«Яка доля петиції?» Михайло Подоляк розповів Наталії Мосейчук, що думає про переспрямування коштів з марафону «Єдині новини»

«Яка доля петиції?» Михайло Подоляк розповів Наталії Мосейчук, що думає про переспрямування коштів з марафону «Єдині новини»

4 Квітня 2024
974
4 Квітня 2024
18:00

«Яка доля петиції?» Михайло Подоляк розповів Наталії Мосейчук, що думає про переспрямування коштів з марафону «Єдині новини»

974
Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк дав інтерв'ю ведучій Наталії Мосейчук. Говорили багато, але зацікавило мене запитання про телемарафон.
«Яка доля петиції?» Михайло Подоляк розповів Наталії Мосейчук, що думає про переспрямування коштів з марафону «Єдині новини»
«Яка доля петиції?» Михайло Подоляк розповів Наталії Мосейчук, що думає про переспрямування коштів з марафону «Єдині новини»

У Наталії Мосейчук є свій ютуб-канал, на який нині підписалося 632 тисячі користувачів. Там вона випускає інтерв'ю з різними гостями, і вони називаються то «Мосейчук podcast», то «Vip podcast», то «Мосейчук +», також є «Тема з Мосейчук» — це такий круглий стіл, куди вона запрошує експертів «багато говорити, пити чай, слухати і розуміти один одного» та обговорює нагальні теми від 2 до 3 годин. 

Хто ж приходить до неї на шоу? Зокрема експрезидент Віктор Ющенко, військова та громадська діячка Марія Берлінська (до речі, вони обоє приходили і до перевзутої Наташі Влащенко), російські опозиціонери Марк Фейгін та Ілля Пономарьов, історик і журналіст Данило Яневський.

Ходили і бізнесмен Гарік Корогодський, відомий висловами про те, що Майдан — «антиконституційний переворот», а дев’ять місяців тому був навіть «експерт» з психології Спартак Суббота, про якого вийшло розслідування, що він шахрай. Була навіть розмова з президентом Польщі Анджеєм Дудою та музикантом Святославом Вакарчуком. Така собі збірна солянка.

Ось і 3 квітня до неї прийшов на розмову радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк. Чай і печивко в них теж було, а ще розмови про ротації, бажання Порошенка висуватися на президентську посаду, блокування тіктоку й телеграму (поки немає рішення), чому США зволікають з допомогою тощо.

На закуску лишили питання про марафон «Єдині новини». Наталія Мосейчук каже, що було б нечесно, якби вона як ведуча телемарафону не поставила це запитання. І нагадала про те, що от на сайті Кабінету Міністрів України є петиція «Переспрямувати кошти призначені для телемарафонів "Єдині новини" та "Фрідом" на фінансування БПЛА та пікапів для Збройних сил України», яка вже набрала 25 000 голосів.

Потім вона каже: «І серед претензій названо, читаю: "Телемарафон є засобом політичної боротьби, використовує пропагандистські прийоми. Телемарафони є маніпулятивними джерелами інформації, які не відображають реальної картини в країні. Телемарафони є надто дорогими для державного бюджету, вони шкідливі для національної безпеки і економіки. Пропонуємо кошти спрямувати на потреби оборони країни". Яка доля цієї петиції?»

Михайло Подоляк їй відповідає: «Це буде вирішувати Кабмін. Але на мій погляд, на оборонні спроможності виділяється практично все, що можна, у великій кількості, а профінансовуються і Збройні Сили, і побудова фортифікації — про що ви на початку говорили, — і закупівлі дронів, снарядів, виробництва підприємства "Укроборонпрому". Все це профінансовано. Так, цього недостатньо. Безумовно, можна збільшувати, але давайте не займатись інформаційною складовою протидії російській пропаганді. Це ж ефективно.

Ну давайте все заборонимо і так далі. Є один нюанс: марафон — це маленька частка нашого інформаційного простору. Ще раз: маленька частка. Ніхто не вводив цензуру, всі можуть працювати. І сьогодні працюють. І в повному обсягу працювали протягом усієї війни».

Та ми помітили. І, мабуть, саме тому 10 квітня відбудеться засідання Комітету Верховної Ради з питань свободи слова щодо розслідування справ про перешкоджання журналістам. Участь у якому візьмуть представники Офісу Генерального прокурора, Державного бюро розслідувань, Міністерства внутрішніх справ, а також медіа.

Чи, може, Михайло Подоляк мав на увазі щось інше? Наприклад, «усі можуть працювати», навіть Тетяна Гончарова чи Анастасія Даугуле в телемарафоні. Нагадаю, що у травні 2022 року медійники закликали Володимира Зеленського та Олександра Ткаченка відсторонити колишніх проросійських ведучих від національних марафонів, серед яких були Гончаренко та Даугуле.

Михайло Подоляк продовжив: «Марафон — це виключно державна складова роботи з інформацією під час війни. Ви можете отримувати інформацію з будь-яких джерел, але держава має право мати інструменти контрпропаганди, інформаційних впливів і так далі під час війни, з урахуванням того, що Росія активно використовує інформацію також як елемент ведення війни. І все. Тому я не бачу тут проблеми».

Наталія Мосейчук уточнює, що єдине питання, яке її турбує — це кошти. Михайло Подоляк каже, що кошти з марафону — не захмарний бюджет відносно профінансованих оборонних програм, і додає: «[Вони] фінансуються постійно, Кабмін шукає можливості збільшити, профінансувати додатково якісь оборонні програми. Знаходить на це кошти, профінансовує їх [оборонні програми] і так далі. Але якщо ми, ще раз підкреслюю, не будемо фінансувати контрінформаційні програми, ну це буде виглядати дивно, зокрема для ситуації у війні». 

А я нагадаю, що держава витратила у 2023 році 842,2 млн гривень на контент для «Єдиних новин» та марафону «FreeДом».

Більше вони про це не говорили. Але й запитання було поставлене без важливих уточнень, які були в петиції. А Михайло Подоляк відповів — і слава богу.

Мосейчук зацитувала петицію, запитала про гроші, але, наприклад, не уточнила в Михайла Подоляка, що її автори мали на увазі (тепер я цитую): «Телемарафони "Єдині новини" та "Фрідом" є інструментом збагачення власників телеканалів, які отримують гроші з бюджету на створення продуктів для телемарафонів. Серед них є такі відомі бізнесмени, як Віктор Пінчук, Ігор Коломойський, Дмитро Фірташ та ексзаступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко та інші».

Або ось іще було в петиції: «Телемарафони "Єдині новини" та "Фрідом" є засобом політичної боротьби. Вони використовують пропагандистські прийоми, такі як вибіркове підбирання фактів, перекручення подій, непропорційне домінування партії Президента на ефірах, прославлення особи Президента та його команди». Тобто тут і збагачення бізнесменів, і піар влади, а не тільки «маніпулятивні джерела інформації». А це важливий момент.

Словом, петиція підписана, вона набрала 29 562 голосів. І що з нею буде далі — побачимо. А Наталія Мосейчук, схоже, не хотіла натикатися на гострі кути з Михайлом Подоляком і саме тому пропустила важливі уточнення. Лишилося більше питань, ніж відповідей.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
974
Читайте також
08.04.2024 13:25
Ангеліна Страшкулич, Роман Романюк, «Українська правда»
2 132
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Данило
19 дн. тому
Така капча що доки введеш - забудеш що хотів відписати
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду