Вперше за час війни в Україні більше тих, хто вважає, що ситуація в країні розвивається неправильно, — КМІС

Вперше за час війни в Україні більше тих, хто вважає, що ситуація в країні розвивається неправильно, — КМІС

15 Лютого 2024
3167
15 Лютого 2024
16:57

Вперше за час війни в Україні більше тих, хто вважає, що ситуація в країні розвивається неправильно, — КМІС

3167
Станом на лютий, 44% опитаних українців вважають, що ситуація в країні рухається у правильному напрямку, тоді як 46% вважають, що в неправильному. Єдиний регіон, де кількість негативних відповідей перевищила позитивні, — захід України.
Вперше за час війни в Україні більше тих, хто вважає, що ситуація в країні розвивається неправильно, — КМІС
Вперше за час війни в Україні більше тих, хто вважає, що ситуація в країні розвивається неправильно, — КМІС

За даними соціологів, у лютому 2024 року вперше за час повномасштабної війни респондентів, які вважають напрямок розвитку ситуації в країні неправильним, виявилося більше ніж тих, хто вважає правильним. Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), проведеного 5–10 лютого 2024 року.

Так, у лютому 2024 року, порівняно з груднем 2023 року, частка опитаних українців, які вважають, що справи в країні розвиваються в правильному напрямку, знизилася з 54% до 44%.

Натомість тих, хто вважає напрямок руху справ неправильним, стало більше — з 32% у грудні 2023 року до 46% у лютому 2024-го.

Соціологи відзначають, що більш критично налаштованими є мешканці західних областей. Це єдиний регіон, де кількість негативних відповідей перевищила кількість позитивних. Натомість найкращий баланс позитиву/негативу на сході країни.

Крім того, за результатами опитування КМІС, за період із грудня по лютий довіра до президента Володимира Зеленського знизилася до 64%.

Соціологи відзначають, що довіра до президента знизилася на 5% одразу після відставки Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, яка припала якраз на період проведення опитування. Якщо за проміжок опитування 5–8 лютого (до відставки) 65% довіряли Володимиру Зеленському, то в останні два дні опитування, після відставки, показник упав до 60%.

Соціологи нагадали, що в лютому 2022 року, перед вторгненням, президенту довіряли 37%, після вторгнення довіра до нього різко зросла до 90%, в період між травнем 2022 року і груднем 2023 року знизилася до 77%, а за наступні два місяці — ще до 65%.

Чинному Головнокомандувачу Збройних сил Олександру Сирському в лютому 2024 року висловили довіру 40% опитаних українців. Не довіряють йому 21%, а 4% мають невизначене ставлення. При цьому 35% респондентів не знали нічого про Сирського, відповідно серед тих, хто знає про нього, довіра вища.

Серед 13 діячів у списку опитування найбільше респондентів — 94% — довіряють колишньому Головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному, не довіряють йому лише 5%. Серед військового керівництва зросла довіра до очільника ГУР Кирила Буданова — з 60% у грудні 2023 року до 66% у лютому. Не довіряють йому лише 19% з числа опитаних.

Високі позиції в рейтингу довіри зберігає також волонтер Сергій Притула (61%) та мер Києва Віталій Кличко (45%).

Опитування КМІС проводилося 5–10 лютого 2024 року методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера. Всього було опитано 1202 респонденти, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим) у віці 18 років і старших. До вибірки не включалися жителі територій, тимчасово не контрольованих владою України, та громадяни за кордоном. 874 інтерв’ю були проведені до 8 лютого включно, тобто до відставки Валерія Залужного, решта 328 інтерв’ю — після відставки, 9 і 10 лютого.

Нагадаємо, за даними КМІС, на кінець 2023 року 69% українців вважали, що українське суспільство потроху долає внутрішні суперечності та рухається до стану згуртованої політичної нації. Таке переконання мала більшість опитаних у всіх регіонах України, хоч відносно більше таких на заході (74%) і в центрі (39%). 

Як свідчать результати опитування, представлені в доповіді Мюнхенської  конференції з безпеки, 80% українців вірять, що Україна переможе у війні.

Ілюстрація: newsweek.com, інфографіка: КМІС

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3167
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду