Колишній адвокат Медведчука, який нині співпрацює з окупантами на Херсонщині, отримав підозру СБУ

Колишній адвокат Медведчука, який нині співпрацює з окупантами на Херсонщині, отримав підозру СБУ

27 Вересня 2023
1404
27 Вересня 2023
13:56

Колишній адвокат Медведчука, який нині співпрацює з окупантами на Херсонщині, отримав підозру СБУ

1404
Нинішня діяльність Рибіна спрямована на посилення окупаційного режиму в захопленому регіоні через масове поширення кремлівської пропаганди.
Колишній адвокат Медведчука, який нині співпрацює з окупантами на Херсонщині, отримав підозру СБУ
Колишній адвокат Медведчука, який нині співпрацює з окупантами на Херсонщині, отримав підозру СБУ

Служба безпеки України зібрала доказову базу на колаборанта Валентина Рибіна, який зараз очолює «департамент» у «міністерстві інформполітики» окупаційної адміністрації захопленої РФ частини Херсонської області. Про це повідомляє сайт СБУ.

Фігурант був особистим адвокатом колишнього народного депутата України Віктора Медведчука та проросійського блогера Анатолія Шарія, яким висунуто підозру в державній зраді.

На початку повномасштабного вторгнення Росії Рибін виїхав за межі України і вже із-за кордону написав пост у фейсбуку, де закликав українців припинити спротив окупантам. Згодом він прибув до тимчасово окупованої частини Херсонської області, де влаштувався до керівного складу місцевої окупаційної адміністрації РФ.

На цій «посаді» Рибін виконує завдання Москви щодо посилення окупаційного режиму в захопленому регіоні через масове поширення кремлівської пропаганди.

Крім того, колаборант увійшов до складу пропутінської партії «Єдина Росія», від якої намагався «балотуватися» до «законодавчих зборів Херсонської області» восени цього року під час псевдовиборів, організованих Росією.

У межах «передвиборчої кампанії» він неодноразово виступав на підтримку агресивної політики Кремля, а також агітував місцевих жителів підтримати російських окупантів, стверджують в СБУ.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Рибіну про підозру за ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність). Раніше СБУ вже кваліфікувала його злочинні дії за ч. 1 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

Оскільки колаборант перебуває на тимчасово окупованій частині України, тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності за злочини проти нашої держави.

Розслідування проводили співробітники СБУ в Херсонській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Раніше Рибін захищав в українських судах обвинувачених по справах Майдану, зокрема представляв інтереси ексголови СБУ Києва Олександра Щеголєва, був адвокатом «тітушковода» Юрія Крисіна.

У 2020-му Рибін оголосив про створення громадської організації «Беркут» для забезпечення правової допомоги представникам однойменного спецпідрозділу МВС, який був ліквідований у 2014 році. Також Рибін був адвокатом бразильця Рафаеля Лусваргі, який у 2014–2015 роках воював на боці бойовиків на Донбасі. Захищав у суді бійця розвідуправління РФ Олександра Александрова, якого разом з іншим працівником ГРУ РФ Євгеном Єрофеєвим Голосіївський райсуд Києва визнав винними у скоєнні теракту, внаслідок якого загинув український військовий Вадим Пугачов.

У лютому 2021-го Рибін став адвокатом підозрюваної у державній зраді Вікторії Даскаліци, яка є однією з фігуранток справи про мережу телеграм-каналів, що займалася розвідувально-підривною діяльністю на замовлення спецслужб Російської Федерації.

У 2021 році Рибін увійшов до забороненої вже на той час Партії Шарія та висувався як кандидат на проміжних виборах до Верховної Ради по округу в Донецькій області.

У вересні 2022 року Валентина Рибіна позбавили права працювати адвокатом. Таке рішення ухвалила кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури Тернопільської області.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що СБУ висунула підозру «політологу» Медведчука, який переховується в Криму.

Читайте також:

Фото: «Укрінформ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1404
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду