Керівник «Інтерньюз-Україна»: Телеграм — це ворожа платформа, однак держава не протидіє їй, а навпаки, заохочує використовувати

Керівник «Інтерньюз-Україна»: Телеграм — це ворожа платформа, однак держава не протидіє їй, а навпаки, заохочує використовувати

29 Лютого 2024
1588
29 Лютого 2024
08:24

Керівник «Інтерньюз-Україна»: Телеграм — це ворожа платформа, однак держава не протидіє їй, а навпаки, заохочує використовувати

1588
Про це Костянтин Квурт сказав під час круглого столу «Журналістські стандарти та професійна етика в умовах війни», організованого Комітетом Верховної Ради з питань свободи слова. Водночас директорка ІМІ Оксана Романюк вважає, що телеграм-канали загрожують свободі слова в Україні.
Керівник «Інтерньюз-Україна»: Телеграм — це ворожа платформа, однак держава не протидіє їй, а навпаки, заохочує використовувати
Керівник «Інтерньюз-Україна»: Телеграм — це ворожа платформа, однак держава не протидіє їй, а навпаки, заохочує використовувати

Голова правління «Інтерньюз-Україна» Костянтин Квурт вважає, що телеграм — ворожа платформа, і держава не протидіє їй, а навпаки, заохочує використання телеграму через практики, інструментально. Про це він сказав під час круглого столу «Журналістські стандарти та професійна етика в умовах війни», організованого Комітетом Верховної Ради з питань свободи слова в середу, 28 лютого.

«Поки ще ця Єврокомісія не змінилася, і поки Програма "Rada: наступне покоління" складає плани для поїздок на наступний рік, я вас прошу звернутися до нас відвідати цю Єврокомісію, яка має досвід заохочення технологічних платформ до співпраці. Тому що є європейські практики, як із цим працювати. Важливо їх переймати, щоб нас потім не цькували за, так би мовити, “перешкоджання свободі слова”», — запропонував Квурт. Він закликав просувати саме європейські практики боротьби з недружніми технологічними платформами.

Оксана Романюк

Таку позицію під час дискусії підтримала директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк. Вона висловила впевненість у тому, що телеграм загрожує свободі слова в Україні. «Зараз громадяни користуються телеграм-каналами з безпекових міркувань, щоб дізнатися, звідки летить ракета і куди вона прямує. І вони підсідають на телеграм як на голку. Але телеграм-канали не прозорі, анонімні, вони не реєструються як медіа, не беруть участі в жодних співрегуляторних ініціативах. До того ж вони абсолютно безвідповідально і безкарно постять фейки. Якщо неправдиву інформацію опублікує медіа, ми принаймні знаємо, як на це реагувати, — можемо подати на це медіа до суду, звернутися із скаргою до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Що стосується ситуації з телеграм-каналами, мені здається, що це загроза свободі слова в Україні», — наголосила Романюк. 

Крім того, нагадала вона, в телеграм-каналах неодноразово розгортались інформаційні атаки проти журналістів і класичних медіа. «Ти вже знаєш, що сьогодні ти покритикуєш телеграм-канал, а завтра телеграм-канал напише, що ти ухилянт або пособник ворога», — зауважила директорка ІМІ. 

Нагадаємо, результати дослідження, проведеного українським сервісом Telemetrio наприкінці 2023 року, засвідчили, що в Україні діє понад 33 тисячі активних телеграм-каналів із сумарною кількістю 282,6 млн підписників. При цьому Україна — на шостому місці у світовому списку за кількістю каналів з понад 1 млн підписників. У 2023 році переважна більшість громадян України споживала новини із соціальних мереж — 76%, і телеграм залишається основною соцмережею для отримання новин під час війни

Згідно з дослідженням ІМІ, найпопулярніші в українському сегменті телеграм-канали поширюють фейки та маніпулюють на темі мобілізації, яка є чутливою для українців. Також, як повідомляв раніше «Детектор медіа», анонімні телеграм-канали поширюють фейки в тіктоку для залучення аудиторії.

Представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов на заході в «Медіацентрі Україна — Укрінформ», відповідаючи на питання журналістки «Детектора медіа» Юлії Лавришин, визнав, що телеграм містить низку загроз для безпеки України і треба шукати варіанти вирішення цієї проблеми.

Натомість представник компанії «Телеграм» Ремі Вон у відповідь на заяву Юсова запевнив, що російські спецслужби не мають доступу до даних українських користувачів, а сам месенджер був створений спеціально для того, щоб уникнути російського стеження.

Радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк у коментарі «Детектору медіа» назвав анонімні телеграм-канали, які публікують компромат, «злом»: «Я вважаю, що анонімні телеграм-канали, які публікують компромат, — оце зло. Але якщо телеграм-канал йде до створення редакції, до відкритості тощо, — він може бути медіа».

Читайте також:

Фото: Максим Поліщук / «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1588
Читайте також
27.02.2024 11:45
Роман Мельник
«Детектор медіа»
1 468
31.01.2024 08:00
Максим Саваневський
для «Детектора медіа»
1 453
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду