Рада ЄС погодила рішення про заборону «РИА Новости», «Известий», «Российской газеты» та «Голосу Європи»

Рада ЄС погодила рішення про заборону «РИА Новости», «Известий», «Российской газеты» та «Голосу Європи»

17 Травня 2024
606
17 Травня 2024
17:48

Рада ЄС погодила рішення про заборону «РИА Новости», «Известий», «Российской газеты» та «Голосу Європи»

606
Російські інформаційні маніпуляції спрямовуються проти представників громадянського суспільства, пошукувачів притулку, національних та гендерних меншин у самій Росії
Рада ЄС погодила рішення про заборону «РИА Новости», «Известий», «Российской газеты» та «Голосу Європи»
Рада ЄС погодила рішення про заборону «РИА Новости», «Известий», «Российской газеты» та «Голосу Європи»
Рада ЄС погодила повну заборону на трансляцію чотирьох російських пропагандистських медіа, серед яких медіаресурс  обвинуваченого в держзраді екснардепа від «ОПЗЖ» Віктора Медведчука. 

Відповідна інформація оприлюднена на сайті Європейської ради. 

«Рада ЄС сьогодні вирішила призупинити мовлення в Європейському Союзі для ще чотирьох медіа-видань, які поширюють та підтримують російську пропаганду та агресивну війну Росії проти України: Голос Європи, РІА «Новости», «Известия» та «Российская газета»», - йдеться у повідомленні. 

Як зазначається, згадані видання знаходяться під постійним прямим або непрямим контролем керівництва Росії та слугували важливим інструментом у просуванні пропагандистської інформації, підтримували агресивну війну Росії проти України, та сприяли дестабілізації ситуації у сусідніх країнах. 

Відповідно до положень Хартії з фундаментальних прав, обмеження на діяльність згаданих видань, що передбачені прийнятим сьогодні рішенням Ради ЄС, не заборонятимуть цим медіа та їх персоналу діяльність на території ЄС, наприклад, у пошуку інформації або підготовки інтерв’ю, але водночас мовлення та поширення інформації згаданих видань на території ЄС не дозволяється. 

«Російська Федерація проводить системні міжнародні кампанії медійних та інформаційних маніпуляцій, втручання та серйозне викривлення фактів з метою виправдати та підтримати повномасштабну агресію проти України та поширити свою стратегію з дестабілізації на сусідні країни, на ЄС та на його країни-члени», - йдеться у повідомленні. 

Зокрема, як зазначається в оприлюдненій інформації, така пропаганда, інформаційні маніпуляції та дії із зовнішнього втручання постійно та цілеспрямовано здійснюються проти Української держави та її громадян.

Іншими цілями такої пропаганди є європейські політичні партії, особливо в період виборів, демократичні інституції ЄС та його країн-членів.

Російські інформаційні маніпуляції спрямовуються проти представників громадянського суспільства, пошукувачів притулку, національних та гендерних меншин у самій Росії. 

Нагадаємо, що пропагандистську медіаплатформу «Голос Європи» включать до наступного, 14-го пакету санкцій Євросоюзу проти Росії.  

29 березня спецслужби кількох країн Євросоюзу, зокрема Польщі та Чехії, викрили шпигунську мережу, яку фінансував Кремль і яка використовувала інформаційний сайт Voice-of-Europe.eu. Там публікували проросійські статті, інтерв’ю та коментарі щодо міжнародної ситуації, намагались дискредитувати в очах європейців Україну, а також вплинути на вибори до Європарламенту.

За даними чеської контррозвідки, російську мережу впливу, що базується в центрі Праги й використовує проросійський новинний сайт Voice of Europe, курували обвинувачений в держзраді екснардеп від «ОПЗЖ» Віктор Медведчук та пропагандист і колишній генпродюсер нині забороненого каналу «112 Україна» Артем Марчевський.

Після цього депутати Європарламенту виступили з вимогою розслідувати російську мережу впливу на європейських політиків перед парламентськими виборами 2024 року. 

Зазначимо, що вебсайт Voice of Europe недоступний з 28 березня. Окрім цього, акаунт ресурсу в соцмережі X також не оновлюється від 27 березня. Медведчука, Марчевського та зареєстровану в Чехії медіакомпанію Voice of Europe внесли до санкційного списку Чехії. 

Раніше «Детектор медіа» писав про інший пропагандистський вебсайт — Golos.eu, колишній «Голос правди», який публікує блоги, передруки телеграм-дописів та матеріали рупорів російської пропаганди — від Віктора Медведчука до Анатолія Шарія. Про що пише Golos.eu та як там опинилися разом ті, хто веде пропаганду проти України, — читайте тут

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
606
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду