У Європарламенті вимагають провести розслідування щодо російської мережі впливу, яку міг курувати Медведчук

У Європарламенті вимагають провести розслідування щодо російської мережі впливу, яку міг курувати Медведчук

30 Березня 2024
2517
30 Березня 2024
14:17

У Європарламенті вимагають провести розслідування щодо російської мережі впливу, яку міг курувати Медведчук

2517
За даними контррозвідки Чехії, екснардеп від «ОПЗЖ» Віктор Медведчук та пропагандист, колишній генпродюсер нині забороненого «112 Україна» Артем Марчевський використовували проросійський новинний сайт Voice of Europe, через який поширювали антиукраїнські матеріали та фінансували кандидатів на виборах до Європарламенту.
У Європарламенті вимагають провести розслідування щодо російської мережі впливу, яку міг курувати Медведчук
У Європарламенті вимагають провести розслідування щодо російської мережі впливу, яку міг курувати Медведчук

Депутати Європарламенту вимагають розслідувати російську мережу впливу на європейських політиків перед парламентськими виборами, що відбудуться у червні 2024 року. Про це повідомило видання Politico, передає «Голос Америки».

Президентка ліберальної групи Renew Валері Аєр закликала в листі до президентки Європарламенту Роберти Мецоли провести «термінові дебати» у парламенті: «Якщо чинні члени Європарламенту або кандидати на майбутніх європейських виборах брали гроші від російського уряду чи їхніх довірених осіб, або були корумповані ними, вони повинні бути викриті».

Із закликом розслідувати можливий підкуп євродепутатів також звернувся депутат з Нідерландів Бас Ейкгоут.

За словами заступниці прессекретаря Європейського парламенту Дельфін Колард у коментарі для Politico, зараз парламент вивчає висновки розслідування, яке оприлюднила чеська влада.

За даними чеської контррозвідки (BIS), обвинувачений в держзраді екснардеп від «ОПЗЖ» Віктор Медведчук та пропагандист і колишній генпродюсер нині забороненого каналу «112 Україна» Артем Марчевський були основними гравцями в мережі впливу, яка базується в центрі Праги й керує проросійським новинним сайтом Voice of Europe, через який поширювали антиукраїнські історії та оплачували неназваних європейських політиків.

Зазначимо, що вебсайт Voice of Europe не доступний з четверга, 28 березня. Окрім цього, акаунт ресурсу в соцмережі X також не оновлюється від 27 березня. 

Медведчука, Марчевського та зареєстровану в Чехії медіакомпанію внесли до санкційного списку Чехії. Підсанкційним особам заборонено в'їзд та будь-які фінансові операції в країні. Окрім цього, фінансово-аналітичне управління заморозить їхні активи в Чехії.

Чеські медіа з посиланням на джерела в розвідці повідомили, що політики з Німеччини, Франції, Польщі, Бельгії, Нідерландів та Угорщини отримували гроші від Voice of Europe, щоб вплинути на майбутні вибори до Європарламенту. За даними німецької газети Der Spiegel, гроші передавали готівкою під час таємних зустрічей у Празі або через біржі криптовалют.

Нещодавно «Детектор медіа» писав про пропагандистський вебсайт Golos.eu, колишній «Голос правди», який публікує блоги, передруки телеграм-дописів та матеріали рупорів російської пропаганди — від Віктора Медведчука до Анатолія Шарія. Про що пише Golos.eu та як там опинилися разом ті, хто веде пропаганду проти України, — читайте тут

Нагадаємо, підозрюваного в державній зраді Віктора Медведчука 21 вересня 2022 року обміняли на 215 українських полонених військових та цивільних, зокрема захисників «Азовсталі». До 24 лютого Медведчук залишався під домашнім арештом, але в день повномасштабного вторгнення втік зі свого маєтку в Києві і переховувався в столиці. 12 квітня СБУ вдалося знайти та затримати Медведчука.

10 січня 2023 року президент Володимир Зеленський підписав указ про позбавлення Медведчука громадянства, а 13 січня Верховна Рада позбавила його депутатського мандата.

Крім того, ще 19 лютого 2021 року РНБО запровадила санкції проти Віктора Медведчука, його дружини Оксани Марченко та низки громадян України та РФ. Санкції введені за статтею «фінансування тероризму».

Також у травні 2023 року Медведчука позбавили права займатись адвокатською діяльністю. Медведчук звернувся до суду, щоб це оскаржити. Проте 12 лютого 2024 року Київський окружний адміністративний суд відмовив Медведчуку в поновленні адвокатського свідоцтва.

Фото: Українська правда

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2517
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду