Михайло Подоляк про телемарафон: Держава захотіла мати майданчик, щоб проводити контрінформаційну роботу

Михайло Подоляк про телемарафон: Держава захотіла мати майданчик, щоб проводити контрінформаційну роботу

26 Квітня 2024
1168
26 Квітня 2024
12:47

Михайло Подоляк про телемарафон: Держава захотіла мати майданчик, щоб проводити контрінформаційну роботу

1168
Радник голови Офісу президента прокоментував звіт Держдепу США.
Михайло Подоляк про телемарафон: Держава захотіла мати майданчик, щоб проводити контрінформаційну роботу
Михайло Подоляк про телемарафон: Держава захотіла мати майданчик, щоб проводити контрінформаційну роботу

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк вважає, що спільний телемарафон є необхідним для держави інструментом, щоб проводити інформаційну політику, враховуючи масштабну пропагандистську кампанію Росії, а також притаманний Україні «деструктивний» внутрішньо-політичний процес. При цьому він заявив, що в Україні влада не забороняла і не цензурувала діяльність інших медіа.

Про це Подоляк сказав в інтерв’ю 24 каналу, відповідаючи на питання ведучої про нещодавній звіт Держдепартаменту США про порушення прав людини в Україні, в якому серед іншого згадується телевізійний марафон.

«Це якийсь дивний звіт. Я навіть не знаю, як його коментувати. […] Усе, що стосується, наприклад, свободи слова. А у нас заборонено щось? Тобто якось ми заборонили, цензурували? Ні.

Телемарафон? Так — держава захотіла мати певний майданчик, щоб на ньому чітко проводити певні інформаційні програми. Це очевидно. Для того, щоб не було внутрішнього масштабного, того, що було напередодні війни — що нормально для демократичних країн, де йде велика дискусія в онлайні, в прямому етері, — сказав Подоляк. — Але ще раз: цензура не введена. Будь-хто може продавати інформаційний продукт у будь-якій кількості.

Просто держава хоче мати певний інструмент для того, щоб говорити і проводити контрінформаційну роботу з урахуванням масштабу інформаційної роботи Росії, зокрема на нашому ринку. З урахуванням типу політичного процесу, який є притаманний Україні.

А що це за політичний процес? Ви прекрасно знаєте. Це компроматний процес. Тобто тут не дискусія в позитивних тональностях. Тут дискусія в компроматі, образах, деструкції. Ми хочемо під час війни мати максимально деструктивну дискусію? Попри те, що і так маємо неконтрольовані цілі мережі, соціальні мережі. Ми не можемо їх контролювати з технічного погляду.

Тому держава все-таки має отримати відповідний інструмент та працювати з цим інструментом. Чи обмежує це право інших людей віщати чи там публікувати щось? Ні, не обмежує», — сказав радник голови Офісу.

Він також висловив здивування, що звіт Держдепу пише про український телемарафон і загалом про порушення прав в Україні під час великої війни та повномасштабної агресії Росії.

«Тоді в мене зустрічні питання. Що потрібно зробити? Програти Росії? Тому що коли Росія прийде і побудує тут концентраційний табір, це "звісно" буде про свободу слова, про права людей, про захист прав, про судову систему і так далі. Це для цього треба написати?

Замість того, щоб написати, як чинить Росія взагалі з погляду війни, […] ми пропишемо про демократичну країну, яка спливає кров'ю, воює вже понад два роки. Ми напишемо, що в них телемарафон, що він має поганий вигляд. Шість каналів, які працюють, тому що держава хоче мати певний майданчик.

Усі інші також працюють. Вони можуть. Їх закривають? Ні. Цензуру ввели? Ні. Вони ж працюють? Так. То у чому проблема? Ми говоримо не про міжнародний Червоний Хрест, а про телемарафон в Україні. Це дуже круто звучить», — резюмував Подоляк.

Нагадаємо, нещодавно Держдепартамент США оприлюднив звіт про дотримання прав людини в Україні за 2023 рік, в якому зазначив, що створення спільного телемарафону «Єдині новини», до виробництва якого не допустили низку «афілійованих з опозиційними партіями» каналів (5 канал, Прямий, «Еспресо»), забезпечує владі «безпрецедентний рівень контролю за теленовинами у праймтайм».

Також у звіті вказано про випадки тиску на окремих українських журналістів та активістів, і що українська влада «ініціювала переслідування журналістів та потурала їм».

При цьому, як зазначено у звіті, деякі з перелічених порушень прав людини «виникли внаслідок воєнного стану, який продовжував обмежувати демократичні свободи, зокрема свободу пересування, свободу преси, свободу мирних зібрань та правовий захист». Також у звіті зазначено, що за кількома винятками, люди на територіях, підконтрольних українському уряду, могли, як правило, публічно та приватно критикувати уряд та обговорювати питання, що становлять суспільний інтерес, «не боячись офіційної помсти».

В. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв прокоментував аналітичний звіт Держдепу США, заявивши, що швидкої реакції на цей документ від органів влади не буде. 

Нагадаємо, «Детектор медіа» системно моніторить телемарафон від самого його запуску і фіксує незбалансованість представлення політичних сил на всіх каналах, що беруть участь у створенні марафону «Єдині новини», окрім Суспільного. 

Читайте також:

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1168
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Все правильно
10 дн. тому
Як би не кляли Сталіна, а, все ж-таки, він правильно зробив, що видав указ, за яким населення СРСР здало всі радіоприймачі і не мало змоги слухати ворожі голоси. І організація єдиного СОВІНФОМБЮРО тримала страну від інформаційного роздраю, якого журнашлюхи зараз скаженно бажають.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду