«Схеми»: У Сербії з'явилася філія руху Медведчука «Другая Украина», яку очолив проросійський політик

«Схеми»: У Сербії з'явилася філія руху Медведчука «Другая Украина», яку очолив проросійський політик

7 Грудня 2023
2093
7 Грудня 2023
19:33

«Схеми»: У Сербії з'явилася філія руху Медведчука «Другая Украина», яку очолив проросійський політик

2093
Підрозділ очолив проросійський кандидат у депутати парламенту Сербії Драган Станоєвич. Метою своєї діяльності філія називає «налагодження взаємовигідної співпраці між народами Сербії, Росії та України».
«Схеми»: У Сербії з'явилася філія руху Медведчука «Другая Украина», яку очолив проросійський політик
«Схеми»: У Сербії з'явилася філія руху Медведчука «Другая Украина», яку очолив проросійський політик

У Сербії зареєстрували філію російської громадської організації «Другая Украина», яку після обміну в РФ створив обвинувачений у держзраді Віктор Медведчук. Підрозділ очолив проросійський кандидат у депутати парламенту Сербії Драган Станоєвич. Про це повідомили журналісти «Схем» з посиланням на дані з офіційних реєстрів Сербії.

Згідно з реєстром юридичних осіб Сербії, представництво російської організації відкрили ще в серпні 2023 року. Метою своєї діяльності філія називає «налагодження взаємовигідної співпраці між народами Сербії, Росії та України».

З червня 2021-го Станоєвич перебуває під санкціями української Ради нацбезпеки і оборони, відтоді йому заборонений в'їзд в Україну протягом трьох років. Він публічно висловлював своє захоплення політикою Володимира Путіна, схвалював позицію прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, підтримував російську військову агресію в Україні, радів російським обстрілам середмістя Києва та обурювався затриманню Віктора Медведчука в 2022 році.

Станоєвич очолює Сербську світову діаспорну організацію «Парламент Сербської діаспори» та міжнародну проросійську неурядову організацію «Об'єднана сербська діаспора Євразії». Окрім цього, він є кандидатом від проросійської партії «Ми — глас народа» на дострокових парламентських виборах, що відбудуться 17 грудня 2023 року.

За даними «Схем», наприкінці 1990-х — на початку 2000-х Драган Станоєвич очолював «Сербську громаду в Україні», брав участь у публічних акціях у Києві та у засіданнях «Партії політики Путіна». Інформація на платформі YouControl також свідчить про те, що в Україні він досі очолює ТОВ «Спільна україно-югославська фірма «Юг-Укр-Контракт», а також має майно у Київській та Дніпропетровській областях.

У відповіді на запит журналістів про коментар Станоєвич зазначив: «Моя ідея не в тому, щоб допомагати Медведчуку, впевнений, він моєї допомоги не потребує, а допомагати українцям, які звертаються. Мене затягти у вашу політичну війну не вийде, бо влада тимчасова, а народ вічний, і я роблю все, що можу, саме для народу.

Я ніколи не підтримував жодної агресії і не збираюся. Точно як і не збираюся підтримувати українську владу, яка по суті знищила ту Україну, яку я любив, яка своєю політикою знищує цвіт української нації і веде війну проти інакодумства. Я попереджав Україну, куди політика Майдану приведе».

Після створення підрозділу у Сербії «Другую Украину» перейменували в російському реєстрі на «міжнародний громадський рух», а в організації змінився керівник. Громадянин РФ Роман Коваленко замінив колишнього ведучого каналу «112 Україна» Дениса Жарких.

У липні цього року журналісти «Схем» повідомили, що обвинувачений у державній зраді Віктор Медведчук зареєстрував у Росії свій політичний проєкт «Другая Украина» як громадську організацію. Головою виконавчого комітету призначили колишнього українського журналіста Дениса Жарких, а Медведчук став очільником ради. 

За даними «Схем», до «політичного руху» «Другая Украина» долучилися втікачі з України: політичні коментатори з уже закритих проросійських телеканалів, депутати місцевих рад від «ОПЗЖ» та обвинувачені у державній зраді і сепаратизмі політтехнологи. Їм вдалося уникнути покарання і виїхати з України, дехто з них втік після 24 лютого 2022 року. 

Серед них — Володимир Скачко, Юрій Дудкін, Денис Жарких, Андрій Мішин, Олександр Потьомкін, Олег Ясинський, Олена Броницька, Павло Карназицький, Олександр Дудчак, Кирило Молчанов, Руслан Коцаба, Богдан Гіганов та Максим Невінчанний.

Нагадаємо, підозрюваного у державній зраді Віктора Медведчука 21 вересня обміняли на 215 українських полонених військових та цивільних, зокрема захисників «Азовсталі». 

До 24 лютого 2022-го Медведчук залишався під домашнім арештом, але в день повномасштабного вторгнення РФ утік зі свого маєтку в Києві і відтоді переховувався у столиці. 12 квітня СБУ вдалося знайти та затримати Медведчука.

10 січня президент Володимир Зеленський підписав указ про позбавлення Медведчука громадянства, а 13 січня Верховна Рада позбавила його депутатського мандата. У травні цього року за рішенням Дисциплінарної палати Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури (КДКА) Київської області Медведчука позбавили статусу адвоката

Колаж: «Схеми» 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2093
Читайте також
21.03.2023 20:39
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
8 583
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду