«Система»: Віктор Медведчук став «новим бенефіціаром економіки Донбасу», витіснивши з регіону Віктора Януковича

«Система»: Віктор Медведчук став «новим бенефіціаром економіки Донбасу», витіснивши з регіону Віктора Януковича

22 Грудня 2023
872
22 Грудня 2023
12:27

«Система»: Віктор Медведчук став «новим бенефіціаром економіки Донбасу», витіснивши з регіону Віктора Януковича

872
Російські журналісти-розслідувачі розповіли, як Медведчук обростає активами та нарощує свої прибутки після того, як опинився у Москві.
«Система»: Віктор Медведчук став «новим бенефіціаром економіки Донбасу», витіснивши з регіону Віктора Януковича
«Система»: Віктор Медведчук став «новим бенефіціаром економіки Донбасу», витіснивши з регіону Віктора Януковича

Сибірська нафта, московська нерухомість та донецька металургія — це нинішні джерела прибутків екснардепа від «ОПЗЖ» Віктора Медведчука, якого в Україні підозрюють у державній зраді. Про це йдеться в розслідуванні журналістів російського проєкту «Система».

Як розповіли журналісти, наприкінці минулого року та восени 2023-го дві російські нафтові компанії, «Каюм нафта» у Ханти-Мансійському автономному окрузі та «Дулісьма» в Іркутській області, зазнали силового захоплення. Обидві ці події «Система» пов'язує з Медведчуком.

Як один із доказів причетності кума Путіна до рейдерства журналісти навели той факт, що за день до захоплення компанії «Каюм нафта» змінила оператора свого нафтового родовища. Ним стала компанія «Інноваційні нафтогазові технології». Про її зв'язки з Медведчуком через кількох осіб, включно із його дружиною Оксаною Марченко, у березні 2023 року повідомляли журналісти «Схем» («Радіо Свобода»).

Донецьку металургію Медведчук почав брати під свій контроль ще до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Медіа повідомляли про те, що він через низку осіб перебрав контроль над експортом вугілля в регіоні від українського бізнесмена Сергія Курченка.

Згодом у регіоні з'явився новий постачальник логістичних послуг — компанія «Флоранс». Її прибутки у 2021-му фактично з нуля злетіли до 7 млрд рублів, а у 2022-му вона заробила 17 млрд рублів. Цю компанію журналісти також пов'язують із Медведчуком.  

На підставі зібраних фактів російські журналісти-розслідувачі називають кума Путіна «новим бенефіціаром економіки Донбасу», який витіснив з регіону колишнього президента України Віктора Януковича.

Крім того, протягом останніх років Медведчук із дружиною обзавівся нерухомістю та землею. Так, на початку 2021-го пов'язана з Медведчуком компанія придбала за 500 млн рублів нерухомість в одному з найдорожчих хмарочосів «Москва-Сіті», а Марченко стала власницею 5 гектарів землі на Лужнецькій набережній та 4 гектарів землі неподалік від колишнього заводу ЗІЛ у російській столиці.

Також дружина Медведчука у 2020 році через ще одну компанію стала співвласницею московського заводу «Геліймаш» — підприємства, яке виконує замовлення Міноборони РФ та «Роскосмосу».

«Російський бізнес-клімат також сприяє Медведчуку: його інтереси захищає Генпрокуратура, а заробляти допомагають структури, пов'язані із впливовим очільником "Роснафти" та давнім знайомим Путіна Ігорем Сечіним», — пише «Система».

Нагадаємо, підозрюваного в державній зраді Віктора Медведчука 21 вересня обміняли на 215 українських полонених військових та цивільних, зокрема захисників «Азовсталі». 

До 24 лютого 2022-го Медведчук залишався під домашнім арештом, але в день повномасштабного вторгнення РФ в Україну втік зі свого маєтку в Києві і відтоді переховувався у столиці. 12 квітня СБУ вдалося знайти та затримати Медведчука.

10 січня президент Володимир Зеленський підписав указ про позбавлення Медведчука громадянства, а 13 січня Верховна Рада позбавила його депутатського мандата. У травні цього року за рішенням Дисциплінарної палати Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури (КДКА) Київської області Медведчука позбавили статусу адвоката

Фото: скриншот

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
872
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
126 дн. тому
Не дуже вони бояться повернутись в Україну разом з кордонами 1991, як це стверджує юдейський Фюрер.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду