Верховна Рада позбавила мандатів Медведчука, Козака та ще трьох депутатів

Верховна Рада позбавила мандатів Медведчука, Козака та ще трьох депутатів

13 Січня 2023
3336
13 Січня 2023
14:05

Верховна Рада позбавила мандатів Медведчука, Козака та ще трьох депутатів

3336
Офіційна підстава позбавлення мандатів — втрата громадянства. Рішення підтримали понад 300 народних депутатів.
Верховна Рада позбавила мандатів Медведчука, Козака та ще трьох депутатів
Верховна Рада позбавила мандатів Медведчука, Козака та ще трьох депутатів

Верховна Рада України позбавила депутатських мандатів Віктора Медведчука, Тараса Козака, Андрія Деркача та Рената Кузьміна. Усі вони підозрюються у державній зраді. 

Про це повідомив депутат від «Голосу» Ярослав Железняк.

Позбавлення мандату Віктора Медведчука підтримали 320 депутатів, Тараса Козака — 317, Андрія Деркача — 314, Рената Кузьміна — 319. 

12 січня народний депутат Сергій Кальченко (депутатська фракція «Слуга народу») зареєстрував проєкти відповідних постанов про дострокове припинення повноважень нардепів Медведчука, Козака, Деркача та Кузьміна.

Офіційною підставою позбавлення мандатів є втрата громадянства. Нагадаємо, що 10 січня президент Володимир Зеленський підписав указ про позбавлення цих чотирьох нардепів громадянства.

Крім того, Рада позбавила мандата Андрія Аксьонова за його власною заявою.

Железняк додав, що процес позбавлення мандатів відбувався зі скандалом з самого ранку: «Спочатку 40 хвилин була дискусія, коли ставити у порядок денний питання позбавлення мандатів 5-ти депутатів. Пропозиція коаліції була: розглядати в кінці порядку денного (тому що у них ні на що б голосів не вистачило). Пропозиція інших фракцій та груп: почати день з позбавлення мандатів цих депутатів. Після 3-х голосувань та блокування трибуни перемогла позиція других», – розповів нардеп.

Нагадаємо, що підозрюваного у державній зраді Віктора Медведчука 21 вересня обміняли на 215 українських полонених військових та цивільних, зокрема захисників «Азовсталі». До 24 лютого Медведчук залишався під домашнім арештом, але в день повномасштабного вторгнення втік зі свого маєтку у Києві і відтоді переховувався у столиці. 12 квітня СБУ вдалося знайти та затримати Медведчука.

Соратник Медведчука, чинний депутат від «ОПЗЖ» Тарас Козак, окрім телеканалів «112», NewsOne і ZIK, володів також російською нафтовою компанією «Пурнєфть». Тараса Козака оголошено у розшук. Разом із Віктором Медведчуком він підозрюється у державній зраді та замаху на розграбування національних ресурсів в українському Криму, який тимчасово окупувала Росія.  

Нардепа-втікача Андрія Деркача Вищий антикорупційний суд (ВАКС) заочно заарештував 27 жовтня за підозрою у державній зраді та незаконному збагаченні, а у серпні 2021 року РНБО запровадила проти нього персональні санкції.

Також на нардепа наклали санкції Сполучені Штати. У березні 2021 року національна розвідка США заявила, що Деркач брав участь у спробах Росії організувати кампанію з дискредитації тоді ще кандидата від Демократичної партії Джо Байдена під час президентських виборів 2020 року.

У червні 2022 року СБУ повідомила про викриття мережі агентів Головного управління Генштабу Росії, до якої входив народний депутат Андрій Деркач. У вересні 2022 року Деркача оголосили в розшук за підозрою у держзраді та незаконному збагаченні.

Народному депутату від забороненої нині «ОПЗЖ» Ренату Кузьміну Офіс генпрокурора також повідомив про підозру у державній зраді. За інформацією слідства, з березня 2021 року і вже після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Кузьмін озвучував у своїх виступах і поширював через соцмережі та на власному сайті російську пропаганду. 

Андрій Аксьонов переміг на довиборах до Верховної Ради у березні 2021 року в окрузі №50 у Донецькій області як представник партії «Порядок», набравши 65,46% голосів.

За інформацією «Донбас.Реалії», Служба безпеки України повідомляла ЦВК, що Аксьонов має російський паспорт. Як пише Liga.net, Аксьонов у 2014 році, будучи мером селища Новодонецьке, організував там псевдореферендум. У жовтні 2015 року був обраний мером Добропілля. У травні 2018 року йому повідомили про підозру в службовій підробці (ч.1 ст.366 КК), підробці та використанні документів (ч.4 ст.358 КК), привласненні, розтраті майна або заволодінні ним шляхом зловживання службовим становищем (чч.2 , 3 ст.191 КК) – заради незаконного відвідування окупованого Криму. У січні 2019 року Аксьонова відправили під нічний домашній арешт на два місяці.

9 січня 2022 року Андрій Аксьонов написав заяву про складання мандата депутата ВРУ.

Відзначимо, у Верховній Раді наразі збирають підписи під зверненням до голови Верховної Ради про позбавлення повноважень депутатів, обраних від заборонених проросійських партій, зокрема «ОПЗЖ». Станом на 2 січня майже сімдесят народних депутатів відмовились ставити свої підписи під зверненням, зокрема лідери фракції «Слуга народу» на чолі з Давидом Арахамією, майже уся фракція «Батьківщина», а також очільники комітету інформполітики Микита Потураєв і Євгенія Кравчук та депутат Володимир В'ятрович.

Згодом у партіях «Батьківщина» та «Слуга народу» пояснили, що хочуть вигнати нардепів «ОПЗЖ» з Верховної Ради у конституційний спосіб, аби ті не змогли юридично оскаржити рішення в майбутньому. 

За даними «Руху Чесно», більшість громадян України виступає за дострокове позбавлення повноважень політиків від проросійських партій.

Фото: Ярослав Железняк /телеграм

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3336
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду