«Схеми»: До нового «руху» Медведчука в Росії приєдналися обвинувачені в держзраді політтехнологи та коментатори, які втекли з України

«Схеми»: До нового «руху» Медведчука в Росії приєдналися обвинувачені в держзраді політтехнологи та коментатори, які втекли з України

26 Квітня 2023
2578
26 Квітня 2023
21:17

«Схеми»: До нового «руху» Медведчука в Росії приєдналися обвинувачені в держзраді політтехнологи та коментатори, які втекли з України

2578
Серед них — Володимир Скачко, Юрій Дудкін, Денис Жарких, Андрій Мішин, Олександр Потьомкін, Олег Ясинський, Олена Броницька, Павло Карназицький, Олександр Дудчак, Кирило Молчанов, Руслан Коцаба, Богдан Гіганов та Максим Невінчанний.
«Схеми»: До нового «руху» Медведчука в Росії приєдналися обвинувачені в держзраді політтехнологи та коментатори, які втекли з України
«Схеми»: До нового «руху» Медведчука в Росії приєдналися обвинувачені в держзраді політтехнологи та коментатори, які втекли з України

Журналісти «Схем» встановили, що 13 утікачів з України, серед яких політичні коментатори з уже закритих проросійських телеканалів, депутати місцевих рад від ОПЗЖ та обвинувачені у державній зраді і сепаратизмі політтехнологи, приєдналися до «політичного руху» «Другая Украина». Псевдорух був створений у Росії обвинуваченим у держзраді Віктором Медведчуком. Про це йдеться в матеріалі «Схем».

«Проєкт "Другая Украина" із кінця січня 2023 року почав вести свою діяльність передусім у російських соцмережах. Там його спікери повторюють або доповнюють меседжі російської пропаганди, які підхоплюють і цитують підконтрольні Кремлю медіа. Мовляв, Україною керують "божевільні нацистські бандити", які намагаються нав’язати "сатанізм та беззаконня", а Володимир Зеленський розв’язав "священну війну", "осквернивши Києво-Печерську лавру"», — йдеться в матеріалі.

Як зазначили журналісти, особи, що долучилися до руху Медведчука, обвинувачувані в Україні за тяжкими кримінальними статтями.

Зокрема, проросійського пропагандиста Володимира Скачка, обвинуваченого за частиною другою статті 110 Кримінального кодексу (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади), ще з березня 2019 року розшукує СБУ.

За словами представників Офісу генпрокурора, «обвинувачений перебуває на території РФ у м. Москва». Водночас «відомостей про спосіб виїзду з території України досудовим розслідуванням не встановлено». 

«Схеми» також встановили, що спікером «Другой Украины» є «політичний експерт» каналів Віктора Медведчука Юрій Дудкін.  У 2021 році йому повідомили про підозру за статтями ст. 111 (державна зрада) та ст. 161 (порушення рівноправності громадян). Його справу розглядають «заочно».

Як пишуть журналісти «Схем», за даними Офісу генпрокурора, у червні минулого року Дудкін виїхав з України. «Схеми» з’ясували, що він виїхав у напрямку Польщі через пункт пропуску «Рава Руська» 7 червня 2022 року.

Також до руху Медведчука долучився колишній український журналіст Денис Жарких. Як розповіли джерела розслідувачів в одному з правоохоронних органів, він перетнув українсько-словацький кордон у вересні минулого року. Прикордонна служба не прокоментувала, на яких підставах 55-річному Жарких дозволили виїхати під час воєнного стану.

Нагадаємо, у 2018 році публічні висловлювання ексжурналіста доручав перевірити колишній генпрокурор Юрій Луценко. Наразі ні Луценко, ні генпрокуратура не надали відповідей «Схемам», як завершилася перевірка діяльності Жарких.

Також у команді «Другой Украины» перебуває політтехнолог Андрій Мішин, який у січні 2023 року втік з України до Росії. Як відомо, Мішин щонайменше десятиліття працює на Віктора Медведчука. Зокрема, у 2013-му був спікером жіночого політичного клубу «Українського вибору», відвідував етери його проросійських телеканалів як експерт. Журналісти не отримали відповіді від прикордонної служби про те, на яких підставах 57-річному Мішину дозволили перетнути кордон під час воєнного стану.

Окрім цього, серед учасників псевдоруху Медведчука журналісти виявили:

  • політолога Олександра Потьомкіна, який у 2021 році пропонував Володимиру Зеленському віддати владу Віктору Медведчуку (місце перебування невідоме);
  • журналіста Олега Ясинського, який мешкає в Чилі, є критиком декомунізації в Україні;
  • Олену Броницьку, яка агітувала щеплюватися російською вакциною і висловлювала прихильність до Медведчука (місце перебування невідоме);
  • Павло Карназицький — білорус, був депортований з України за антиукраїнські матеріали;
  • Олександр Дудчак — політтехнолог із російським паспортом (місце перебування невідоме);
  • Кирило Молчанов — 35-річний політтехнолог (місце перебування невідоме); 
  • Руслан Коцаба, який є обвинуваченим в Україні у держзраді, перебуває в США;
  • Богдан Гіганов — депутат Одеської міськради від ОПЗЖ (визнав у російських медіа, що втік з України); 
  • Максим Невінчанний — депутат Миколаївської міськради від ОПЗЖ (місце перебування невідоме).

У СБУ відмовилися надавати відповідь на запитання, чи фігурують тринадцятеро ідентифікованих «Схемами» осіб у кримінальних провадженнях, посилаючись на заборону розголошення таких відомостей.

Ніхто з ідентифікованих журналістами спікерів проєкту Медведчука також не відповів.

Нагадаємо, 24 лютого 2022 року Віктор Медведчук утік зі свого маєтку в Києві і відтоді переховувався у столиці. 12 квітня президент України Володимир Зеленський повідомив, що СБУ вдалося знайти і затримати Медведчука.

За даними СБУ, ФСБ Росії намагалася вивезти Медведчука до невизнаного Придністров'я, а потім до РФ. Однак доїхати Медведчук зміг лише до меж Київської області.  До моменту своєї втечі, 24 лютого, Медведчук залишався під домашнім арештом.

21 вересня відбувся обмін полоненими з Росією, зокрема були звільнені 215 українських військових, серед них 108 бійців «Азову».   Україна задля повернення військових та цивільних віддала Медведчука Росії.

Наприкінці листопада 2022 року Медведчука та Оксану Марченко помітили в тимчасово окупованому Криму. 

13 січня 2023 року Верховна Рада позбавила Медведчука депутатського мандата. За даними ЗМІ, президент Володимир Зеленський напередодні голосування у Раді позбавив Медведчука громадянства.

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2578
Читайте також
21.03.2023 20:39
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
8 579
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду