклами.

7 жовтня цього року Максим Лавриненко опублікував на своїй фейсбук-сторінці спільне з Михайлом Подоляком фото.

Максим Лавриненко — колишній актор і танцюрист. Він називає себе власником «Трухи» та наполягає, що він — єдиний власник, а також заперечує зв’язок із Литвином. За даними розслідувачів, «з високою ймовірністю» справжнім власником «Трухи» є харківський підприємець Володимир Литвин. Загалу він відомий як людина, яка взяла на себе вину в так званій справі «рюкзаків Авакова», із сином якого дружив Литвин. Про підприємця мало що відомо, але на його матір Вікторію Манжос зареєстровані торговельні марки «Трухи». Це єдиний прямий документальний доказ того, що Литвин і «Труха» пов’язані.

Журналісти нарахували 63 телеграм-канали, пов'язані з «Трухою». Сукупна їх аудиторія — більш ніж 12 мільйонів людей.

Публікація в основному каналі «Труха Украина» коштує понад 90 тис. грн, а в регіональних каналах «Трухи» ціна коливається від 1500 до 14000 грн. За підрахунками журналістів, лише за три місяці цього літа основний канал заробив 600 тис. доларів. Чи сплачує «Труха» податки, залишається невідомим.

«Детектор медіа» готував власне розслідування про «Труху», але колеги з NGL.media та «Ґрунту» нас випередили. Тож ми опублікували додаткові факти, які свідчать про зв’язки харківського підприємця Литвина з цим телеграм-каналом.

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2672
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду