Телеведуча каналу «Рада» в етері телемарафону порівняла Путіна з «аутистами»

Телеведуча каналу «Рада» в етері телемарафону порівняла Путіна з «аутистами»

19 Жовтня 2023
2141
19 Жовтня 2023
16:23

Телеведуча каналу «Рада» в етері телемарафону порівняла Путіна з «аутистами»

2141
Це викликало обурення медіаспільноти, і Ользі Нємцевій довелося просити вибачення.
Телеведуча каналу «Рада» в етері телемарафону порівняла Путіна з «аутистами»
Телеведуча каналу «Рада» в етері телемарафону порівняла Путіна з «аутистами»

18 жовтня 2023 року під час прямого етеру телемарафону «Єдині новини» журналістка телеканалу «Рада» Ольга Нємцева розмовляла з радником голови Офісу президента Михайлом Подоляком. Ішлося про саміт у Китаї та участь у ньому російського диктатора Володимира Путіна

Той відзначився черговим феєричним спічем щодо передачі Україні ATACMS, запропонувавши США забрати ракети назад і запросивши до себе на чай президента США.

«Людина сама собі щось вигадала і про ATACMS, і про переговори. І говорить цілком серйозно: “Ви знаєте, там в Україні ми готові вже сідати за стіл переговорів”. Це ще одна ознака того, що людина абсолютно вже усвідомлює, що є "ізолянтом"», — прокоментував це Подоляк. На що ведуча сказала: «Та, дуже схоже на аутизм» (дивитись із 15:00).

Першою, хто відреагувала на цю репліку, була журналістка Олена Дуб, яка розмістила цю розмову на своїй сторінці у фейсбуці, написавши: «Я не знаю, чий це слот у телемарафоні, увімкнула зазирнути, що там. Але коли почула це від ведучої, то аж поперхнулась. Просто додивіться відео до кінця зі звуком».

У соцмережах почалось бурхливе обговорення цього діалогу, і переважна більшість його учасників категорично засудила висловлювання ведучої «Ради». 

«Ведуча має бути дискваліфікована. Це державний канал, який існує на наші податки. Якщо ведуча не розуміє, що вона сказала, вона професійно непридатна», — заявила медіаменеджерка Ольга Захарова.

«Якась гопота у кріслі ведучої», — відреагував старший економіст Центру економічної стратегії Юрій Гайдай

«Не гопота, а колишня ведуча медведчуківського каналу», — відповів йому журналіст Олексій Братущак.

«Як мама дитини з аутизмом то, якщо чесно, то думаю, що нам треба дуже і дуже багато в державі зробити ще. Якщо таке говорять на центральному парламентському телеканалі, то що казати про школи і дитячі майданчики», — написала співробітниця Офісу омбудсмана Олександра Дворецька.

Хвиля обурення швидко вийшла за межі соцмереж, і ведучій довелося також в етері телемарафону просити вибачення за свої слова: «Я хочу сказати, що в розмові з Михайлом Подоляком припустилася помилки. Приношу свої вибачення. Моя ремарка була недоречною». 

Про недопустимість поширення мови ворожнечі щодо людей з аутизмом у телемарафоні «Єдині новини» зробила заяву Комісія з журналістської етики.

«Комісія з журналістської етики вкрай стурбована такими заявами ведучої та категорично засуджує практику стереотипізації людей з аутизмом. Це є грубим порушенням журналістської етики. Такі слова поширюють упередження до людей з аутизмом та можуть містити ознаки мови ворожнечі, а зрештою призвести до дискримінації», — наголосили в КЖЕ.

Там нагадали про те, що згідно п. 15 Кодексу етики українського журналіста ніхто не може бути дискримінований через свою стать, мову, расу, релігію, національне, регіональне чи соціальне походження або політичні вподобання. Вказувати на відповідні ознаки особи (групи людей) слід лише у випадках, коли ця інформація є неодмінною складовою матеріалу, зауважили в КЖЕ і наголосили на необхідності утримуватися від натяків або коментарів, що стосуються фізичних особливостей чи хвороб людини, уникати вживання образливих висловів, ненормативної лексики.

«Безумовно, варто обговорювати поведінку та надавати оцінку діям російського диктатора Володимира Путіна, який з 2014 року розпочав кровопролитну військову агресію в Україні. Однак, робити це у недискримінаційний спосіб відносно людей з аутизмом», — ідеться в заяві КЖЕ. 

Повністю заява Комісії з журналістської етики тут.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2141
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду