У ГУР визнали, що телеграм містить низку загроз для безпеки України

У ГУР визнали, що телеграм містить низку загроз для безпеки України

14 Лютого 2024
1986
14 Лютого 2024
17:36

У ГУР визнали, що телеграм містить низку загроз для безпеки України

1986
Загрози, які несе телеграм для суспільства, реальні. Мова йде не про окремих користувачів чи медіа, представлених там, — питання до самої платформи, підкреслює представник Головного управління розвідки МО Андрій Юсов.
У ГУР визнали, що телеграм містить низку загроз для безпеки України
У ГУР визнали, що телеграм містить низку загроз для безпеки України

Представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов визнав, що телеграм містить низку загроз для безпеки України, і треба шукати варіанти вирішення цієї проблеми. Про це Юсов заявив на заході в «Медіацентрі Україна — Укрінформ», відповідаючи на питання журналістки «Детектора медіа» Юлії Лавришин.

«Що стосується телеграму, то загрози, які він несе для суспільства, є реальні. Мова йде не про окремих користувачів чи окремі медіа, які представлені на цій платформі, питання до самої платформи. Вона містить в собі цілу низку загроз для інформаційної, і не тільки інформаційної, безпеки нашої країни. Так, на це питання треба давати відповідь, і я думаю, що це обов’язково відбудеться», — сказав він.

За словами Юсова, Україна зараз вибудовує комунікацію з адміністраціями усіх платформ, у тому числі з Telegram, щоб працювати за прозорими правилами: і згідно з українським законодавством, і відповідно до міжнародних стандартів.

«З кимось це виходить краще вирішувати, з кимось складніше. З Telegram виходить найважче. Це постійна робота, багаторівнева: як на території самої платформи — шляхом створення контенту, який би руйнував міфи, роз’яснював і покривав цільову аудиторію, так і робота з погляду унормування діяльності цих майданчиків. Усі ці заходи вживаються, але роботи ще справді багато», — сказав представник ГУР.

Нагадаємо, результати дослідження, проведеного українським сервісом Telemetrio наприкінці 2023 року, засвідчили, що в Україні діє понад 33 тисячі активних телеграм-каналів із сумарною кількістю 282,6 млн підписників. При цьому Україна — на шостому місці у світовому списку за кількістю каналів з понад 1 млн підписників. У 2023 році переважна більшість громадян України споживала новини із соціальних мереж — 76%, і телеграм залишається основною соцмережею для отримання новин під час війни

Зокрема, українці активно послуговуються анонімними телеграм-каналами, які моніторять пуски російських ракет та «шахедів» під час повітряних тривог, проте не є офіційними. Однак недавнє опитування представників комунікаційної галузі, проведене «Детектором медіа», показало: більшість із них вважають, що про такі речі, як повітряні атаки, мають попереджати офіційні джерела.

Згідно з дослідженням ІМІ, найпопулярніші в українському сегменті телеграм-канали поширюють фейки та маніпулюють на темі мобілізації, яка є чутливою для українців. Також, як повідомляв раніше «Детектор медіа», анонімні телеграм-канали поширюють фейки в тіктоку для залучення аудиторії.

Проте телеграм в Україні є настільки популярним, що українське суспільство фактично стало «заручником» цього застосунку російського походження. А на основі анонімних телеграм-каналів існує ціла інформаційна «армія» для війни з внутрішніми опонентами чинної влади або її критиками. Все дійшло до того, що ці анонімні телеграм-канали влаштовують «розіграші» професійним журналістам і вважають себе конкурентами журналістів. Чому це не так, читайте в аналітичній колонці Олександра Морського для «Детектора медіа».

Додамо, що раніше секретар РНБО Олексій Данілов уже називав телеграм «дуже-дуже небезпечною річчю» для національної безпеки. А речник Офісу президента Сергій Никифоров у коментарі «Детектору медіа» в грудні минулого року визнав, що «до телеграму є питання», проте одразу ж додав, що «свій вибір зробили українці», маючи на увазі велику популярність застосунку в Україні, через яку забороняти його не можна.

Читайте також:

Фото: Андрій Юсов / Генштаб

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1986
Читайте також
05.04.2024 09:32
Центр стратегічних комунікацій, для «Української правди»
2 208
27.02.2024 11:45
Роман Мельник
«Детектор медіа»
1 494
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду