Медведчук пробує через суд повернути громадянство, мандат і зняти санкції. Верховний Суд відмовляється закрити справу, — hromadske

Медведчук пробує через суд повернути громадянство, мандат і зняти санкції. Верховний Суд відмовляється закрити справу, — hromadske

6 Березня 2024
2092
6 Березня 2024
11:18

Медведчук пробує через суд повернути громадянство, мандат і зняти санкції. Верховний Суд відмовляється закрити справу, — hromadske

2092
Розгляд справи триває. Наразі Верховний Суд вимагає в СБУ та РНБО матеріалів про те, на яких підставах Медведчука позбавили громадянства та запровадили проти нього санкції.
Медведчук пробує через суд повернути громадянство, мандат і зняти санкції. Верховний Суд відмовляється закрити справу, — hromadske
Медведчук пробує через суд повернути громадянство, мандат і зняти санкції. Верховний Суд відмовляється закрити справу, — hromadske

Ексдепутат від забороненої «ОПЗЖ» Віктор Медведчук, обвинувачений у державній зраді, вимагає в українських судах повернути йому громадянство України й депутатський мандат, а також зняти санкції, накладені РНБО. Розгляд справи триває. Наразі Верховний Суд відмовився закривати справу і вимагає в СБУ та РНБО матеріали про те, на яких підставах Медведчука позбавили громадянства та запровадили проти нього санкції. Про це йдеться в матеріалі hromadske.

Медведчук звернувся до Верховного Суду ще 20 лютого 2023 року. У своєму позові він вимагає повернути йому та його колишнім колегам громадянство України. Медведчук стверджує, що указ президента про припинення його громадянства був «незаконним, безпідставним, свавільним та ухваленим із порушенням норм Конституції України».

У березні 2023 року Верховний Суд прийняв позовну заяву та відкрив провадження у справі, засідання по ній тривають до сьогодні.

Судячи з ухвал Верховного Суду, які містяться в судовому реєстрі, спершу Медведчук позивався до Президента України Володимира Зеленського, згодом третіми особами у справі залучили СБУ та Державну міграційну службу.

25 січня 2024 року СБУ клопотала про закриття провадження. Спецслужба стверджувала, що в цій справі відсутнє реальне порушення прав Медведчука, а його позов «має очевидно штучний характер». 

Як стало відомо журналістам із власних джерел, найімовірніше, після потрапляння матеріалів на припинення громадянства Медведчука до президента СБУ апелювала саме до наявності в нього російського паспорта. Крім того, Медведчука відправили до Росії в межах обміну військовополоненими, а отже, РФ визнала його статус на рівні військовополоненого.

У Службі безпеки також пояснили суду, що Медведчук не асоціює себе з Україною, перейшов на бік держави-агресора, вважав себе частиною російського народу, повторював доводи Путіна про підстави широкомасштабного вторгнення Росії в Україну, вжив усіх наявних у нього політичних можливостей для підриву зусиль України зберегти свою незалежність. 

В СБУ додали, що 5 вересня 2023 року вже надавали суду письмові пояснення, які містили «належні та допустимі докази», щоб припинити громадянство Медведчука. 

Втім, 25 січня 2024 року Верховний Суд відмовив Службі безпеки України в її клопотанні про закриття справи. Натомість на тому ж засіданні суд ухвалив рішення витребувати в СБУ копії матеріалів про втрату Медведчуком громадянства України.

Експерт з конституційного права Богдан Бондаренко пояснює, що таким чином суд хоче дізнатися, на яких підставах припинили громадянство Медведчука. Найімовірніше, каже юрист, підставою справді стала доведена наявність у Медведчука громадянства іншої держави, але «питання в тому, чи зможе СБУ тепер довести це в суді».

Як пише hromadske, крім громадянства Медведчук намагається повернути собі депутатський мандат і скасувати санкції, запроваджені Радою нацбезпеки і оборони ще у 2021 році. З позовами щодо цих питань його представники також звернулися до Верховного Суду. 

Позов стосовно повернення депутатського мандата захист Медведчука подав у лютому 2023 року. Зараз розгляд призупинили — до рішення у справі про повернення Медведчуку громадянства. 

У справі про зняття санкцій засідання тривають з 29 грудня 2022 року. 30 березня 2023-го Верховний Суд ухвалив рішення витребувати в РНБО матеріали, на основі яких запровадили санкції щодо Медведчука, і дані про те, хто з членів РНБО проголосував за накладення санкцій.

За даними hromadske, справу про повернення Медведчуку громадянства розглядають судді Андрій Жук, Олена Губська, Андрій Загороднюк та Людмила Єресько. Головує суддя Наталія Мартинюк.

Троє зі згаданих суддів у листопаді 2022 року вже скасовували указ президента Зеленського про звільнення судді Конституційного Суду Олександра Касмініна, якого президент звільнив разом з нині розшукуваним головою КСУ Олександром Тупицьким, пояснивши це «аудитом указів Януковича».

Деякі інші судді, які розглядають цю справу, раніше брали участь у закликах до президента ветувати закон про оновлення Вищої ради правосуддя, скасуванні рішення про звільнення однієї із «суддів Майдану» і навіть ухвалювали рішення про заборону мирних зібрань під час Революції гідності.

За словами експерта Богдана Бондаренка, хоча судді у справі Медведчука мають не найкращу репутацію, вони навряд чи наважаться на будь-які різкі рухи. Тому ймовірність, що Медведчук зможе виграти, вкрай низька. 

З іншого боку,  СБУ ніколи не публікувала матеріалів, які стали підставою для рішення президента про припинення громадянства Медведчука. «Тож наразі неможливо зробити висновки про те, чи можуть вони бути залізобетонними доказами в суді. А отже, Медведчук свою судову гру досі не завершив», — каже експерт.

Нагадаємо, підозрюваного в державній зраді Віктора Медведчука 21 вересня 2022 року обміняли на 215 українських полонених військових та цивільних, зокрема захисників «Азовсталі». До 24 лютого Медведчук залишався під домашнім арештом, але в день повномасштабного вторгнення втік зі свого маєтку в Києві і переховувався в столиці. 12 квітня СБУ вдалося знайти та затримати Медведчука.

10 січня 2023 року президент Володимир Зеленський підписав указ про позбавлення Медведчука громадянства, а 13 січня Верховна Рада позбавила його депутатського мандата.

Крім того, ще 19 лютого 2021 року РНБО запровадила санкції проти Віктора Медведчука, його дружини Оксани Марченко та низки громадян України та РФ. Санкції введені за статтею «фінансування тероризму».

Також у травні 2023 року Медведчука позбавили права займатись адвокатською діяльністю. Медведчук звернувся до суду, щоб це оскаржити. Проте 12 лютого 2024 року Київський окружний адміністративний суд відмовив Медведчуку в поновленні адвокатського свідоцтва.

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2092
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Алла
49 дн. тому
Депутат ВРУ вельмишановний політик Віктор Медведчук Партії ОПЗЖ і до того ж, - Україні пощастило, що є кум Президента РФ Володимира Путіна, - звернувся до українського суду з проханням повернути йому українське громадянство та депутатський мандат, а також зняти санкції, накладені РНБО. Вельмишановний ефективний політик Віктор Медведчук зараз змушено перебуває в Москві. У Росії створив "Політичний рух" "Другая Украина", учасники якого повторюють або акцентують меседжі щодо допомоги українцям все ж припинити воєнні дії, розпочаті українцями з причини нахапаних хабарів з навмисним розкраданням держави. Україна звинувачується в дійсному небажанні завершити війну при цьому українська влада стверджує про "нескінченну кількість разів заявляючи, що ніякого миру їй не потрібно — а тільки більше зброї та грошей" і у укр. відносинах з Западом/заходом - це підтверджується постійно. 10 січня 2023 року президент Володимир Зеленський, використовуючи посадове положення, склавши та підтримуючи укр. воєнний стан, припинив громадянство України для колишніх депутатів вельмишановної Партії миру "Опозиційної платформи — За життя" Тараса Козака, Рената Кузьміна та Віктора Медведчука, а також Андрія Деркача. При цьому укр.влада використовує зайняті посадові положення, не за фахом, - склала рішення ухвалили "на підставі надуманих матеріалів, які були не вперше підроблені Службою безпеки України та Державною міграційною службою України".. Тому, згідно з Конституцією, у разі надуманого позбавлення громадянства і припинення депутатського повноваження, Рада повинна повернути на місця, усіх парламентарів вельмишановної Партії миру "Опозиційної платформи — За життя" та їх мандати, а також зняти санкції, накладені РНБО (що навмисно використовують накрадене у ефективних укр. політиків в особистих цілях, при цьому приховуючись складеним ними воєнним станом, залякуючи укр.громадян)..
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду