Україна вимагає від Сербії заборонити філію громадської організації Віктора Медведчука

Україна вимагає від Сербії заборонити філію громадської організації Віктора Медведчука

19 Січня 2024
807
19 Січня 2024
15:29

Україна вимагає від Сербії заборонити філію громадської організації Віктора Медведчука

807
Українські дипломати обґрунтовують свою вимогу нормами сербського законодавства.
Україна вимагає від Сербії заборонити філію громадської організації Віктора Медведчука
Україна вимагає від Сербії заборонити філію громадської організації Віктора Медведчука

5 грудня 2023 року посольство України в Белграді направило офіційний протест до Міністерства закордонних справ Сербії, в якому просило припинити діяльність представництва громадської організації «Другая Украина» Віктора Медведчука. Про це написала «Європейська правда», посилаючись на повідомлення сербського видання Danas.

Таке прохання українські дипломати обґрунтовують положеннями статті 29 сербського закону про господарські товариства, який не дозволяє використання назви країни в офіційному найменуванні юридичної особи без дозволу відповідної іноземної держави.

Як пояснили виданню Danas у посольстві України, ліквідація філії громадської організації Віктора Медведчука перебуває в юридичній площині, однак це питання має й політичний аспект.

Разом зі 140 іншими країнами світу Сербія засудила воєнну агресію Росії проти України та оголосила РФ країною-агресором, наголосили Danas в українському посольстві.

«Прикро констатувати, що тривають спроби окремих політичних сил реалізувати антиукраїнський сценарій, сприяти поширенню брудних провокацій з боку кума міжнародного злочинця Путіна», — заявили українські дипломати.

Драган Станоєвич, очільник сербської філії «Другой Украины» Віктора Медведчука, прокоментував звернення посольства України щодо ліквідації організації, заявивши, що її заснування відповідає вимогам сербського законодавства.

У своїй публікації «Європейська правда» нагадує, що Драган Станоєвич був кандидатом у депутати парламенту Сербії, він публічно підтримує російську агресію проти України. У грудні 2023 року його обрали депутатом сербського парламенту від партії «Ми — голос народу».

Як писав «Детектор медіа», у грудні 2023-го журналісти «Схем» із посиланням на дані з офіційних реєстрів Сербії повідомили про те, що на території цієї країни зареєстрували філію російської громадської організації «Другая Украина», яку після обміну в РФ створив обвинувачений у держзраді Віктор Медведчук.

У липні 2023 року журналісти «Схем» повідомили, що обвинувачений у державній зраді Віктор Медведчук зареєстрував у Росії свій політичний проєкт «Другая Украина» як громадську організацію. Головою виконавчого комітету призначили колишнього українського журналіста Дениса Жарких, а Медведчук став очільником ради. 

За даними «Схем», до «політичного руху» «Другая Украина» долучилися втікачі з України: політичні коментатори з уже закритих проросійських телеканалів, депутати місцевих рад від «ОПЗЖ» та обвинувачені в державній зраді і сепаратизмі політтехнологи. Їм вдалося уникнути покарання і виїхати з України, дехто з них втік після 24 лютого 2022 року. 

Серед них — Володимир Скачко, Юрій Дудкін, Денис Жарких, Андрій Мішин, Олександр Потьомкін, Олег Ясинський, Олена Броницька, Павло Карназицький, Олександр Дудчак, Кирило Молчанов, Руслан Коцаба, Богдан Гіганов та Максим Невінчанний.

Нагадаємо, підозрюваного в державній зраді Віктора Медведчука 21 вересня обміняли на 215 українських полонених військових та цивільних, зокрема захисників «Азовсталі». 

До 24 лютого 2022-го Медведчук залишався під домашнім арештом, але в день повномасштабного вторгнення РФ утік зі свого маєтку в Києві і відтоді переховувався у столиці. 12 квітня СБУ вдалося знайти та затримати Медведчука.

10 січня президент Володимир Зеленський підписав указ про позбавлення Медведчука громадянства, а 13 січня Верховна Рада позбавила його депутатського мандата. У травні цього року за рішенням Дисциплінарної палати Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури (КДКА) Київської області Медведчука позбавили статусу адвоката

Колаж: «Схеми»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
807
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду