«Солідаризація з помийкою»: Журналісти обурюються, що на закриту зустріч Зеленського зі ЗМІ запросили представника телеграм-каналу «Труха»

«Солідаризація з помийкою»: Журналісти обурюються, що на закриту зустріч Зеленського зі ЗМІ запросили представника телеграм-каналу «Труха»

17 Жовтня 2023
3418
17 Жовтня 2023
14:01

«Солідаризація з помийкою»: Журналісти обурюються, що на закриту зустріч Зеленського зі ЗМІ запросили представника телеграм-каналу «Труха»

3418
«Труха», ймовірно, належить харківському підприємцю Володимиру Литвину та щомісячно заробляє сотні тисяч доларів із реклами.
«Солідаризація з помийкою»: Журналісти обурюються, що на закриту зустріч Зеленського зі ЗМІ запросили представника телеграм-каналу «Труха»
«Солідаризація з помийкою»: Журналісти обурюються, що на закриту зустріч Зеленського зі ЗМІ запросили представника телеграм-каналу «Труха»

16 жовтня на закриту зустріч Президента України Володимира Зеленського з журналістами запросили понад 20 осіб, зокрема адміністратора телеграм-каналу «Труха», який має сумнівну репутацію. Цей канал неодноразово поширював фейки та відео прильотів, а також нагнітав паніку через потенційну ядерну загрозу, написав «Бабель».

Запрошення на цю зустріч представника «Трухи» викликало обурення в соцмережах серед журналістів. Так, шефредакторка «Бабеля» Катерина Коберник оцінила таке рішення Офісу Президента, який організував подію, як «зневагу до професійних журналістів», «солідаризацію з помийкою і демонстрацію абсолютної некомпетентності в питаннях медіа в ОП».  

«І це компроміс зі злом в надії на те, що воно стане твоїм союзником. Так було, коли до президента кликали сайт шарія, помийку Страну і загравали з каналами медведчука. Чим це закінчилось, всі памʼятають», — написала Коберник на своїй фейсбук-сторінці.

У своєму дописі вона також розкритикувала повідомлення «Трухи», у якому йшлося про те, що «було би круто, якби Михайла Подоляка призначили міністром інформаційної політики та культури».

«Такого досвіду та сучасного управління медіа, як Михайло, мало хто має», — вважає «Труха».

«Чула, влада ніяк не знайде заступника міністра культури з інформ політики і це гальмує призначення міністра. Не дивно, жодна притомна людина, яка бачить такі речі, туди не піде, бо знищить репутацію. А непритомну брати якось невдобно. Не бажаю удачі в пошуках. Такі речі під час війни просто злочинні. Іноді думайТЕ», — прокоментувала Коберник.

Позицію, яку висловила Коберник, підтримав спеціальний кореспондент LIGA.net Юрій Смірнов, який був серед учасників зустрічі із Президентом. Рішення запросити на цей захід представника «Трухи» журналіст назвав «очевидно програшною стратегією від ОП».

«Яка практична користь від запрошення Трухи для ОП? Серйозно питаю. Домогтися ван войсу від телеграм-каналу? Не смішіть. Не можна ігнорувати ресурс з такою аудиторією? Тоді проводьте закриті зустрічі анонімних каналів з Подоляком і дресируйте їх там. Але не треба легітимізувати, саджаючи телеграм-помийки за один стіл з президентом та іншими журналістами, які не прикриваються маскою анонімності і пишуть про все публічно, підписуючись під кожним реченням», — написав Смірнов.

Журналіст також припустив, що «ніфіга Труха не анонімна, ОП/СБУ чудово знає власників (медійне середовище давно їх знає), власники активно співпрацюють з владою».

«Але колись будуть вибори і Труха опублікує того, хто банально заплатить більше», — вважає Смірнов.

Виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк вважає, що запрошення представника «Трухи» разом із професійними журналістами на зустріч із Зеленським схоже на те, якби «держава будувала лікарню і публічно декларувала, що розвиває доказову медицину. І тут же паралельно публічно їла брудними руками гомеопатію і фандила карти таро, бо в нього є аудиторія і комусь нервовому воно помагає».

Романюк наголосила, що контакти влади із «ядовитими тєлєгами» і боротьба з дезінформацією — несумісні речі.

«Як медіаекспертка я впевнена, що феномен телег переоцінений і це всього лиш ситуативна булька. Назву тільки дві базових причини, щоб не ускладнювати.

Перше, ми робили дослідження, які чітко показували прив’язку популярності телег до обстрілів і безпеки. Нема обстрілів — аудиторія телег валиться вдвічі, і її починають терміново купувати.

Ну і друге — явно видно накрутки аудиторії. Також, якщо телега декларує 2,6 млн аудиторії, по 500 тис. переглядів одного поста, і при цьому має по 300–500 лайків під постами, це дивно», — зазначила Романюк.

Головний редактор NGL.media Олег Онисько також негативно сприйняв запрошення адміністратора «Трухи» на зустріч із Зеленським.

«Сьогодні на неформальну зустріч в режимі “офрекордс” президента з редакторами провідних українських ЗМІ запросили адміна анонімної тг-мережі “Труха”. В принципі — це все, що треба знати про поточну інформаційну політику Зеленського», — написав Онисько.

Читайте також:

Нагадаємо, у вересні цього року журналісти NGL.media спільно з редакцією медіа «Ґрунт» опублікували розслідування про телеграм-канал «Труха». За два місяці журналісти спробували працевлаштуватися на роботу в «Труху», знайшли докази того, що Максим Лавриненко, який називає себе власником мережі «Труха», не є таким, а також приблизно оцінили дохід мережі каналів від реклами.

7 жовтня цього року Максим Лавриненко опублікував на своїй фейсбук-сторінці спільне із Михайлом Подоляком фото.

Максим Лавриненко — колишній актор і танцюрист. Він називає себе власником «Трухи», причому наполягає, що він є єдиним власником, а також заперечує зв’язок із Литвином. Щоправда, за його словами, спочатку серед засновників телеграм-каналу були ще два IT-підприємці. 

За даними розслідувачів, «з високою ймовірністю» справжнім власником «Трухи» є харківський підприємець Володимир Литвин. Загалу він відомий як людина, яка взяла на себе вину в так званій справі «рюкзаків Авакова», із сином якого дружив Литвин. Про підприємця мало що відомо, але на його матір Вікторію Манжос зареєстровані торговельні марки «Трухи». Це єдиний прямий документальний доказ того, що Литвин і «Труха» пов’язані.

Журналісти нарахували 63 телеграм-канали, пов'язані з «Трухою». Сукупна їх аудиторія — більш ніж 12 мільйонів людей.

Публікація в основному каналі «Труха Украина» коштує понад 90 тис. грн, а в регіональних каналах «Трухи» ціна коливається від 1500 до 14000 грн. За підрахунками журналістів, лише за три місяці цього літа основний канал заробив 600 тис. доларів. Чи сплачує «Труха» податки, залишається невідомим.

«Детектор медіа» готував власне розслідування про «Труху», але колеги з NGL.media та «Ґрунту» нас випередили. Тож ми опублікували додаткові факти, які свідчать про зв’язки харківського підприємця Литвина з цим телеграм-каналом.

14 червня цього року в телеграм-каналі «Труха Харьков» повідомили про нагородження команди ресурсу Почесною грамотою Харківської обласної державної адміністрації за «вагомий внесок у боротьбу на інформаційному фронті».

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3418
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду