КМІС: Ставлення до Сталіна в Україні погіршується, на відміну від Росії

КМІС: Ставлення до Сталіна в Україні погіршується, на відміну від Росії

9 Листопада 2023
689
9 Листопада 2023
13:51

КМІС: Ставлення до Сталіна в Україні погіршується, на відміну від Росії

689
Якщо у 1991-му різниці у ставленні росіян та українців до Сталіна практично не спостерігалося, то вже у 2023-му вона сягнула 45%.
КМІС: Ставлення до Сталіна в Україні погіршується, на відміну від Росії
КМІС: Ставлення до Сталіна в Україні погіршується, на відміну від Росії

Лише 9% українців вважають Йосифа Сталіна «великим вождем» і 4% опитаних громадян ставляться до нього позитивно. Водночас у Росії 54% опитаних вважають радянського диктатора видатним, а 63% росіян захоплюються, поважають чи симпатизують йому. Про це йдеться у пресрелізі КМІС, підготовленому на основі опитування за вересень-жовтень 2023 року, передає «УП».

Із твердженням, що «Сталін був великим вождем», зараз погоджується тільки 9% респондентів в Україні. 72% не вважають Сталіна великим вождем, а 18% вагаються.

Кількість тих, хто вважає Сталіна великим вождем, збільшується з заходу на схід: захід — 6.2%, центр — 7.1%, південь — 9.6%, схід — 15.4%.  Різниці за статтю практично немає. Із віком кількість тих, хто вважає Сталіна великим вождем, трохи збільшується, але несуттєво (від 9% у віці 18-29 років до 12% у віці 70 років і старші). Різниця за освітою дуже незначна.

Якщо у 1991 році тих, хто вважав Сталіна великим вождем, було 27%, а в 2002 таких було майже 40% українців, то далі відсоток людей із такими поглядами знизився з 39% до 9%.

У травні-червні 2023 року КМІС ставив запитання інакше: «Як Ви особисто в цілому ставитесь до Сталіна?». Тоді 61% українців мали негативне ставлення до Сталіна і лише 4% – позитивне, ще 26% ставились до нього байдуже. 

 

Натомість, кажуть соціологи, якщо вірити даними російського «Левада-центру», ставлення до Сталіна в Росії лише покращується. 

У 1991-1992-му різниці у кількості росіян та українців, які вважали Сталіна великим вождем, практично не спостерігалося. У 2016-му різниця вже була статистично значущою, хоч і не дуже великою — 5%. Натомість у 2021-му різниця склала уже 40%, а 2023 — 45%. 

Частка росіян, хто так чи інакше згоден з тим, що Сталін був великим вождем, з 2021 року практично не змінилася — так вважають 54% проти 12% тих, хто не згоден.

Ще більш разюча різниця у динаміці особистого ставлення українців і росіян до Сталіна.

Ще в 2012 році в Україні і Росії приблизно однакова частка населення позитивно ставилися до Сталіна. Утім, надалі в Україні симпатиків радянського диктатора загалом ставало менше, Натомість частка росіян, які позитивно сприймають Сталіна, між 2012 і 2023 роками зросла з 28% до Більш того, за даними Левада-центру, протягом останніх 10 років Сталін очолює список найбільш видатних людей всіх часів і народів з точки зору населення Росії. 

«Ставлення до Сталіна є чутливим індикатором успіху процесів декомунізації в Україні і особливо показовим індикатором різниці між українським і російським суспільством», — вважає президент КМІС Володимир Паніотто.

Всеукраїнське опитування громадської думки «Омнібус» провів Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) 29 вересня — 9 жовтня 2023 року. Методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (CATI) на основі випадкової вибірки мобільних номерів було опитано 1010 дорослих респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій.

За звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 3,4% для показників, близьких до 50%, 3,0% для показників, близьких до 25%, 2,1% - для показників, близьких до 10%, 1,5% - для показників, близьких до 5%. За умов війни, крім зазначеної формальної похибки, додається певне систематичне відхилення.

Читайте також:

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
689
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду