Михайло Подоляк про те, чи причетний Офіс президента до тиску на медіа: «Ми точно таким не займаємося»

Михайло Подоляк про те, чи причетний Офіс президента до тиску на медіа: «Ми точно таким не займаємося»

23 Січня 2024
895
23 Січня 2024
20:55

Михайло Подоляк про те, чи причетний Офіс президента до тиску на медіа: «Ми точно таким не займаємося»

895
Радник керівника ОП переконаний, що будь-який тиск на журналістів «матиме негативні інформаційні наслідки для репутації держави».
Михайло Подоляк про те, чи причетний Офіс президента до тиску на медіа: «Ми точно таким не займаємося»
Михайло Подоляк про те, чи причетний Офіс президента до тиску на медіа: «Ми точно таким не займаємося»

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк в інтерв'ю «Радіо NV» заперечив причетність Банкової до тиску й перешкоджання журналісту Юрію Ніколову та команді Bihus.Info.

«Президент публічно неодноразово за цими двома кейсами казав, що потрібно провести повне розслідування, дати факти і на підставі цих фактів зробити висновки для того, щоб не було спекуляцій. І, безумовно, щоб це не летіло в Офіс президента чи у владу в цілому. Більше того, ми точно таким не маємо займатися і не займаємося», — сказав він. 

Радник керівника ОП переконаний, що будь-який тиск на журналістів «матиме негативні інформаційні наслідки для репутації держави».

«Якщо буде ось такий примітивний удар з використанням фейкових акаунтів, анонімних телеграм-каналів, це до яких наслідків призведе? (...) Це призведе до агресивізації суспільства, яке буде відчувати справедливий гнів щодо тих чи інших представників або навіть в цілому влади. Навіщо це використовувати, щоб отримати негативну реакцію суспільства?» — зазначив Подоляк.

За його словами, немає сенсу «ображати чи конфліктувати з журналістами», натомість варто спілкуватися з ними через різні формати, «навіть якщо це буде складно».

На запитання ведучого Олексія Тарасова про те, чи має Подоляк якісь підозри щодо того, хто стоїть за анонімними телеграм-каналами, які часто є джерелом дезінформації та атак на журналістів, радник керівника ОП відповів: «Підозри можуть бути підозрами. Але я ще раз підкреслю — практично не працюю з телеграм-каналами і вважаю, що треба якось позбуватися анонімності»

Він також вважає, що інциденти з медійниками дозволять правоохоронним органам дати юридичну оцінку цим справам, а також «рекомендації, що робити, щоб такого не повторювалося, щоб не було фейкових акаунтів та образливих атак на журналістів».

Нагадаємо, 16 січня на ютуб-каналі «Народна правда» з'явився відеоролик, до якого ввійшли фрагменти телефонних розмов начебто представників команди журналістських розслідувань Bihus.Info, котрі обговорюють можливість придбання наркотиків, а також момент власне їх вживання під час новорічного корпоративу. Невдовзі керівник проєкту Денис Бігус опублікував відеозвернення, у якому заявив про незаконне спостереження та прослуховування. За словами Бігуса, за його командою стежили впродовж кількох місяців

17 січня Служба безпеки України офіційно заявила, що вже розслідує обставини незаконного прослуховування та відеозйомки журналістів проєкту Bihus.Info, а наступного дня Нацполіція повідомила про зареєстровану заяву редакції про перешкоджання журналістській діяльності та втручання в особисте життя. 

Окрім цього, 14 січня, невідомі прийшли до квартири журналіста-розслідувача, співзасновника та редактора «Наших грошей» Юрія Ніколова, намагалися ввірватися до помешкання, налякали його матір та сусідів, а також залишили повідомлення на дверях, де назвали журналіста «зрадником»

Український Медіарух заявив про системний тиск на незалежних журналістів і закликав президента Володимира Зеленського рішуче засудити цю кампанію тиску та взяти під свій контроль розслідування злочинів проти медійників.

17 січня 2024 року президент обговорив з правоохоронцями стеження за Bihus.Info та ситуацію з медійниками й у своєму вечірньому відеозверненні заявив: «Будь-який тиск на журналістів неприпустимий»

19 січня Офіс генпрокурора розпочав кримінальне провадження за фактом впливу на журналіста Юрія Ніколова, а кілька днів тому поліція повідомила про встановлення п’ятьох учасників нападу.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
895
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду