Уряд Чехії запровадив санкції проти Віктора Медведчука та Артема Марчевського

Уряд Чехії запровадив санкції проти Віктора Медведчука та Артема Марчевського

27 Березня 2024
958
27 Березня 2024
18:42

Уряд Чехії запровадив санкції проти Віктора Медведчука та Артема Марчевського

958
За даними чеської влади, екснардеп від «ОПЗЖ» Віктор Медведчук використовує колишнього генпродюсера нині забороненого каналу «112 Україна», пропагандиста Артема Марчевського для фінансування співпраці з журналістами та прихованої підтримки обраних кандидатів на виборах до Європарламенту.
Уряд Чехії запровадив санкції проти Віктора Медведчука та Артема Марчевського
Уряд Чехії запровадив санкції проти Віктора Медведчука та Артема Марчевського

Уряд Чехії додав до санкційного списку обвинуваченого в держзраді екснардепа від «ОПЗЖ» Віктора Медведчука, політика, колишнього генпродюсера нині забороненого каналу «112 Україна» та пропагандиста Артема Марчевського та компанію Voice of Europe. Про це повідомляє Radio Prague International.

За інформацією чеської влади, Медведчук керує з Росії операцією щодо поширення російського впливу на території Чехії. Метою операції є порушення територіальної цілісності, суверенітету та свободи України. Так, екснардеп від «ОПЗЖ» використовує Марчевського і Voice of Europe для фінансування співпраці з журналістами та прихованої підтримки обраних кандидатів на виборах до Європарламенту (ЄП).

«До санкційного списку потрапили компанія Voice of Europe s.r.o та пропагандист Артем Марчевський. Компанію Voice of Europe s.r.o. та Артема Марчевського Медведчук використав для своєї діяльності. З цим пов'язано їхнє внесення до переліку», - йдеться в публікації.

У МЗС Чехії заявили, що рішення ввести санкції відповідає інтересам безпеки країни, а також сприяє захисту демократії майбутніх виборів до ЄП. Медведчуку та Марчевському заборонено в'їзд та будь-які фінансові операції в країні. Окрім цього, фінансово-аналітичне управління заморозить будь-які активи, які підсанкційні особи можуть мати в Чехії.

Нагадаємо, підозрюваного в державній зраді Віктора Медведчука 21 вересня 2022 року обміняли на 215 українських полонених військових та цивільних, зокрема захисників «Азовсталі». До 24 лютого Медведчук залишався під домашнім арештом, але в день повномасштабного вторгнення втік зі свого маєтку в Києві і переховувався в столиці. 12 квітня СБУ вдалося знайти та затримати Медведчука.

10 січня 2023 року президент Володимир Зеленський підписав указ про позбавлення Медведчука громадянства, а 13 січня Верховна Рада позбавила його депутатського мандата.

Крім того, ще 19 лютого 2021 року РНБО запровадила санкції проти Віктора Медведчука, його дружини Оксани Марченко та низки громадян України та РФ. Санкції введені за статтею «фінансування тероризму».

Також у травні 2023 року Медведчука позбавили права займатись адвокатською діяльністю. Медведчук звернувся до суду, щоб це оскаржити. Проте 12 лютого 2024 року Київський окружний адміністративний суд відмовив Медведчуку в поновленні адвокатського свідоцтва.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
958
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду