Сергій Демедюк, РНБО: Найбільша проблема — недовіра до офіційних джерел інформації

Сергій Демедюк, РНБО: Найбільша проблема — недовіра до офіційних джерел інформації

22 Квітня 2024
706
22 Квітня 2024
18:55

Сергій Демедюк, РНБО: Найбільша проблема — недовіра до офіційних джерел інформації

706
Заступник секретаря Ради нацбезпеки вважає, що це наслідки дезінформаційних кампаній Росії
Сергій Демедюк, РНБО: Найбільша проблема — недовіра до офіційних джерел інформації
Сергій Демедюк, РНБО: Найбільша проблема — недовіра до офіційних джерел інформації

За час війни Росії вдалося вплинути на наш інформаційний простір так, що тепер суспільство більше довіряє неверифікованим джерелам інформації замість офіційних. Це — наша головна проблема, вважає заступник секретаря Ради нацбезпеки й оборони Сергій Демидюк. І це, на його думку, треба виправити. Про це він сказав під час круглого столу на тему «Роль українських медіа в протидії дезінформації та інформаційним маніпуляціям під час війни», який відбувся 22 квітня в національному інформагентстві «Укрінформ».

«Ми маємо згуртуватися і повернути довіру до офіційних засобів масової інформації. Тому що ця недовіра, якої за час повномасштабної війни Росія домоглася в українському середовищі, призвела до того, що наші громадяни довіряють будь-чому з будь-яких джерел, але не офіційних. Для них слово “офіційне” означає брехня з боку держави, і це найбільша проблема, яку ми спостерігаємо. Тому що коли державні органи, офіційні сайти, телебачення і радіо намагаються спростувати щось або надати достовірну інформацію, вона вже не сприймається як правдива», — сказав Сергій Демедюк. 

Також він сказав, що російська дезінформація хоч і впливає на українське суспільство, та насправді першочергово вона направлена на військово-політичне керівництво країн, що є партнерами України, щоби підірвати їхню підтримку.

«Основна мета — це психологічний вплив на військово-політичне керівництво наших союзників, партнерів і безпосередньо керівництво держав. Саме це й заважає приймати певні відповідальні рішення. Чудовим прикладом є недавні події, які відбувалися як у Європейському Союзі, так і в Сполучених Штатах. І це все дезінформація, яка не має на меті знешкодити саме тіло людини, але хоче зруйнувати психологічний стан людини і вплинути на її рішення, які інколи бувають дуже важливі, — зазначив заступник секретаря РНБО. —  Дезінформація — це зброя, актуальна і дієва. Тому ми повинні діяти відповідно. Тобто якщо це зброя, то ми маємо чинити такий же збройний опір тій дезінформації, яку ворог намагається розповсюджувати скрізь і завжди».

Раніше голова Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Ольга Герасим’юк сказала під час круглого столу, що, на її думку, українці, стали більш вразливими, переконавши себе в тому, що ми вміємо боротися з ворожою дезінформацією і вона вже не несе серйозної загрози. Але вона, каже Ольга Герасим’юк, вдосконалюється і шукає нові шляхи впливу.

Участь у цьому круглому столі взяли також керівник Центру протидії дезінформації Андрій Коваленко, речник Головного управління розвідки Андрій Юсов, представник департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ Олександр Мельниченко, експертка з перевірки фактів StopFake Олена Полулях та на онлайн-зв’язку народний депутат, голова Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв, а також медійники, зокрема фактчекерка, медаекспертка Альона Романюк та програмний директор ГО «Детектор медіа» Вадим Міський. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
706
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду