КМІС: Кількість опитаних українців, які вважають, що Захід втомився від України, зросла

КМІС: Кількість опитаних українців, які вважають, що Захід втомився від України, зросла

27 Лютого 2024
970
27 Лютого 2024
12:50

КМІС: Кількість опитаних українців, які вважають, що Захід втомився від України, зросла

970
На думку соціологів, поширення наративу про «втому Заходу» є небезпечним, оскільки підриває віру в перемогу і насправді суперечить активній підтримці України країнами Заходу.
КМІС: Кількість опитаних українців, які вважають, що Захід втомився від України, зросла
КМІС: Кількість опитаних українців, які вважають, що Захід втомився від України, зросла

44% опитаних соціологами українців вважають, що Захід втомлюється від України, його підтримка слабне, а західні партнери хотіли б від України поступок Росії. Про це свідчать дані дослідження, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) 17–23 лютого 2024 року. У жовтні 2023 року частка респондентів, які вважали, що Захід втомлюється від України, становила 30%, тобто була на 14% меншою.

«Наприкінці 2022 року лише 15% українців вважали, що Захід утомлюється від України, його підтримка слабка і що Захід хотів би від України поступок Росії. Уже через рік, на початку жовтня 2023 року, частка українців, які в це вірять, досягла 30%, а в лютому 2024 року — 44%. Наразі ще все-таки більше тих, хто вірить, що Захід продовжує в міру можливостей підтримувати Україну — 49%, проте цей показник знизився з 76% наприкінці 2022 року», — йдеться в повідомленні КМІС.

Автори дослідження звертають увагу на ту обставину, що частка тих, хто вважає, буцімто Захід втомлюється і його підтримка слабка, зросла у всіх регіонах. А в регіонах, найближчих до зони бойових дій, тобто у південних та східних областях, «уже більше тих, хто вважає, що Захід втомлюється від України і хоче тиснути для поступок».

У КМІС зазначають, що після повномасштабного вторгнення соціологи регулярно досліджують поширеність різних наративів, які потенційно можуть становити загрозу національній безпеці України. Один з них: чи відчувають українці підтримку Заходу чи, навпаки, вважають, що Захід готовий залишити Україну. У КМІС вважають поширення наративу про «втому Заходу» небезпечним, оскільки він підриває віру в перемогу і насправді суперечить активній підтримці України низкою країн Заходу.

Виконавчий директор КМІС Антон Грушецький, коментуючи результати опитування, зауважив: «Нещодавно, 24 лютого 2024 року, була друга річниця російського повномасштабного вторгнення. Україна й українці почули багато гарних і сильних слів підтримки від західних партнерів. Проте вже 25 лютого 2024 року на форумі “Україна. Рік 2024” президент Володимир Зеленський зазначив, що наразі є чотири бригади, які досі не отримали обіцяну техніку (яку обіцяли ще під контрнаступ 2023 року). Тому ми закликаємо Захід переходити від сильних слів до сильних дій… Україна й українці заслуговують на належну підтримку тут і зараз».

Протягом 17–23 лютого 2024 року Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів власне всеукраїнське опитування громадської думки «Омнібус». Метод — телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера. Вибірка — 1 052 респонденти, які проживають у всіх регіонах України (крім АР Крим). Опитування проводили з дорослими (віком 18 років і старше) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України (у межах, що контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року).

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки не перевищувала 3,4%. Хоча в умовах війни додається певне відхилення, загалом, вважають у КМІС, отримані результати зберігають високу репрезентативність.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що згідно з результатами соціологічного опитування КМІС, абсолютна більшість українців продовжує зберігати оптимізм: станом на початок лютого 2024 року 89% учасників опитування загалом вірили в перемогу України, причому 60% із них були безумовно переконані в цьому.

Також ми писали про те, що, за даними соціологів, у лютому 2024 року вперше за час повномасштабної війни респондентів, які вважають напрямок розвитку ситуації в країні неправильним, виявилося більше, ніж тих, хто вважає його правильним. 

Як свідчать результати опитування, представлені в доповіді Мюнхенської  конференції з безпеки, 80% українців вірять, що Україна переможе у війні.

Фото: з відкритих джерел

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
970
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ГОША
59 дн. тому
ЗАХІД НЕ ВТОМИВСЯ. ЯК ТАНЦЮВАВ ТАК І ТАНЦЮЄ НА КРОВІ УКРАЇНСЬКІЙ. ЗАХІД ЗРАДИВ УКРАЇНУ.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду